Gong-Fu Cha: kinų arbatos gėrimo ceremonija

Kas yra Gong Fu Cha?

Turintys reikmenys, pasiruošimo žingsniai, vaizdo įrašas, sužinositevisą apie Gong-Fu Cha ! Kinų arbatos ruošimo būdas „Gong Fu Cha” (Kung Fu Cha) yra tradicinis ir senovinis menas, arbatos ruošimo būdas, o ne ceremonija. 

Kinų kalboje „gong fu” reiškia praktikos, darbo, meno įvaldymą. Taigi, „gong fu cha reiškia visus gestus, kuriuos reikia atlikti norint tinkamai paruošti arbatą. Vertimas galėtų būti „skirti laiko arbatai paruošti”.

gerti arbatą su gong fu cha

Kinų arbatos menas

Kas čia tokio triukšmo dėl puodelio arbatos?

Kinijos arbatos gėrimo ceremonija Tai ne ceremonija kaip garsiojoje Japonijos tradicijoje „Cha No Yu” su visa jos simbolika, o praktinių veiksmų procedūra, kurioje viskas turi funkcinę paskirtį, kad arbata būtų kuo geresnė. Kitaip nei „Cha No Yu”, „Gong-Fu Cha” nėra kodifikacijos. Taip pat nėra jokios specialiai šiai praktikai skirtos įrangos. Tačiau yra keli esminiai principai, kuriuos galima rasti visoje Azijoje ir kurie vadovaujasi tam tikra logika, kad arbatos lapeliai būtų kuo geriau užplikyti.

Gong-Fu Cha – tai tiek pat, kiek ir mėgavimasis kiekvienu arbatos lašeliu. Pirmas dalykas, kurį pastebės vakarietis, yra tai, kad arbatos puodeliai yra labai maži. Toks požiūris į taikymąsi į arbatos paruošimą su tokiu dėmesiu detalėms ir mėgavimąsi kiekvienu lašeliu skiriasi nuo vakarietiškų įsivaizdavimų. Tai yra menas, kuris buvo tobulinamas daugelį šimtų metų, todėl atsipalaidavus ir malonioje aplinkoje, vienumoje ar su draugais, arbatos skonis yra geresnis nei bet ko, ką kada nors anksčiau esate ragavę.

Taigi pereikime tiesiai prie esmės:

Apie arbatos ceremonijos priedus

Apie čia aprašytą Gong Fu Cha stilių kalbama kaip apie šiuolaikinį originalios senovinės praktikos variantą, kai kaitinimui buvo naudojama ugnis, dideli arbatos kiekiai, ilgas virimo laikas, labai maži arbatinukai. Taikant šį metodą buvo gaminamos didelio stiprumo arbatos, tinkančios to meto virtuvei ir kultūrai.

Pradėkime gaminti arbatą!

Turėsite turėti:

    Teapot arba Gaiwan

    Darželis yra labai svarbus. Galite rinktis arbatinuką, pagamintą iš žemės (molio, akmens masės ar porceliano) arbastiklo, tinkamo dydžio pagal aptarnaujamų žmonių skaičių.

    Ir nors Yixing molio arbatinukas tebėra karalienė, taip pat galite rinktis nedidelį akmens masės ar porcelianinį arbatinuką arba gaiwan – arbatinuką su puodeliu, kurį naudoja milijonai arbatos mėgėjų visame pasaulyje.

    „Théières Du Monde” siūlo platų pasirinkimą!

    gaiwan kolekcija

      Bouilloire

      Nepakeičiamas vandeniui arbatai šildyti. Jūsų virdulys gali būti pagamintas iš nerūdijančio plieno, ketaus, vario, glazūruotos keramikos arba elektrinis, su galimybe reguliuoti vandens temperatūrą. Jei virdulio neturite, žinoma, gali praversti puodas, tačiau saugokitės nudegimų!

        Kiniškas arbatos šaukštelis

        arba vakarietiškas sriubos šaukštas

        Kiniškas arbatos šaukštelis

        Žnyplės

        Tai nepakeičiamas ir nebrangus įrankis, skirtas arbatos puodeliams tvarkyti ir paklydusiems lapeliams rinkti bei valyti.

        Taujos puodeliai

        Tikrieji kiniški arbatos puodeliai yra žemi, negilūs, platūs ir labai maži, palyginti su vakarietiškais standartais. Jie atrodo kaip maži dubenėliai ir yra pakankamai dideli tik vienam ar dviem gurkšniams. Tai pabrėžia „Gong Fu Cha” „kokybės, o ne kiekybės” aspektą, kai daugiausia dėmesio skiriama kiekvieno arbatos lašo paragavimui mažais kiekiais. Ypatinga jų forma taip pat leidžia paimti karštą puodelį nenusideginant pirštų.

