Kaip išsirinkti molinį arbatinuką?

Terakotos arbatinukas

Kolektorinis ar pramoninis gaminys, terakotos arbatinukas egzistuoja jau kelis šimtmečius ir atlaikė laiko išbandymą, kol vis dar yra plačiausiai naudojamas arbatinukas visame pasaulyje. 

Terakotos arbatinukas dar vadinamas keraminiu arbatinuku arba keraminiu arbatinuku. Ar norėtumėte sužinoti daugiau apie įvairias terakotinių arbatinukų rūšis ? Peržiūrėkite mūsų straipsnį, kuriame rasite informacijos.

kolekcija theiere yixing

Gong Fu Cha arbatos servizas

Kiniškas molinis arbatinukas

Molinis arbatinukas

Kinijoje molio arbatinukas daugiausia naudojamas paruošti arbatos Gong-Fu Cha, kinų arbatos degustavimo ritualą. Jį galima prilyginti arbatos gėrimo ceremonijai, tačiau tai ne visai taip. Jame nėra nieko iškilmingo, tik labai atsargiai atliekamas kiekvienas gestas. Vertimas galėtų būti toks: „menas ruošti arbatą su taikymu” arba „laiko leidimas su arbata”.

Arbatinukas

Kiniški terakotos arbatinukai dažnai neglazūruoti. Naudojamas molis išlieka šiek tiek porėtas, o arbatos taninai yra skirti susikaupti arbatinuko viduje. Laikui bėgant žemė sušvelnina arbatos skonį ir ją pagerina, pridėdama savo unikalų „skonį” dėl susikaupusių taninų.

Todėl skirtingos arbatos neturėtų būti verdamos tame pačiame arbatinuke, nebent jos yra iš tos pačios arbatos šeimos ar klasės, pavyzdžiui, skirtingos arbatos rūšys juodoji ar Oolong. Puristams netgivertėtų pasilikti arbatinuką tik vienai arbatai, nes kai kurios tos pačios šeimos arbatos yra stipresnio skonio nei kitos. Taip pat saugokitėslabai subtilių arbatų, kurių skonis gali per daug „sugerti” į arbatinuką.

Prieš akyto molio arbatinukus pasirenkamažemė, gaminama ir apdirbama Yixing, esantiKinijoje.

Keraminis arbatinukas

Sprendimas tiems, kurie nori naudoti molinį arbatinuką su skirtingomis arbatomis./strong> arba subtilioms žaliosioms arbatoms, bus rinktis modelius išneporėtos terakotos (porceliano, akmens masės arba glazūruotos keramikos). Dėldvigubo degimo aukštoje temperatūroje ir (arba) esant glazūrai,. šio tipo arbatinukai nesugeria užplikytos arbatos (katilas vadinamasnepaminkliniu arba neutraliu).

Kinijoje, Kinijos miestuose Jingdezhen ir Dehua garsėja aukštos kokybės keramikos dirbtuvėmis.

Keraminis arbatinukas

Japoniškas molinis arbatinukas

Keraminiai arbatinukai iš Japonijos vadinami kyusu. Viską, ką reikia žinoti apie japoniškus arbatinukus, pasekite vadovu!

Apibendrinant galima teigti, kad yra keletas „Kyusu” variantų:

  • Šoninė rankena: yokodé kyūsu, labiausiai paplitęs

  • Rankutė gale, priešais snapelį : suširo dengtas kyūsu,

  • Rankutė virš arbatinuko:uwadé kyūsu,

  • Be rankenos su filtru:hohin kyūsu,

  • Be rankenos, be filtro ir su dangteliu: shiboridashi

  • Šoninė rankena be dangčio: futanashi kyūsu.

Japoniškas kyusu
Pažymėtina kyusu ypatybė yraintegruotas filtras. Filtro dydis yra tobulai pritaikytas prie žaliosios arbatos paruošimo. Jei filtro akys bus per didelės, į užpilą pateks per daug dalelių ar net lapų fragmentų. Jei tinklelio akys bus per smulkios, aromatas liks įkalintas arbatinuke ir per mažai sveikų žaliosios arbatos mikrodalelių pasieks puodelį. 
Šis integruotas filtras prie kyusu gali būti įvairių tipų:

  • Obi ami (metalinis filtras, einantis aplink arbatinuką),
  • Ita ami (apvalus metalinis filtras, esantis tik priešais snapelį),
  • Sasame (filtras pagamintas iš to paties molio kaip ir arbatinukas).

Kadangi kyusu paprastai turi ne krepšelinį infuzorių, o filtrą prie snapelio, arbata gali laisvai plūduriuoti ir laisvai virti arbatinuke, kad būtų galima visiškai išgauti jos sudedamąsias dalis ir aromatus. Todėl arbata išlieka šviežia ir ją galima užplikyti kelis kartus (= daugkartinis užpylimas).

Japoniški moliniai arbatinukai pirmiausia skirti žaliajai arbatai, kuri sudaro 99 % japoniškos arbatos produkcijos, ragauti. Kad nesugertų subtilių žaliosios arbatos aromatų, japoniškas arbatinukas gaminamas iš neporėtos keramikos. Per pastaruosius kelis dešimtmečius Japonijoje, tiksliau, visose vietose, kur vulkaninės kilmės dirvožemyje gausu molio, atsirado šimtai keramikos gamybos centrų. Kai kurie iš jų veikia iki šiol, 6 svarbiausios „senosios krosnys”: Bizen, Shigaraki, Seto, Echizen, Tamba ir garsiausia: Tokoname.

Tyras natūralus molis (Shudei) dėl didelio geležies kiekio pasižymi išskirtine raudona spalva, kuri suteikia moliui labai specifinių savybių, susijusių su skoniu ir nauda žaliajai arbatai. Kitaip nei kituose regionuose, kur molio telkiniai praktiškai išsekę, Tokonamui pasisekė, kad šiandien čia vis dar yra vertingo natūralaus molio telkinių.

Tam, kad išgautų skirtingų spalvų kyusu, puodžius apipurškia suformuotą kyusu raudono molio ir natūralių spalvotų pigmentų mišiniu (= Char-gake). Japoniško molio arbatinukai yra ypač poliruotos išvaizdos, neglazūruoti, nes prieš degimą arbatinukas poliruojamas metaline mentele arba audinio gabalėliu. Gamintojai paprastai pageidauja, kad natūralus molis kalbėtų pats už save, neglazūruodami ir nelakuodami arbatinukų.

Tokoname arbatinukas

Rinkdamiesi molinį arbatinuką, (kinišką) galvos skausmą?

Darželis neabejotinai yra svarbiausias elementas paruošiant arbatą (žinoma, neskaitant pačios arbatos). Arbatinuko dydį ir formą, molio rūšį ir temperatūrą, kurioje molis išdegamas, reikia suderinti su arbatos rūšimi ir aptarnaujamų žmonių skaičiumi.

Kadangi jūsų arbatinėlis gali būti naudojamas kiekvieną dieną, jis taip pat gali būti patogus naudoti, išlaikantis ir patrauklus akiai.

Molio arbatinuko privalumai

Taip pat kaip ir ketaus arbatinukai, terakotiniai arbatinukai yra atsparūs ir labai gerai išlaiko arbatos šilumą bei aromatus. Gong-Fu Cha entuziastai praleidžia daugybę valandų diskutuodami apie savo arbatinukų privalumus, tačiau visi sutaria dėl šių keturių punktų:

  • Visos arbatos geriausiai tinka moliniuose arbatinukuose, o geriausi arbatinukai./strong> gaminami iš „violetinio molio” (Zisha) iš Yixing (Yee-zhing) regiono Kinijoje.
  • „Zisha” molis pasižymi išskirtiniu akytumu ir šilumos sulaikymo savybėmis, kurios gerokai pagerina arbatos skonį, palyginti su stikliniais, porcelianiniais ar glazūruotais keraminiais arbatinukais.
  • Yixing arbatinukas turėtų būti naudojamas tik vienai arbatos rūšiai.
  • Taupyklės, išdegtos aukštoje temperatūroje su smulkesniu moliu, puikiai tinka bet kokiai arbatai ir būtinai žaliajai, baltajai ir Oolong arbatai. Žemos temperatūros arbatinukai, kuriuose naudojamas storesnis, akytesnis molis, geriausiai tinka juodajai arbatai (Kinijoje vadinama raudonąja arbata) ir Pu-Erh arbatai.

Molininio arbatinuko kaina

Kainų diapazonas platus. Reikės skaičiuoti (apytiksliai):

Nuo 40 eurų už geros kokybės pramoninius (liejamus) modelius.

Nuo 70 eurų už arbatinukus, kurių pusė pagaminta rankomis.

Nuo 90 eurų už arbatinukus, kurie visiškai pagaminti rankomis iš gryno Yixing molio.

Kainos priklauso nuo:

  • nuo proporcijos tikrame Yixing molyje,
  • jei paviršiusstrong>formuojama rankomis, pusiau rankomis ar liejama,
  • nuo turinio./strong>,
  • galimą mokslininko, sukūrusio modelį, šlovę

Taigi už kolekcinius Jixing molio arbatinukus galima gauti kelis tūkstančius eurų.

Théières Du Monde siūlo pilną Collection théière Yixing Theieres Du Monde

Kriterijai, pagal kuriuos renkatės molinį arbatinuką :

Renkantis molinį arbatinuką, reikia vadovautis šiais penkiais pagrindiniais kriterijais:

  • Dydis
  • Forma
  • Gamybą
  • Vartojimas
  • Molis (kokybė, sudėtis ir degimas)
  • Temperatūra

1) Arbatinuko dydis

  Pirmas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti ieškant arbatinuko, yra pasirinkti jo dydį pagal tai, kokiam žmonių skaičiui dažniausiai ruošite arbatą.
Molio arbatinukai būna labai įvairios talpos, tačiau juos galima sugrupuoti taip:

<./tbody>

Apytikslis tūris (ml)
Pateiktų žmonių skaičius
70
1 – 2
100 2 – 4
175 3 – 5
225
 4 – 6

  Jūs pastebėjote, kad apimtys yra mažos, tačiau tai nėra klaida. Gong Fu Cha arbatos ruošimo principas – mėgautis kiekvienu arbatos lašeliu ir pirmenybę teikti skonio kokybei, o ne kiekybei. Beje, puodeliai taip pat yra daug mažesni nei vakarietiški arbatos puodeliai.

2) Arbatinuko forma

  Arbatinuko ranka ir dangtelis turi tilpti į pirštus, o dangtelis turi atitikti jūsų pirštus.tiksliai tilpti į viršutinę angą, tačiau būti lengvai išimami, o angą turi būti pakankamai didelė, kad į ją tilptų lapelių dydis, kurį naudosite.

Mažesnė atidarymo anga paprastai užlaiko arbatos kvapą arbatinuke, o didesnė anga leidžia kvapui pasišalinti. Taigi arbatai su mažais ar susuktais lapeliais ir intensyviu kvapu (žaliajai, baltajai, oolong) bus naudinga mažesnė anga. Didesnė anga labiau tinka arbatai su dideliais lapeliais ir silpnu aromatu (juodajai ir Pu-Erh).

Pilstymo snapelis turėtų būti ne per didelis, kad arbata galėtų laisvai tekėti. Gong Fu Cha (kinų arbatos ruošimo metodas) arbatos skonį išvysto greitai, trumpai užvirinant, kad būtų <.strong>spylimo anga turėtų būti kuo platesnė, kad netrukdytų pilstomos arbatos srautui, nes dėl to užplikymas užtruktų ilgiau.

snapelio piltuvėlis arbatinukui yixing

Dauguma naujausių arbatinukų yra su filtru integruotu. Jei jūsų arbatinukas neturi filtro, reikės jį įsigyti.

Dėl skirtingų arbatinukų formų skirtingų rūšių lapai gali išsiskleisti savitu būdu, kad maksimaliai padidintų paviršiaus plotą, kurį veikia vanduo verdant arbatinuke. Arbatinukai būnadviejų pagrindinių profilių: aukšto profilio ir žemo profilio, ir kiekvienas jų tinka daugeliui arbatų.

Daržovių formos pagal arbatos rūšį

Taivanietiškas oolongas (aukštas profilis)

Tie Guan Yin (Gun Yam, Geležinis Buda, Kinų Oolongas, Gailestingumo Buda) (žemo profilio)

Da Hong Pao (Cliff Tea) & Phoenix Tea (Low Profile)

 

  Kolekcionuotioriginalių formų arbatinukus gali būti labai gražu&.nbsp;akiai ir naudingas, tačiau nereikėtų painioti gero molinio arbatinuko su taip pat dekoratyvinės paskirties arbatinuku.

Pastebėsite, kad aukščiau pateiktos formos yra labai paprastų formų. Tokioornamentų trūkumo priežastis yra ta, kad arbata yra labai jautri šilumos svyravimams, o geriausi arbatinukai tolygiai paskirsto šilumą. Dekoracijos sukuria skirtingo tankio arbatinuką, todėl gali atsirasti karštos ir šaltos vietos.

Be to, ruošiant „Gong Fu Cha”, karštas vanduo pilamas ant arbatinuko, o esant bet kokiems reljefams, vanduo galimai bus nukreipiamas, todėl arbatinuke virimo metu atsiras naujų karštų ir šaltų vietų.

3) Arbatinuko gamyba

  Skirtingai nuo vakarietiškų keramikos gamybos būdų, kai molio žemė sukama ant rato, .kietesnė Zisha molio kokybė leidžia arbatinuko komponentus pagaminti iš anksto, o paskui surinkti po gabalėlį. Yra 3 gamybos tipai: