Kinų arbatos servizas: kodėl ir kaip pasirinkti?

Kartu su kelių tūkstantmečių istorija arbata (茶) yra daugiau nei tik gėrimas tai socialinė ir kulinarinė institucija Kinijoje. Arbata, kuri yra pagrindinė kasdienio kinų gyvenimo dalis, geriama visą dieną tiek namuose, tiek darbe. Arbata, ypač garsioji, taip pat gali būti vartojama retkarčiais arbatos namuose arba dovanojama kam nors pagerbti.

Tuo tarpu Vakaruose arbatos gėrėjai yra įpratę arbatos lapelius užplikyti tik vieną kartą, Azijoje labai populiari daugkartinio užpilo praktika. Tiesą sakant, būtent aplink daugkartinio užpilo degustaciją ir yra Gong Fu Cha – kinų arbatos ruošimo ritualas, mėgstamas geriausioms rūšims gerti.

Toks degustavimas paaiškina pagrindinę kiniško arbatos rinkinio ypatybę – jo mažą talpą. Pateikiame trumpą esamų kiniškų arbatos rinkinių apžvalgą, padėsiančią teisingai išsirinkti.

Kokiam kiniškam arbatinukui kokią arbatą ruošti?”

Kinams labai svarbu, kokio modelio arbatinukas naudojamas jų mėgstamam gėrimui ruošti. Arbatos rinkinys, priklausomai nuo medžiagos pobūdžio, turės įtakos arbatos skoniui ir aromatui. Todėl prieš rinkdamiesi arbatos rinkinį turėtumėte žinoti, kokios rūšies arbatą dažniausiai ruošite. 

Koks arbatinukas žaliajai ir baltajai arbatai?

Žaliajai ar baltajai arbatai gerti tiks keraminis arbatinukas be atminties (porceliano, molio be atminties, akmens masės arba glazūruotos keramikos) arba stiklinis arbatinukas, nes nėra pavojaus, kad jų subtilūs aromatai susigers.Trapioms arbatoms, tokioms kaip žalioji arbata, ankstyvoji žalioji arbata, baltoji arbata, geltonoji arbata ir formuotos arbatos (arbatos rutuliukai ar arbatos žiedai), reikia vidutinės užpylimo temperatūros.Keramika ir stiklas – tai medžiagos, kurios nepažeis jų trapumo.

Kaip gerti juodąją arbatą?

Juodoji arbata, Kinijoje dėl užpilo spalvos vadinama raudonąja arbata, reikalauja aukštos virimo temperatūros. Todėl galima naudoti visų tipų arbatinukus, tačiau tinkamesnės bus tos medžiagos, kurios gerai išlaiko šilumą. Todėl puikiai tiks ketaus emaliuotas arbatinukas arba keramikinis arbatinukas.

Taigi neskaldytų lapelių juodąsias arbatas lengva paruošti gaiwan ar mažame arbatinuke be virimo krepšelio, užtenka paprasto filtro integruoto prieš snapelį.

Oolong arbatos gėrimas

Oolong, arba wulong, arbata yra pusiau fermentuota arbata dar vadinama mėlynąja arba mėlynai žalia arbata.Skiriami lengvai oksiduoti oolongai (10-30 %) ir stipriai oksiduoti oolongai (40-70 %). Aromatai keičiasi priklausomai nuo oksidacijos laipsnio: nuo gėlių ir saldžių natų, panašių į žaliosios arbatos, iki medienos ir vaisių natų, būdingų labai oksiduotoms arbatoms.

Tam, kad atsiskleistų visi aromatai, wu-long arbata, nepriklausomai nuo jos oksidacijos laipsnio, turi būti verdama aukštoje temperatūroje, dažnai artimoje virimo temperatūrai (95 °C). Taigi, nors gali tikti visų tipų arbatinukai, rekomenduojame naudoti molio, akmens masės ar ketaus arbatinuką, pasižymintį puikiomis terminėmis savybėmis. 

Jeigu norite ištirti įvairius oolongus, rekomenduojame juos ruošti keramikiniame gaiwane kuris užtikrins neutralią aplinką virimo eksperimentams.

GaiwanJei apsiribosite tik vienos kategorijos oolongu, galite investuoti į Yixing, garsiojo kinų atminties molio, arbatinuką, puikiai tinkantį „Gong Fu Cha” degustacijoms. Rinkdamiesi Yixing arbatinuką savo mėgstamiausiems oolongams, atsižvelkite į lapų formą, nes arbatinuko forma turi leisti jiems visiškai išsiskleisti. Kuo mažesnis arbatinukas, tuo labiau koncentruotas aromatas! 

