Tam, kad galėtumėte dalytis geriausiomis žaliosiomis arbatomis, pateikiame nuostabų Žaliąjį japonišką arbatinuką su molinėmis gėlėmis iš „Tokoname”. Yokode kyusu pagamintas vien iš molio (net prieš snapelį integruotas filtras), tradiciškai Japonijoje gaminamas iš garsiojo geležies turtingo vulkaninio molio, kurio savybės, kaip teigiama, pagerina žaliosios arbatos skonį.
Baigtinis pristatymas Prancūzijoje – nuo 3 iki 5 darbo dienų
Medžiaga : Terakota – keramika – molis
Stilius: Yokode Kyusu (šoninė rankena)
Pradžia: Tokoname – Japonija
Sudėtis : 200 ml (0,2 l)
Spalva : žalia miško
Filtras : Molis, tipas sasame (kelių skylučių molio rutuliukas prieš snapelį)
Gaminimas: rankų darbo
Gamybos cechas: Isobe
Sužinokite daugiau:
Kyusu
Tradicinis japoniškas arbatinukas pagamintas iš natūralaus molio. Jei jo vidus neglazūruotas, jis reaguoja kontaktuodamas su vandeniu ir arbata, kad atsiskleistų visi jos aromatai.
Filtras priešais snapelį: arbata plūduriuoja ir laisvai verdama, kad būtų visiškai išgauti komponentai ir aromatai. Arbata išlieka šviežia ir ją galima užplikyti kelis kartus (= daugkartiniai užpylimai).
Kai kurie iš šimtų keramikos gamybos centrų, įkurtų Japonijoje (vulkaniniame dirvožemyje gausu molio) per pastaruosius kelis dešimtmečius, vis dar veikia. Šešios „senosios krosnys” yra Bizen, Šigaraki, Seto, Ečizen, Tamba ir garsiausia – Tokoname.
Tokoname krosnis
Tokoname Yaki (常滑焼, Aičio prefektūra), seniausia iš šešių „senųjų krosnių” (roku koyo, 日本六古窯) ir svarbiausias Japonijos keramikos gamybos centras.
Tyras natūralus molis (Shudei) dėl didelio geležies kiekio turi būdingą raudoną spalvą (specifinės savybės, susijusios su žaliosios arbatos skoniu ir teikiama nauda). Skirtingai nei kituose regionuose, kur molio ištekliai praktiškai išseko, Tokoname dar ir šiandien yra telkinių.
Tam, kad išgautų skirtingų spalvų kyusus, puodžius apipurškia suformuotus kyusus raudono molio ir natūralių spalvotų pigmentų mišiniu (= Char-gake). Arbatinukai, pagaminti iš Shudei molio, pasižymi savita poliruota išvaizda, tačiau nėra glazūruoti, nes kyusu prieš degimą poliruojamas metaline mentele arba audinio gabalėliu. Gamintojai mieliau leidžia natūraliam moliui kalbėti pačiam už save, neglazūruodami ir nelakuodami arbatinukų.
Tokoname arbatinukų priežiūra
Antrinis
Tik valyti švariu vandeniu ir minkšta šluoste. Jei arbatinukas suteptas, patrinkite minkšta šluoste, pamirkyta žaliosios arbatos užpile.
Vidinis
Plaukite tik švariu vandeniu, jei įmanoma, mažai kalkių. Naudojimo eigoje ant vidinės pusės atsiranda patina: jos nepašalinkite (varškė).
Džiovinkite
atvirame ore apverstą ant švarios šluostės arba švelniai patrinkite išorę minkšta šluoste.
Įvairiapusiškas arbatinukas (iš neporėto molio), tačiau neglazūruotas iš vidaus: rekomenduojama ilgainiui jame ruošti panašių rūšių arbatą, nes palaipsniui susidaro patina dėl sąlyčio su užpilu. Dėl šios pajuodavimo laikui bėgant pagerėja ir sustiprėja arbatos skonis.
Įspėjimas
Keramika net ir geriausios kokybės, yramedžiaga jautri terminiam šokui dėl kurio ji gali suskilti:
– Prieš pilant į jį verdantį vandenį, pašildykite arbatinuką karštu vandeniu
– Niekada nestatykite dar karšto arbatinuko tiesiai po šaltu vandeniu