Tarp įvairių japoniškų arbatinukų rūšių šis yra be rankenos ir su filtru prie snapelio: tai Tokoname Hohin. Šis arbatinukas – paprastumo ir grožio pavyzdys, pagamintas iš geležies turtingo molio iš Tokoname, garsiausio Japonijos keramikos regiono. Jis ypač tinka žaliosioms arbatoms, kurioms reikia vidutinės užpylimo temperatūros, virti.
Baigtinis pristatymas Prancūzijoje – nuo 3 iki 5 darbo dienų
Medžiaga : Terakota – keramika – molis
Stilius: Japoniškas, tipas Hohin Kyusu (be rankenos, su filtru)
Pradžia: Tokoname Yaki – Japonija
Talpa: 280 ml (0,28 l)
Spalva: raudona
Filtra: Molio, su skylutėmis, integruotas į arbatinuką prieš snapelį
Gamyba: Visiškai rankomis
Gamybos dirbtuvės: Isobe
Sužinokite daugiau:
Kyusu
Tradicinis japoniškas arbatinukas, pagamintas iš natūralaus molio. Iš vidaus neglazūruotas, jis reaguoja į sąlytį su vandeniu ir arbata, kad atsiskleistų visi jos aromatai.
Filtras prieš snapelį : arbata plūduriuoja, laisvai verdama, kad būtų visiškai išgauti komponentai ir aromatai. Arbata išlieka šviežia ir ją galima užplikyti kelis kartus (= daugkartinis užpylimas).
Kai kurie iš šimtų keramikos gamybos centrų, įkurtų Japonijoje (vulkaniniame dirvožemyje gausu molio) per pastaruosius kelis dešimtmečius, vis dar veikia. Šešios „senosios krosnys” yra Bizen, Šigaraki, Seto, Ečizen, Tamba ir garsiausia – Tokoname.
Tokoname krosnis
Tokoname Yaki (常滑焼), seniausia iš šešių „senųjų krosnių” (roku koyo, 日本六古窯) ir svarbiausias keramikos gamybos centras.
Tyras natūralus molis (Shudei) dėl didelio geležies kiekio turi būdingą raudoną spalvą (specifinės savybės, susijusios su skoniu ir žaliosios arbatos teikiama nauda). Kitaip nei kituose regionuose, kur molio ištekliai praktiškai išseko, Tokoname dar ir šiandien yra telkinių.
Tam, kad išgautų skirtingų spalvų kyusu, puodžius apipurškia suformuotą kyusu mišiniu, sudarytu iš raudono molio ir natūralių spalvotų pigmentų = Char-gake). Iš Šudėjaus molio pagaminti arbatinukai turi savitą poliruotą išvaizdą, tačiau nėra glazūruoti, nes prieš degimą kyusu poliruojamas metaline mentele arba audinio gabalėliu. Gamintojai mieliau leidžia natūraliam moliui kalbėti pačiam už save, neglazūruodami ir nelakuodami arbatinukų.
Tokoname kyusu degamas oksiduojant (raudonasis molis, 1100-1200 °C) arba redukuojant (juodasis molis). Kai kurios studijos, ypač tos, kuriose dirba garsūs menininkai, derina abu metodus, todėl galima išgauti labai įvairias kyusu spalvas.
Valymas
Antrinis
Tik švariu vandeniu ir minkšta šluoste. Atsiradus dėmėms, patrinkite šluoste, pamirkyta žaliosios arbatos užpile.
Vidinis
Plaukite tik švariu vandeniu, jei įmanoma, su mažai kalkių. Naudojimo eigoje ant vidinės pusės atsiranda patina: nepašalinkite jos (varškės).
Džiovinkite
atvirame ore apverstą ant švarios šluostės arba švelniai patrinkite išorę minkšta šluoste.
Tinkamas arbatinukas (iš neporėto molio) neglazūruotas iš vidaus: rekomenduojama ilgainiui jame ruošti panašių rūšių arbatą, nes palaipsniui susidaro patina dėl sąlyčio su užpilu. Dėl šios pajuodavimo laikui bėgant pagerėja ir sustiprėja arbatos skonis.
Įspėjimas
Keramika keramika, net ir geriausios kokybės, yra medžiaga jautri terminiam šokui dėl kurio ji gali suskilti:
– Prieš pilant į arbatinuką verdantį vandenį, pašildykite jį karštu vandeniu
– Niekada nestatykite dar karšto arbatinuko tiesiai po šaltu vandeniu