          Taujos ruošimo paviršius

          Jis surenka arba nukreipia vandenį, kuris išsilieja ruošiant „Gong Fu Cha”. Geriausia, jei tai būtų tikras arbatos ruošimo padėklas, bet taip pat tinklo tinklelio rėmas. plonas virš plataus negilaus dubens, gali tikti didelė lėkštė arba keli negilūs dubenėliai ant servetėlių ar net kepimo padėklas, kurio dugnas išklotas gražiu audiniu.

            Ceremoninis molinis arbatinukas gong fu cha

            Papildomi elementai:

            Reguliuojamos temperatūros virdulys

            Pasirinkti tobulą virimo temperatūrą

              Abatos padėklas

              Su integruotais rezervuarais arbatos padėklai būna gražaus dizaino, tradiciniai arba modernūs.

                Komplektinis servizas

                Sudaro, pavyzdžiui, arbatos padėklas, arbatinukas arba gaiwan, ąsotėlis ir puodeliai.

                Tarnybos Kinijoje

                1) Pašildykite arbatinuką, sterilizuokite puodelius ir sietelį

                  Atšildykite arbatinuką pripildydami jį verdančiu vandeniu ir palikdami stovėti, kol jis bus karštas. Taip sumažinsite temperatūros pokyčius arbatinuko viduje, kurie gali turėti įtakos arbatos skoniui. Perpilkite verdantį vandenį per sietelį ir pripildykite arbatos puodelius, kad juos sterilizuotumėte ir pašildytumėte. Tai mandagumas jūsų svečiams ir jie įvertins jūsų rūpestį mėgautis arbata. Arbatos ruošimo vietą ir įrangą visada laikykite kruopščiai švarią. Jūsų įranga taip pat turėtų būti sutvarkyta taip, kad įrankiai būtų ten, kur jų tikitės, kai juos pasieksite. Taip pagerinsite techniką ir sumažinsite nelaimingų atsitikimų ir lūžių skaičių.

                2) Arbatos lapelių skalavimas

                  Iš arbatinuko išpilkite karštą vandenį, įdėkite pamatuotą kiekį arbatos./strong> (pagal toliau pateiktus patarimus) į arbatinuką ir pripildykite jį tinkamos temperatūros vandeniu, leiskite vandeniui persipilti, kol išnyks burbuliukai ir vanduo taps skaidrus. uždenkite dangtelį ir nedelsdami (ilgiau, jei naudojate suspaustą arbatą) užpilkite vandeniu, tada šiek tiek pakreipkite atidarytą dangtelį virš arbatinuko. Šis pakreipimas leidžia arbatinuke esančiam karščiui išeiti ir „nesuvirškinti” lapelių, kartu išsaugant aromatą.

                3) Pirmasis arbatos užpylimas

                  pradedantiesiems rekomenduojama padauginti arbatos .strong>iš arbatinuko išpilti arbatą į nedidelį ąsotį (arba stiklinį ar porcelianinį puodelį su dangteliu), prieš patiekiant ją į puodelius. Iš pradžių taip bus lengviau.
                     Papildykite arbatinuką tiek, kad vanduo iš viršaus perpildytų. Uždėkite dangtelį ant arbatinuko ir skaičiuokite iki 6 sekundžių, o pirmąsias kelias sekundes lėtai pilkite ant arbatinuko truputį karšto vandens. Taip užtikrinama tolygi virimo temperatūra arbatinuko viduje. Baigiant skaičiuoti, perpilkite arbatą į ąsotį, uždenkite ąsotį dangteliu ir atlenkite dangtelį ant arbatinuko. Išpilkite iš arbatinukų karštą vandenį (žinoma, naudodami žnyples, kad jų neliestumėte) ir paduokite arbatą.

                4) Kiti arbatos užpilai

                  Pakartokite trečiąjį veiksmą, laikydamiesi atitinkamų užpilo laikų, kol baigsite ruošti arbatą.

                5) Arbatos gėrimo ceremonijos užbaigimas

                  Išimkite lapelius ir išplaukite. arbatinuką ir dangtelį karštu vandeniu ir padėkite juos atvirai be dangtelio, kad jie išdžiūtų. Kitus įrankius nuplaukite ir palikite išdžiūti ore.

                     Jei pastebėsite, kad pagamintą arbatą dar galima panaudoti dar keliems užpilams, galite laikyti lapelius arbatinuke su uždarytu dangteliu daugiausiai 12 valandų. Ilgiau irrizikuosite, kad atsiras pelėsis, kuris gali įsiskverbti į molį ir sugadinti arbatinuką. Kai būsite pasiruošę ruošti daugiau arbatos, tęskite darbą ten, kur baigėte. Pirmasis užvirinimas gali užtrukti keliomis sekundėmis trumpiau nei įprastai, nes arbata šiek tiek susikoncentruoja, kol ilsisi.

                Sveikiname, dabar esate pasiruošę pereiti į aukštesnį lygį….

                6 svarbūs „Gong Fu Cha” arbatos ruošimo parametrai

                1) Arbatos kokybė

                arbatos plantacija

                  Yra 3 priežastys rinktis geriausios kokybės arbatą, kokią tik galite rasti. Jos skonis geresnis, ji ilgiau išsilaiko ir ilgainiui yra ekonomiškesnė.

                  Geros kokybės arbata išsilaikys 6-10 užplikymų, o jos skonis bus pastovus, priklausomai nuo to, kaip stipriai mėgstate arbatą. Prastos kokybės arbatos skonis gali būti geras per pirmąjį ar antrąjį užpylimą, tačiau po to skonis bus menkas, todėl galiausiai sunaudosite daugiau arbatos.

                  Geriausios arbatos parduotuvės visada leis jums paragauti arbatos prieš perkant. Būtinai paragaukite ketvirtą ar penktą užplikymą, kad tikrai pamatytumėte, ką gaunate, ir atkreipkite dėmesį į tai, kaip ji pagaminta. Galite net paprašyti, kad jie laikytųsi to paties virimo laiko kaip ir jūs. Stenkitės gauti pavyzdį arba nusipirkti kuo mažesnį naujos arbatos kiekį.

                Lapelių kokybė pagal arbatos rūšį:

                .

                geros kokybės lapeliai nekokybiški lapai
                Či juodoji arbata (Kinijoje – raudonoji arbata)  
                Thé Vert
                Baltoji arbata
                Thé Oolong
                Thé Pu-Erh

                Jūs tobulinsite savo įgūdžius ir ilgainiui sutaupysite pinigų, jei laikysitės šių 3 pagrindinių taisyklių :

                – Veskite detalius rašytinius užrašus apie tai, ką perkate, ir savo įspūdžius, kai paragavote,

                išbandykite kuo daugiau skirtingų arbatų iš kuo įvairesnių šaltinių Kuo dažniau gausite kainos ir kokybės santykį.

                Pirkite brangiausią arbatą, kokią tik galite sau leisti, iš geriausiai išmanančio asmens, kurį galite rasti, nesvarbu, ar tai būtų arbatos parduotuvė, ar internetinė parduotuvė.

                2) Kiek arbatos naudoti

                Šį klausimą dauguma pradedančiųjų užduoda sau pirmiausia ir jis jiems kelia daugiausia sunkumų. Trumpai tariant: maži kiekiai.

                Atlikite užpilus nedideliais kiekiais, maždaug 100-200 ml. Tam idealiai tinka naudoti mažus arbatinukus ir gaivanus. Tuomet bus lengviau kontroliuoti infuziją, o ne didelius kiekius.

                Daržinuko pasirinkimas

                Pirmiausia reikia pasirinkti tinkamo dydžio arbatinuką, atsižvelgiant į tai, kokiam žmonių skaičiui dažniausiai ruošite arbatą. Arbatinukai būna įvairių talpų, tačiau dažniausiai dydžiai yra standartizuoti. Toliau pateiktos nuorodos apie arbatinuko tūrio ir aptarnaujamų žmonių skaičiaus atitikimą, žinoma, taikomos arbatos kiekiui, išgeriamam ruošiant gong fu cha. Kaip pamatysite, gong fu cha arbatinukų tūriai yra daug mažesni nei vakarietiškų arbatinukų, skirtų, pavyzdžiui, gerti arbatą anglišku stiliumi arba ragauti didelius kiekius užpilo.

                Todėl patogu tai įvardyti:

                Daržinuko dydis pagal aptarnaujamų žmonių skaičių

                Arbatinuko dydis  Apytikslis tūris (ml) Aptarnaujamų žmonių skaičius /td>
                # 1 70 1 – 2
                # 2 100 2 – 4
                # 3
                /td>

                175 3 – 5
                # 4 225 4 – 6

                Nors nustatėte, kokio dydžio arbatinuko jums reikia, reikia nustatyti ir kitą kintamąjį: arbatos kiekį, kurį ketinate naudoti. Atėjo laikas supažindinti jus su kinietišku arbatos šaukšteliu

                Kiniškas arbatos šaukštelis Šį neįprastos formos tradicinį medinį šaukštą galima rasti kinų arbatos parduotuvėse arba mūsų internetinėje parduotuvėje. Yra dviejų dydžių: mažas ir didelis. Toliau pateiktose lentelėse nurodomas didesnis dydis. Kiniškas „arbatos rutuliukas” arba „arbatos šaukštelis” atitinka maždaug vieną valgomąjį šaukštą vakarietiško tipo, jei neturite arba negalite rasti tikro daikto.

