Gaiwano naudojimas

  Gaivanas – tai dubenėlis arba puodelis, naudojamas arbatos lapeliams užplikyti ir (arba) arbatai gerti. Pirmą kartą jis atsirado Mingų dinastijos laikais ir nuo to laiko beveik nepasikeitė. Jį sudaro puodelis, dangtelis ir lėkštutė.

  Kiniški gaivanai yra puikūs įrankiai mėgautis arbata, tačiau iš pradžių gali būti sunku jais naudotis. Vadovaudamiesi šiais patarimais, galite išmokti gaiwano laikymo ir arbatos pilstymo technikos, nenusidegindami pirštų.

 Gaiwan Théière du monde

 

UŽSIENIO GAIWANAS NESUDEGINANT RANKŲ

  Naudojant gaivaną nusideginti rankas tenka kiekvienam arbatos mėgėjui. Tačiau verta, nes šie kiniški puodeliai puikiai tinka mėgautis geriausia arbata. 

Kaip naudotis gaivanu?

Dangtelio pakėlimas

Kai pakelsite dangtelį, rankenėlės šonus galite laikyti nykščiu ir viduriniuoju pirštu, o rodomąjį pirštą – viršuje. Geriausia būtų vengti liesti dangtelio paviršių, nes jis gali būti karštas, kai gaiwane verdama arbata.

Idealiai dangtelį reikėtų padėti ant vienos lėkštės pusės, kad jis nesugertų kvapų nuo stalo.

Įpilkite karšto vandens

Įdėję reikiamą kiekį lapelių, karštą vandenį galite pilti į puodelio vidų sukamaisiais judesiais palei kraštus. Taip šiluma tolygiau pasiskirstys puodelio viduje, kad geriau išsiskleistų užpilas. Tada uždarykite gaivaną.

  Jei virš dangtelio matote arbatą, vadinasi, į gaivaną įpylėte per daug vandens. Tokios situacijos norite išvengti, nes dėl to gali įkaisti gaiwano kraštai, o tai yra viena iš pagrindinių degimo priežasčių.

Gėrimas iš gaiwano

Jūs galite laikyti lėkštutę, o ne patį puodelį (nes puodelis bus gana karštas).

Paliktumėte nedidelę angą tarp dangtelio ir puodelio ir gerkite laikydami dangtelio „mygtuką”. Laikydami dangtelį ant puodelio, išvengsite, kad iš puodelio sklindantys garai neatsidurtų ant jūsų veido, nebent manote, kad tai gera arbatos veido kaukė, savo rizika 😉

Taigi, nors galima gerti tiesiai iš gaiwano, arbatos skonis bus geresnis ir, svarbiausia, tolygesnis (dėl nuolat išsiskiriančių lapelių aromatų), jei ją supilsite į ąsotį ar puodelį.

Liejimas iš gaiwano

Sunkiausia yra pilti arbatą iš gaiwano.

Pastumkite dangtelį į šoną, kad tarp dangtelio ir gaiwano liktų nedidelė anga. Šis tarpas turėtų būti pakankamai didelis, kad arbata tinkamai išsisklaidytų, bet pakankamai mažas, kad lapeliai liktų viduje. Taip pat išvengsite iš galinės gaiwano dalies besiveržiančių karštų garų, kurie gali nudeginti rankas.

Vėliau viduriniu pirštu ir nykščiu prilaikykite puodelio kraštus, o rodomuoju pirštu stipriai paspauskite dangtelio viršų, kad gerai suimtų. Dabar pakelkite ir pilkite.

Neduokite gaiwanui sudaryti su stalu didesnio nei 90 laipsnių kampo (stačiu kampu). Tai tik sulėtins pilstymą, o vanduo gali išbėgti iš kairės ir dešinės dangtelio pusės ir nudeginti rankas.

Jeigu tiekiate kelis puodelius arbatos, rekomenduojama pirmiausia arbatą supilti į ąsotį. Jei arbatą iš ąsočio supilsite į kelis puodelius, arbatos skonis kiekviename puodelyje bus vienodas. Tuo tarpu jei arbatą į puodelius pilsite tiesiai iš gaiwano, kadangi lapeliai gaivano viduje nuolat skleidžia savo aromatą, pirmasis arbatos puodelis bus saldesnis nei paskutinis.

Gaiwan su įmontuotu filtru

Tam, kad būtų lengviau patiekti arbatą, yra gaiwan versija su filtru, įmontuotu į snapelį

Gaiwan su integruotu filtru

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *