Ketaus arbatinukas – istoriją ir tradicijas menantis daiktas – atlaikė laiko išbandymą ir tapo madingu arbatos ruošimo įrankiu. Tačiau kaip tinkamai naudoti ketaus arbatinuką?”
Turėtumėte žinoti, kad norint, jog ketaus arbatinukas tarnautų ilgai, reikia jį naudoti pagal paskirtį, t. y. kaip arbatinuką arba virdulį. Taigi, prieš sužinodami, kaip naudoti ketaus arbatinuką, turėtumėte sau užduoti klausimą, kodėl verta naudoti ketaus arbatinuką?
Kodėl naudoti ketaus arbatinuką
Ketaus arbatinuko nereikėtų painioti su ketaus virduliu. Ketaus arbatinukas naudojamas arbatos lapeliams, palaidiems arba supakuotiems į maišelius, užplikyti ir ilgai išlaikyti užpilo šilumą. Tai šiuolaikinis protėvių tetsubino, kuris, savo ruožtu, skirtas vandeniui šildyti, kad būtų galima paruošti arbatą arba drėkinti patalpą, darinys.
Emaliuotas ketaus arbatinukas : Kyusu Tetsubin
Ketaus arbatinuko vidus dažniausiai būna padengtas apsauginiu emalio sluoksniu. Šis izoliacinis sluoksnis blokuoja mainus tarp vandens ir ketaus ir apsaugo jį nuo rūdijimo. Be to, jis leidžia arbatą virti tiesiai arbatinuke, neperduodant ar neįsimenant skonių į ketaus, kuris, nesant emalio, yra natūraliai šiek tiek akyta medžiaga, paviršių.
Japoniškas ketaus arbatinukas
Kalbant apie ketaus arbatinukus, jų būna visokios kokybės ir visokių kainų. Visiškai saugiai naudokite emaliuotą ketaus arbatinuką pasirinkę tradicinę japonišką gamybą patikimoje liejykloje. Oigen, Iwachu, Wazuqu – šie japonų gamintojai garantuoja neprilygstamą kokybę ir naudojimo saugumą. Sekite šiuo vadovu, kuris padės jums pasirinkti.
Ketaus arbatinuko privalumai
Kaip palaikyti karštą arbatą
Kodėl naudoti ketaus arbatinuką? Pirmiausia todėl, kad ketaus geležis pasižymi išskirtinėmis šiluminėmis savybėmis. Todėl ketaus arbatinuke paruošta arbata ilgiau išliks karšta nei, pavyzdžiui, stikliniame ar porcelianiniame arbatinuke, ir tai tinka tokios pat talpos arbatinukui.
Ketaus arbatinukas juodajai arbatai, rooibos ir žolelių arbatai
Ketaus arbatinukas idealiai tinka juodajai arbatai virti ir žolelių arbatoms, kurioms ruošti reikia 80-100 °C temperatūros vandens, ruošti. Jis taip pat puikiai tiks ruošti rooibos, juolab kad ketaus arbatinukas paprastai turi nuimamą nerūdijančio plieno infuzijos krepšelį su smulkiu sieteliu.
Jei norite ruošti trapesnes žaliąsias, baltąsias ir geltonąsias arbatas, reikės rinktis vandenį, šildomą virdulyje su reguliuojama temperatūra, arba elektrinį virdulį su reguliuojama temperatūra. Ši atsargumo priemonė neleis lapeliams išvirti ir denatūruotis dėl per didelio vandens karščio.
Vienintelis užpilas, kurio reikėtų vengti ketaus arbatinuke? To, kuriame yra rūgščių vaisių gabalėlių, nes ilgalaikis rūgštingumas gali pažeisti emalį.
Kaip naudoti ketaus arbatinuką
Svarbu: Nešildykite vandens tiesiogiai ketaus arbatinuke ir nenaudokite ketaus arbatinuko ant kaitlentės, ugnies ar mikrobangų krosnelėje.
Pirmas ketaus arbatinuko naudojimas
Prieš pirmą kartą naudodami naują ketaus arbatinuką, 2 ar 3 kartus pripilkite į jį verdančio vandens ir tada vandenį išpilkite.
Ketaus arbatinuko naudojimo taisyklės
1) Užvirinkite vandenį puode arba virdulyje
2) Į arbatinuką įpilkite 1 cm verdančio vandens ir švelniai pakratykite jį, kad vanduo susiliestų su sienelėmis.
3) Išpilkite vandenį
Tai daroma prieš pat įdedant arbatos lapelius, kad jiems būtų naudinga švelni drėgna šiluma.
4) Užvirinkite vandenį (pageidautina, kad jis būtų mažai mineralinis arba filtruotas) iki norimos temperatūros, priklausomai nuo to, kokią arbatą norite ruošti (pagalvokite apie virdulį su temperatūros reguliavimu arba reguliuojamos temperatūros virdulį)
.5) Į nerūdijančio plieno filtrą įdėkite arbatos lapelių ( nuo 2 iki 2,5 g arba šaukštelį vienam puodeliui), jei tai biri arbata, ir tada įdėkite į arbatinuką arba įdėkite arbatos maišelį tiesiai į arbatinuką ir supilkite vandenį į arbatinuką
./p>
6) Palikite užvirti reikiamą laiką, priklausomai nuo ruošiamos arbatos (vadovaukitės arbatos tiekėjo nurodymais)
7) Išimkite infuzorių, kad užpylimas sustotų, ir galiausiai mėgaukitės!
Nors ketaus arbatinukas negali būti tiesiogiai kaitinamas, nes bijoma pažeisti emalio dangą, jį galima pastatyti ant arbatinuko šildytuvo. Šis indas generuoja labai švelnią, labiau nutolusią šilumą ir padės ilgiau išlaikyti arbatos temperatūrą.
Kodėl naudoti ketaus arbatinuką
Ketaus arbatinukas naudojamas vandeniui šildyti tiesiai ant šilumos šaltinio.
Glazūruotas ketaus virdulys : Tetsubin
Ketaus virdulys, dar vadinamas tetsubin, gaminamas iš žalio ketaus, be emalio dangos. Virimo metu geležies dalelės migruoja į vandenį ir palaipsniui praturtina jį biologiškai pasisavinama geležimi. Norint gauti didelį geležies kiekį, vanduo tetsubine turi virti apie 30 minučių. Ketaus luitas taip pat absorbuos dalį kalkių nuosėdų iš vandens, suteikdamas jam švelnesnį ir saldesnį skonį.
Jei ruošite užpilą tiesiai virdulyje, jo spalva bus tamsesnė (normali nekenksminga reakcija).
Tetsubin Iwachu
Tiek ketaus arbatinukams, tiek virduliams rekomenduojame rinktis kokybišką gamybą. Pavyzdžiui, čia pateikiamas prestižinėje Japonijos liejykloje pagaminto ketaus virdulio „Iwachu” gamybos procesas:
Nors ketaus virdulys neskirtas arbatai virti, aukštos kokybės tetsubinai turi daug privalumų ne tik kaip paprastas įrankis vandeniui pašildyti.
Žaliosios arbatos ruošimas
Tetsubinas yra puikus įrankis žaliajai arbatai ruošti kartu su kokybišku moliniu arbatinuku, pavyzdžiui, Tokoname molinis arbatinukas. Šis derinys leidžia atskleisti visą žaliosios arbatos potencialą.
Visus žiedus atitinkantis virdulys
Ketaus virdulį galima naudoti ant visų kaitinimo šaltinių, net indukcinių, jei tik pagrindas yra plokščias ir pakankamo skersmens.
Biologiškai prieinama geležis gėrime
Nors tetsubino vandenį galite naudoti iškart, kai tik jis 1 minutę pavirs virdulyje, rekomenduojama vandenį palikti virti 30 minučių, kad gautumėte naudos iš geležimi praturtinto didelio kiekio vandens. Įsitikinkite, kad virdulys yra pakankamai pilnas, kad nevirtų tuščias.
Tvirtas ketaus virdulys
Tinkamai prižiūrimas kokybiškas ketaus virdulys yra daiktas, kuris lydės jus visą gyvenimą ir kurį galėsite perduoti savo palikuonims.
Tradicinės žaliosios arbatos ruošimo simbolika
Ketaus virdulys turi ne tik estetinę, bet ir simbolinę vertę. Savo protėvių laikų virdulio forma tetsubin yra „ramaus gyvenimo” kvintesencija, suteikianti arbatos ruošimui senovinio ritualo iškilmingumo. Tetsubin tradiciškai naudojamas vandeniui pašildyti ruošiant matcha arbatą per japonišką arbatos gėrimo ceremoniją Cha No Yu.