                Nurodytos vertės yra apytikslės ir laikui bėgant jums taps patogiau jas koreguoti pagal savo skonį.

                Vartotinas arbatos kiekis

                Tirpinimas pagal arbatos lapelių dydį :

                Kiniškų arbatinių šaukštelių skaičius, kurį reikia naudoti, atsižvelgiant į arbatos lapelių dydį ir arbatinuko dydį
                .(1 kiniškas arbatinis šaukštelis = maždaug 1 vakarietiškas valgomasis šaukštas)

                Darželio dydis

                Suvynioti
                (maži rutuliukai)

                .br>arba suspaustas (mažiausi galimi gabaliukai nesulaužant lapų)

                <

                Nesuvynioti lapai (palaidi)

                mažiau kaip 1 cm

                nuo 1 iki 2 cm

                nuo 2 iki 4 cm

                env 70ml (# 1)

                 

                0.5 – 1

                0,5 – 1

                1 – 1,5

                1.5 – 2

                env 100 ml (# 2)

                 

                1.5 – 2

                1.5 – 2

                2 – 2,5

                2.5 – 3

                env 175ml (# 3)

                 

                3 – 3.5

                3 – 3,5

                3.5 – 4

                4 – 4.5

                env 225ml (# 4)

                 

                4 – 4.5

                4 – 4,5

                4,5 – 5

                5 – 5.5

                 

                 

                3) Arbatos vandens temperatūra

                Apibendrinant: Aukšta temperatūra.

                Tam, kad būtų kuo geriau išgauti arbatos aromatai, lapelius reikia maudyti kuo karštesniame vandenyje. Naudojant „Yixing” arbatinukus, dėl šio Kinijos Džiangsu regiono molio savybių temperatūra išlieka kuo aukštesnė. Tačiau būkite atsargūs, kad neužvirintumėte trapių arbatų lapelių. Pateikiame lentelę, kuri jums padės:

                Žalioji arbata
                Baltosios sidabrinių adatų arbatos
                ./p>

                75°C – 80°C 
                Maks. 85°C

                Taivano Oolong 

                Raudonosios/juodosios arbatos

                90°C – 95°C 

                Čemosios arbatos
                Pu-Erh (Bow-Lay) 
                Te Guan Yin (Geležinis Buda) 
                Te Guan Yin (Geležinis Buda)&nbsp.nbsp;
                Da Hong Pao (uolų arbata)
                Lapsang Souchong
                Phoenix Oolong
                Pagyvenusios baltosios arbatos
                /p>

                95°C – 100°C

                Tai svarbus kintamasis, kurį reikia kontroliuoti, nes arbatos paruošimas iš tikrųjų yra procesas, kurio metu suardoma arbatos lapelių ląstelinė struktūra, kad išsiskleistų jų aromatas. Gong-Fu Cha stengiasi tai daryti labai kontroliuojamai, kad kuo daugiau užplikymų nuolat išgautų maksimalų skonį. Per karštas arba nepakankamai karštas vanduo ruošiamai arbatai suskaidys lapelius per greitai arba per lėtai, todėl skonis susilpnės ir užpilai bus nenuoseklūs. Aukščiau pateikta lentelė padės jums paruošti gerą arbatos puodelį. Vandens temperatūra gali būti apytikslė, todėl nesijaudinkite, jei ji bus šiek tiek aukštesnė ar žemesnė. Tobulėjant įgūdžiams, galėsite koreguoti virimo laiką, kad tai kompensuotumėte.

                Jei neturite termometro, štai keletas rekomendacijų: Užvirinimas reiškia, kad vanduo lėtai verda su dideliais burbuliukais. Kinai tai vadina „žuvies akių vandeniu”. Žaliosios arbatos atveju atkreipkite dėmesį į smulkių burbuliukų siūlelius, kurie pradeda kilti nuo virdulio dugno. Tai vadinama „krabų akių vandeniu”. Oolong arbatoms tinkama temperatūra yra kažkur per vidurį.