Pu Erh arbatos gėrimas

Garsiąją kinų tamsiąją arbatą (Pu Erh arbata ir Yunnan arbata) galima ruošti klasikiniame arbatinuke. įrengtu integruotu filtru arba derinant jį su lapelių filtru ar arbatos sieteliu, uždėti ant arbatos puodelio ar ąsočio.

Naujoms arbatoms atrasti&nbsprekomenduosime arbatinuką be atminties – tai ketaus ir glazūruotos keramikos (akmens masės, porceliano, fajanso) arbatinukai. Iš šių atminties neturinčių medžiagų dėl naudojamos aukštos virimo temperatūros tinkamiausi yra akmens masės ir ketaus arbatinukai.

Norint mėgautis Pu Erh arbata tradiciniu būdu, rekomenduojama naudoti gaivaną – garsųjį kinų arbatinuką su dangteliu – arba Yixing molio arbatinuką. 

Gaivanas ir Yixing arbatinukas

Kamieninis ar porcelianinis gaivanas neturi įtakos arbatos skoniui. Todėl jame galite ruošti bet kokį užpilą, neįsimindami skonių. Todėl pirmenybė teiktina „gaiwan”, jei pradedate ragauti pu erh arbatą.

Kita vertus, jei pasirinksite „Yixing” arbatinuką, vienam arbatinukui turėsite skirti vieną arbatos rūšį (pavyzdžiui, vieną brandintai pu erh ir vieną neapdorotai pu erh arbatai). Taip yra todėl, kad Yixing molis yra dvigubai porėtas, todėl arbata gali kvėpuoti ir išlaikyti savo aromatus, kai ji užpilama. Iš Yixing molio pagamintas arbatinukas laikui bėgant praturtins arbatą, todėl jį reikia pritaikyti prie pasirinktos arbatos rūšies. Kad ir kokia pu-erh rūšis būtų skirta jūsų moliniam arbatinukui, šioms tamsesnėms arbatoms rekomenduojame storesnių sienelių arbatinukus, kurie geriau išlaiko aukštą temperatūrą. Prieš ruošdami arbatą, būtinai pašildykite arbatinuką karštu vandeniu kad būtų užtikrintas maksimalus šilumos išlaikymas !

Drąsiai pasinaudokite mūsų straipsniu, kuris padės išsirinkti molinį arbatinuką.

Kaip jau supratote, pasirinkto arbatinuko tipas nėra nereikšmingas. Tačiau jei norite dovanoti kinišką arbatos rinkinį ir nežinote dovanos gavėjo skonio arba jei norite paįvairinti malonumus ir kinišką arbatos rinkinį naudoti skirtingų stilių arbatai, rinkitės universalų keraminį arbatos rinkinį, pavyzdžiui, porcelianinį arba akmens masės.

Kiniško arbatos rinkinio sudėtis

„Gong Fu Cha” arbatos rinkinys

Tradicinis kiniškos arbatos rinkinys skirtas degustuoti „Gong Fu Cha”. Jį sudaro bent vienas nedidelis arbatinukas, kuriame telpa nuo 100 iki 400 ml, ir maži puodeliai, kuriuose telpa nuo 30 iki 100 ml. Prie jų galima pridėti įvairių priedų:

  • pavadinukas, kurio talpa turėtų būti ne mažesnė už arbatinuko talpą. 
  • arbatos dėklas
  • didelis dubuo arba arbatos laivelis
  • arbatos padėklas su rezervuaru arba be jo
  • arbatos įrankių puodelis
  • arbatos įrankiai: Šaukštelis, žnyplės, šepetėlis
  • rankštelis 

Kiniškas arbatos servizas vakarietiško stiliaus degustacijai

Galite būti tikri, kad jei norite mėgautis kiniškų arbatos servizų vakarietiško stiliaus degustacijai grožiu ir patirtimi, yra ir puikių didesnės talpos arbatos servizų. Tokio tipo servizą paprastai sudaro didelis arbatinukas su filtru su skylutėmis, integruotu priešais nerūdijančio plieno snapelį arba užpylimo krepšelį, ir prie jo derantys puodeliai

Kinų arbatos servizas, didelis arbatinukas

Kelionės arbatos servizas

Tarnybos arbatos kelias gali nuvesti į daugybę vietų. Kad lydėtų jus kelyje, tradicinis kinų arbatos servizas tampa nomadiškas ir gali būti nešiojamas išradinguose kietuose dėkluose ar krepšiuose.

Kelioninis arbatos servizas

Tuomet atidžiau apžvelkime skirtingas kiniško arbatos servizo medžiagas su kuriomis galite susidurti :

Kiniškas keraminis arbatos rinkinys – geriausia arbatos ruošimo priemonė

Keramika yra pagrindinė medžiaga, iš kurios gaminami kiniški arbatos rinkiniai. Jų įvairovė ir grožis yra neprilygstami, todėl jie yra geriausias „Gong Fu Cha” arbatos ruošimo pasirinkimas. Yra kiniškų arbatos rinkinių, pagamintų iš molio, porceliano ir akmens masės.

Keraminis kiniškas arbatos rinkinys

Kiniškas molinis arbatos rinkinys – arbatos rinkinių karalius

Yixing arbatinukas

Tarp keraminių arbatos rinkinių kinai mano, kad iš Yixing purpurinio molio pagaminti rinkiniai yra tinkamiausi arbatai virti. Šio molio porėtumas suteikia arbatinukui unikalią savybę išsaugoti arbatos aromatus, kartu sugeriant nedidelį kiekį taninų kurie pasišalins vėlesnių užplikymų metu – šis reiškinys vadinamas  „culottage”. 

Yixing arbatos rinkinys

Kadangi Yixing molis yra privalumas pačiai arbatai virti ir todėl yra pasirenkama medžiaga arbatinukui, jo privalumai mažiau įdomūs puodelių ar ąsočio sudėčiai. Todėl yra nedaug arbatos rinkinių, pagamintų vien tik iš Yixing molio.

 Molio arbatos servizas

Dėl šios priežasties rekomenduojame savo „Yixing” arbatos servizą kurti atskirai pasirenkant kokybišką „Yixing” molio arbatinuką ir likusią servizo dalį iš porceliano ar stiklo: ąsotį, dubenėlį, puodelius. Jūsų „Gong Fu Cha” arbatos servizą gali papildyti arbatos padėklas iš medžio, keramikos ar net ketaus.

Arbatos padėklas

Kiniški porcelianiniai arbatos rinkiniai – plačiausiai naudojami

Porcelianas, be jokios abejonės, yra plačiausiai naudojama keramika gaminant kiniškus arbatos rinkinius. Kiniškas porcelianas ne tik turi pasaulinę reputaciją, bet ir dėl ilgų jo naudojimo tradicijų kiniškas porcelianinis arbatos servizas yra kiekvieno šalies namų ūkio širdyje.

Porcelianas – tai neutrali ir atspari keramika, ji būna kelių formų: kietoji, minkštoji, „Bone China”, „Celadon”, ryžių grūdų, dažyto, glazūruoto ar neglazūruoto porceliano. Sunkiausia bus išsirinkti iš stilių ir raštų!

Kodėl rinktis kiniško porceliano arbatos servizą?

  • Porcelianas yra lygi keramika, atspari karščiui, korozijai, įbrėžimams ir rūgštingumui
  • Tai pati neutraliausia keramika. Porcelianinis arbatos servizas neturi atminties, todėl jį galima naudoti visiems jūsų užplikytiems atradimams
  • Porcelianas yra lengvai valoma keramika

Kiniško porceliano arbatos rinkinys

Kiniškas akmens masės arbatos rinkinys – pats įvairiausias

Kamieno masė – tai keramika, išdegta labai aukštoje temperatūroje, todėl ji yra tvirta ir gerai išlaiko šilumą.

Neglazūruotos keramikos arbatos servizas

Pasirinkę neglazūruotos keramikos arbatinuką, galite pasinaudoti šiurkščiu jo vidumi, kad arbatinuką užplikytumėte, leisdami arbatos taninams pamažu nusėsti ant sienelių. Be to, valydami tarp kiekvienos degustacijos arbatinuką galite naudoti skirtingoms arbatos rūšims, nes akmens masės keramika neturi atminties. 

Glazūruotas akmens masės arbatos servizas

Taikant glazūras arba laku, pusiau skysta derva gaunama iš įvairių krūmų sulčių, emaliuoti ir lakuoti arbatos rinkiniai turi daug privalumų. Be to, kad jie labai atsparūs terminiams smūgiams, korozijai ir rūgštingumui, o emalis padidina jų universalumą, kai juo padengiamas arbatinuko vidus, jie taip pat pasižymi aukšta menine kokybe, kai puošiami nuostabiais rankų darbo motyvais.

Gong Fu Cha arbatos rinkinys

Stiklo arbatos rinkiniai – vizualinis grožis ir universalumas

Naudodami arbatos rinkinį, pagamintą iš stiklo – skaidriausios ir neutraliausios galimos medžiagos – galėsite geriau įvertinti arbatos virimo procesą ir visus norimus paruošti užpilus. Stiklas yra palyginti nebrangus ir jį lengva formuoti.

Bet du pagrindiniai šio tipo arbatos rinkinio trūkumai yra jo trapumas ir prastos šiluminės savybės. Todėl negalėsite ilgai išlaikyti karšto užpilo, o tvarkydami puodelius rizikuojate nusideginti pirštus.

Kad išvengtumėte šių nepatogumų, apsvarstykite galimybę įsigyti arbatos rinkinį su dvigubomis stiklo sienelėmis!

Dvigubų sienelių stiklinis arbatos rinkinys

Metalinis arbatos rinkinys – seniausias

Kinijoje metalinis arbatos rinkinys yra vienas seniausių namų apyvokos daiktų tipų. Tačiau šiais laikais jis beveik pamirštas. Varinių ir bronzinių arbatos rinkinių grožis nekompensuoja jų universalumo stokos ir sudėtingos priežiūros.

Taip pat galite rasti kiniškų ketaus ar sidabro arbatos rinkinių, kurie Kinijoje nėra plačiai naudojami. Ketaus arbatinukas Kinijoje dažniausiai naudojamas neglazūruoto virdulio pavidalo. Šiuolaikinis variantas su emaliuotu vidumi dažniausiai naudojamas Vakaruose.

Kodėl rinktis kinišką arbatos rinkinį?”

Vienkartiniai užpilai

Pagrindinė kiniško arbatos rinkinio paskirtis – ruošti daugkartinius užpilais. Kad būtų galima geriau kontroliuoti užpilo kiekį, rekomenduojama rinktis nedidelės talpos arbatinuką – nuo 100 iki 300 ml. Išsirinkę kiniškos arbatos rinkinį, atraskite degustavimo meną su „Gong Fu Cha”.

Kelių užplikymų nauda

  • Kiekvienas užpylimas leidžia atrasti šiek tiek kitokį tos pačios arbatos skonį. Tai reiškia, kad su tais pačiais lapeliais galite eksperimentuoti su įvairiausiais skoniais.

  • Kiekvieno užpilo metu mažėja teino kiekis, todėl galite drėkintis neįsisavindami per daug teino

  • .Kelių užplikų ruošimas leidžia neskubėti su arbata ir dalytis pojūčiais 

  • Jūs maksimaliai išnaudosite kiekvieną arbatos dozę. Kokybiška arbata kainuoja, todėl galite ją kuo geriau išnaudoti

Skubusis virimas

Skubusis arbatos virimas, naudojamas ruošiant arbatą „Gong Fu Cha”, taip pat gali būti naudojamas kasdien ruošiant visų rūšių arbatą.

Spartus užpylimas

Šio užpylimo būdo metu greitai išsiskiria tam tikrų arbatų (pu erh, wulong) aromatai ir taninai, o tai paprastai yra jų privalumas. Turėtumėte rinktis nedidelio tūrio (80-200 ml) arbatinuką, kurį galima greitai išpilti, kad galėtumėte geriau kontroliuoti infuzijos laiką. Rekomenduojame rinktis tokį, kuris pagamintas iš keramikos (porceliano, molio ar akmens masės), o ne iš stiklo, kuris sulaiko mažiau šilumos.

Pagreitinio užpilo ruošimas

  • naudojamos arbatos kiekis yra didesnis nei įprasto užpilo atveju (4-8 g arbatos 100 ml vandens).

  • vanduo turi būti kuo karštesnis, artimas verdančiam.

  • jei arbatos lapeliai yra dulkėti (ypač kai kurių puerh), juos reikės nuplauti su pirmuoju greituoju užpilu, kuris bus išmestas.

  • atidarykite arbatinuko dangtelį, supilkite vandenį, uždarykite arbatinuko dangtelį, iš karto išpilkite arbatinuką į ąsotį, dubenėlį ar puodelius. Pirmasis užpylimo laikas turėtų būti kuo trumpesnis išskyrus tam tikras suspaustas ar suvyniotas arbatas kurių pirmasis užpylimas turėtų būti ilgesnis, kad lapai atsivertų.

  • Vėlesnių užpylimų metu galite pailginti užpylimo laiką nuo kelių sekundžių iki 1 minutės arba, jei norite, palikti labai trumpą užpylimo laiką.

Tai viskas! Dabar jau žinote, kaip (ir kodėl!) pasirinkti kinišką arbatos rinkinį, kad galėtumėte mėgautis arbata. Atraskite visą mūsų kolekciją!

    Leave a Reply

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *