Tea yra senas gėrimas, kuris dėl savo naudos sveikatai ir įvairaus skonio užpilamų arbatžolių vartojamas jau šimtmečius visame pasaulyje. Kinijoje arbata yra neatsiejama kultūros ir kasdienio gyvenimo dalis jau daugiau kaip 5000 metų.
Kiniškos arbatos istorija siekia Šangų dinastijos laikus (1600-1046 m. pr. m. e.), kai arbata buvo vartojama dėl savo gydomųjų savybių. Bėgant šimtmečiams arbata tapo populiariu gėrimu, kurį vartojo visi socialiniai sluoksniai. Tangų dinastijos laikais (618-907 m.) arbata tapo apeiginiu ir pramoginiu gėrimu, pradėjo kurtis pirmieji arbatos sodai.
Kiniška arbata dabar yra labai mėgstamas gėrimas Kinijoje ir visame pasaulyje, o kasdienis jos vartojimas, nors ir tebėra persmelktas senų tradicijų, tapo plačiai demokratizuotas.
Pagrindiniai kiniškos arbatos patiekimo žingsniai
Apibendrindami pateikiame pagrindinius arbatos patiekimo žingsnius :
-
Įkaitinkite vandenį: vandens temperatūra priklauso nuo arbatos, kurią norite patiekti, rūšies. Pavyzdžiui, kinišką žaliąją arbatą reikėtų ruošti su maždaug 80 °C temperatūros vandeniu, o kinišką juodąją arbatą – su maždaug 95 °C temperatūros vandeniu
-
Abatos lapelius nuplaukite: arbatinuke esančius arbatos lapelius užpilkite trupučiu karšto vandens ir vandenį išpilkite. Šis žingsnis pašalina priemaišas ir pažadina arbatos skonį.
-
Įdėkite arbatos lapelius į arbatinuką: sudėkite arbatos lapelius į arbatinuką. Arbatos kiekis priklauso nuo arbatinuko dydžio, arbatos rūšies ir jūsų asmeninių pageidavimų. Paprastai 100 ml vandens naudokite maždaug 2-3 g arbatos.
-
Pilkite vandenį ant arbatos lapelių: užpilkite karštą vandenį ant arbatinuke esančių arbatos lapelių. Palikite užvirti nuo 1 iki 3 minučių, priklausomai nuo pasirinktos arbatos rūšies ir asmeninių pageidavimų (arba net mažiau nei 1 minutę, jei degustuojate „Gong Fu Cha”).
-
Perpilkite arbatą: supilkite arbatą į puodelį ar dubenėlį, naudodami sietelį arbatos lapeliams surinkti, jei arbatinukas neturi įmontuoto filtro. Arbatą galite patiekti karštą arba šaltą pagal savo pageidavimus.
-
Pakartokite užpylimą: arbatos lapelius galima užplikyti kelis kartus (= daugkartinis užpylimas). Kiekvienam sekančiam užpylimui šiek tiek pailginkite užpylimo laiką.
-
Mėgaukitės arbata: mėgaukitės kiniška arbata vertindami kiekvieno lašo aromatus . Kinai mėgsta gerti arbatą be cukraus ar pieno, tačiau, jei norite, galite įpilti cukraus ar pieno.
Vertėtų paminėti, kad kinų kultūroje arbatos paruošimas yra labai svarbus. Nebūdama arbatos gėrimo ceremonija tikrąja šio žodžio prasme, užpilo meistriškumas yra labai svarbus. Taigi, jei norite pasiūlyti autentišką patirtį, skaitykite toliau ir sužinokite daugiau.
Daugiau apie tai, kaip paruošti ir patiekti arbatą pagal tūkstantmetę kinų tradiciją taip pat galite sužinoti perskaitę mūsų straipsnį apie apie Gong Fu Cha.
Kiniškos arbatos
Kiniška arbata gaminama iš skirtinguose Kinijos regionuose auginamų arbatžolių Camellia Sinensis lapų. Žinomiausi gamybos regionai yra Fudziano, Džedziango, Junano, Hunano, Sičuano ir Guangdongo. Kiekviename regione gaminama unikali arbata, pasižyminti savitomis skonio, aromato ir spalvos savybėmis.
Yra penkios pagrindinės kiniškos arbatos kategorijos: baltoji arbata, žalioji arbata, geltonoji arbata, oolong arbata ir juodoji arbata (Kinijoje vadinama raudonąja arbata). Kiekviena arbatos kategorija gaminama skirtingai, priklausomai nuo to, kaip lapeliai apdorojami ir fermentuojami.
Baltoji arbata yra mažiausiai apdorota iš visų kiniškų arbatų, gaminama iš jaunų arbatžolių ūglių. Lapeliai nuskinami rankomis ir džiovinami ore, toliau jų niekaip neapdorojant. Baltoji arbata yra lengvo, švelnaus skonio, su gėlių ir saldžiomis natomis.
Žalioji arbata gaminama iš šviežių arbatos lapelių, kurie iš karto deginami arba skrudinami, kad būtų sustabdyta oksidacija. Žalioji arbata garsėja savo nauda sveikatai, ypač dideliu antioksidantų kiekiu. Žalioji arbata yra žolės skonio, su lazdyno riešutų ar žolės natomis.
Geltona arbata yra panaši į žaliąją, tačiau lapeliai paprastai skrudinami žemesnėje temperatūroje ir šiek tiek fermentuojami. Geltonoji arbata yra saldaus, gėlių skonio, su medaus ir lazdyno riešutų natomis.
Oolong arbata – tai pusiau fermentuota arbata, esanti kažkur tarp žaliosios ir juodosios arbatos. Prieš skrudinant arba deginant lapeliai iš dalies oksiduojami. Oolong arbatos skonis labai įvairus – nuo gėlių ir vaisių iki sodresnio ir sudėtingesnio, su karamelės ir medaus natomis.
Juodoji arbata yra labiausiai fermentuota iš visų kiniškų arbatų, jos lapeliai visiškai oksiduojami. Po to lapeliai skrudinami ir džiovinami, kad gautųsi sodri, sodraus skonio juodoji arbata. Priklausomai nuo kultūrinių įpročių, juodoji arbata gali būti geriama vien tik arba su pienu ir cukrumi.
Kiniški arbatinukai
Yra daugybė skirtingų kiniškų arbatinukų, kurių kiekvienas pasižymi savitomis savybėmis ir naudojimu. Viena iš pagrindinių tradicinio kiniško arbatinuko savybių – maža talpa. Nedidelė kiniškų arbatinukų talpa yra naudinga norint įvaldyti virimą, tačiau ne tik!
Toliau pateikiame keletą labiausiai paplitusių kiniškų arbatinukų:
-
Porcelianinis arbatinukas: šis arbatinukas yra lengvas ir subtilus, idealiai tinka švelnioms, kvapnioms arbatoms, pavyzdžiui, baltajai arbatai ir žaliajai arbatai.
-
Yixing terakotos arbatinukas: šis arbatinukas gaminamas iš tamsiai raudono molio ir dažnai naudojamas ruošiant oolong arbatą ir pu-erh arbatą. Išdegtas molis gali išlaikyti arbatos skonį ir aromatą, todėl jis idealiai tinka stiprioms arbatoms ruošti. Sekite vadovą ir sužinokite viską apie arbatinukų karalienės gamybą.
-
Stiklo arbatinukas: šis arbatinukas idealiai tinka švelnioms arbatoms, nes stiklas sulaiko mažai šilumos ir leidžia grožėtis arbatos spalva, kai ji verdama. Stiklinius arbatinukus taip pat lengva valyti.
-
Glazūruotas ketaus arbatinukas: šis arbatinukas yra tvirtas ir gerai išlaiko šilumą, todėl idealiai tinka juodosioms ir žolelių arbatoms.
-
Gaiwan : Gaiwan – tai mažas tradicinis kinų arbatos indelis, dažnai naudojamas arbatai ruošti ir patiekti. Gaivaną sudaro 2 arba 3 dalys: dubenėlis, dangtelis daugiau ar mažiau lėkštutė.
Dubenėlis paprastai gaminamas iš neutralios, atminties neturinčios keramikos arba stiklo, gali būti įvairių formų ir dydžių. Dangtelis, dažniausiai iš tos pačios medžiagos, glaudžiai priglunda prie dubenėlio krašto, kad padėtų išlaikyti šilumą ir arbatos skonį virimo metu. Lėkštelė naudojama gaivanui prilaikyti ir karšto vandens pertekliui surinkti.
Gaivanas dažnai naudojamas švelnioms, kvapnioms arbatoms, pavyzdžiui, baltajai ir žaliajai arbatai, nes su juo lengva kontroliuoti vandens temperatūrą ir virimo laiką, kad būtų išvengta per didelio užpylimo kartumo. Jis taip pat idealiai tinka naujoms arbatos degustacijoms, nes leidžia koncentruotai mėgautis arbata ir visapusiškai pajusti jos aromatus bei skonius. Gaivanas laikomas svarbiausiu tradicinės kinų arbatos mėgėjų įrankiu, todėl siūlome atrasti 5 svarbias priežastis, kodėl verta rinktis gaivaną arbatai patiekti.
Toliau daugiausia dėmesio skirsime 2 dažniausiai Kinijoje naudojamų arbatinukų, skirtų kiniškai arbatai patiekti, praktiniam naudojimui: „Yixing” arbatinukui ir gaiwan.
„Yixing” arbatinuko naudojimas
Pateikiame vaizdų, kaip patiekti arbatą su „Yixing” moliniu arbatinuku:
Vilniuje Yixing molinis arbatinukas yra labai vertinamas arbatos mėgėjų Kinijoje dėl savo gebėjimo laikui bėgant pagerinti arbatos skonį ir aromatą. Štai kaip patiekti arbatą su Yixing terakotiniu arbatinuku:
-
Paruoškite arbatinuką: prieš pirmą kartą naudodami arbatinuką, turėtumėte jį paruošti, bent jau pamerkti į drungną vandenį maždaug 10-15 minučių. Tai leis terakotai „sugerti” vandenį ir pasiruošti arbatai.
-
Į arbatinuką įdėkite arbatos lapelių: į arbatinuką įdėkite arbatos lapelių. Arbatos kiekis priklauso nuo arbatinuko dydžio, arbatos rūšies ir jūsų asmeninių pageidavimų. Patiekdami kinišką arbatą, dažniausiai į nedidelį arbatinuką dedame didelį kiekį arbatos.
-
Išplaukite arbatos lapelius: kaip ir ruošdami bet kokią arbatą, arbatos lapelius turėtumėte išplauti, supylę juos į arbatinuką, užpylę karštu vandeniu ir tuoj pat nusausinę.
-
Įkaitinkite arbatinuką: supilkite karštą vandenį į arbatinuką (ir virš arbatinuko, jei naudojate sriubos lėkštės arbatinuką su rezervuaru) ir palikite pastovėti apie 1 minutę. Taip molis įšils ir arbatinukas bus paruoštas arbatai ruošti.
-
Pilkite karšto vandens ant arbatos lapelių: užpilkite karšto vandens ant arbatinuke esančių arbatos lapelių. Vandens temperatūra priklauso nuo naudojamos arbatos rūšies.
-
Atvirti arbatą: priklausomai nuo naudojamos arbatos rūšies ir asmeninių pageidavimų, leiskite arbatai pritraukti maždaug nuo 30 sekundžių iki 1 minutės.
-
Perpilkite arbatą: supilkite arbatą į puodelį ar dubenėlį, naudodami sietelį, kad arbatos lapeliai neišbyrėtų.
-
Pakartokite užpylimą: Yixing molio arbatinuke arbatos lapelius galima užplikyti kelis kartus. Kiekvienam sekančiam užpylimui šiek tiek pailginkite užpylimo laiką.
-
Tirpinio priežiūra: po kiekvieno naudojimo arbatinuką išplaukite karštu vandeniu ir leiskite jam natūraliai išdžiūti. Arbatinukui valyti niekada nenaudokite muilo ar ploviklio, nes tai gali pakeisti arbatos skonį ir aromatą vėlesniuose užvirinimuose.
„Yixing” terakotos arbatinukas yra subtilus ir vertingas daiktas, todėl svarbu jį naudoti ir prižiūrėti rūpestingai, kad galėtumėte mėgautis visais jo privalumais. Jei norite, galite sužinoti daugiau apie Molininio arbatinuko pasirinkimo kriterijus.
Gaiwan naudojimas
Štai keletas paprastų žingsnių, kaip naudoti gaiwan:
Todėl kaip patiekti arbatą su gaiwan, nedideliu kinišku arbatos dubenėliu su dangteliu ir lėkštute:
-
Gaiwan išplaukite: prieš naudodami pirmą kartą, turėtumėte išplauti gaiwan karštu vandeniu, kad jis būtų švarus ir sušildytas.
-
Įdėkite arbatos lapelių į gaivaną: įdėkite arbatos lapelių į gaivano dugną. Arbatos kiekis priklauso nuo gaivano dydžio, arbatos rūšies ir jūsų asmeninių pageidavimų.
-
Įpilkite karšto vandens: ant gaivane esančių arbatos lapelių užpilkite karšto vandens. Vandens temperatūra priklauso nuo naudojamos arbatos rūšies.
-
Uždenkite gaivaną: uždėkite dangtelį ant gaivano, kad arbata būtų mirkoma.
-
Įpilkite arbatos: leiskite arbatai mirkti maždaug nuo 30 sekundžių iki 1 minutės, priklausomai nuo naudojamos arbatos rūšies ir jūsų asmeninių pageidavimų.
-
Serviruokite arbatą: laikykite gaivaną nykščiu ant dangtelio, o kitus pirštus – po lėkštele. Supilkite arbatą į puodelį ar dubenėlį, dangteliu prilaikydami arbatos lapelius.
-
Pakartokite užpylimą: gaiwane arbatos lapelius galima užplikyti kelis kartus. Kiekvieno sekančio užpylimo metu šiek tiek pailginkite užpylimo laiką.
Gaivanas yra universalus daiktas arbatai ruošti ir patiekti. Naudodami gaivaną taip pat galite mėgautis arbatos aromatu ir užpilo spalva, kai ją ruošiate. Tai labai populiarus arbatos patiekimo būdas kinų arbatos kultūroje.
Todėl (beveik) žinote, kaip patiekti kinišką arbatą!