                Dauguma arbatos gamintojų pašildo vandenį iki norimos temperatūros ir laiko jį po ranka termosuose arba ketaus arbatinuke. Taip pat galima įsigyti kintamos temperatūros virdulių.

                4) Arbatos virimo laikas

                Trumpi užpylimai

                Kai kurias arbatas galima užvirinti labai greitai – per kelias sekundes. Šis metodas ypač tinka puerh ir wulong (oolong) arbatų šeimoms. Vertingojo skysčio užpylimas precizišku ir kruopščiu gestu neabejotinai yra svarbiausias Gong-Fu Cha…

                Šioje vietoje iš tiesų pravers jūsų arbatos gaminimo įgūdžiai. Toliau pateikta lentelė yra bendras beveik visų arbatų paruošimo laiko vadovas. Nekreipkite dėmesio į bet kokius nurodymus ant arbatos pakuotės, nes jie nėra skirti Gong Fu Cha.

                Infuzijos laikas

                1 – 2 cm

                10 – 15 sekundžių 

                2 – 4 sekundės 

                8 – 10 sekundžių 

                4 – 6 sekundės 

                4 – 10 sekundžių 

                Suvynioti arba suspausti lapai 

                2 – 4 cm

                Plaukite lapus

                4 – 8 sekundės 

                kiek įmanoma greičiau

                1- 3 sekundės 

                2 – 4 sekundės 

                Pirma infuzija 

                1 – 2 sekundės 

                9 – 12 sekundžių 

                2 – 15 sekundžių 

                Antroji infuzija

                8 – 13 sekundžių 

                10 – 13 sekundžių 

                Trečioji infuzija

                6 – 10 sekundžių 

                6 – 8 sekundės 

                8 – 10 sekundžių 

                Ketvirtoji infuzija 

                4 – 6 sekundės 

                6 – 8 sekundės 

                8 – 10 sekundžių 

                Penktoji infuzija

                6 – 8 sekundės 

                6 – 8 sekundės 

                8 – 10 sekundžių 

                10 – 12 sekundžių

                 

                .Ši lentelė sudaryta siekiant padėti pagaminti gerą arbatą kuo greičiau ir nuosekliai duoda gerus rezultatus visoms arbatoms. Įgydami patirties, galėsite patogiau koreguoti šiuos laikus bei naudojamos arbatos kiekį pagal savo skonį. Bendroji taisyklė, taikoma nesuspaustai arbatai, yra tokia, kad antrasis užpylimas yra keliomis sekundėmis trumpesnis nei pirmasis, trečiasis – toks pat kaip pirmasis, o kiekvienam paskesniam užpylimui pridėkite po kelias sekundes. Vadovaujantis minėta taisykle, po penktojo užpylimo net ir geriausios kokybės arbata pradės prarasti savo skonį, todėl ją galite koreguoti taip:

                • Sumažinkite minėtą užpylimo laiką 2 sekundėmis, kad po penktojo užpylimo gautumėte tolesnius užpilimus, arba
                • padidinkite pradžioje naudojamos arbatos kiekį.
                Atkreipkite dėmesį, kad kai po ketvirtojo ar penktojo užvirimo didesnis kiekis lapelių pradeda plėstis, jie užima didesnį arbatinuko tūrį ir jame lieka mažiau vietos vandeniui, todėl vieno užvirimo metu gausite mažiau arbatos – tačiau tai galite kompensuoti darydami daugiau užvirinimų.
                Laipelius arbatinuke galite palikti kelias valandas ir vėliau tęsti degustaciją, jei tik kruopščiai nusausinote vandenį ir nepalikote arbatinuko uždaryto. Lapai gali maceruotis, supelėti ir sugadinti arbatinuką, suteikdami jam kartaus skonio.

                5) Arbatinuko kokybė ir tipas

                Abatinukas yra pagrindinis paruošimo elementas.

                Ar ieškote idealaus arbatinuko arbatai gerti „Gong-Fu Cha”? Štai Komplektinė gražių molinių Yixing arbatinukų kolekcija.

                Daržinukai yra svarbus kintamasis, išeinantis už šio straipsnio ribų, tačiau aptarsime pagrindinius dalykus. Rimti Gong-Fu Cha entuziastai praleidžia daugybę valandų diskutuodami apie savo arbatinuko privalumus, tačiau visi sutaria dėl šių keturių punktų:

                Yixing arbatinukas

                • Labiausiai arbatą ruoštiangliuotame terakotos arbatinuke. o geriausi arbatinukai gaminami iš „purpurpurinio molio” (Zisha) iš Yixing (Yee-zhing) regiono, esančio Vilniuje.

                Leave a Reply

                El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *