Angliškas arbatinukas: „Downton Abbey” arbatos laikas

 Angliškas arbatinukas, jūs jį žinote

Nesvarbu, ar jis stovi jūsų močiutės įspūdingoje medžio masyvo stiklinėje spintelėje, muziejuje, apsilankius įrengtoje pilyje, ar šiuo metu populiariame angliškame seriale, pavyzdžiui, Downton Abbey arba The Bridgerton Chronicle

Dažnai gėlėmis ir paauksuotais ornamentais,  balto porceliano arba sidabro, būdingos formos, angliškas arbatinukas jau dešimtmečius yra lengvai atpažįstamas. Tačiau ar angliškas arbatos servizas tikrai yra kičas, ar, priešingai, įnirtingai madingas?

Toliau pateikiame keletą atsakymų į šį ir daugelį kitų opių klausimų:

Kiek puodelių arbatos per dieną išgeria anglai? Kas yra ankstyvo ryto arbata? Penktos valandos arbata? Popietinė arbata? Kokį anglišką arbatinuką turėčiau pasirinkti? Kodėl anglai į arbatą deda pieno? Kodėl anglai geria arbatą pakėlę mažąjį pirštą? Kokią arbatą mėgsta karalienė Elžbieta II? Kaip gerti arbatą angliškai?”

Ar esate pasiruošę? Pasinerkite į angliškos arbatos degustaciją senoviniu būdu.

Angliška arbata, ilga istorija

Trumpa angliškos arbatos istorija

Pirmoji arbatos siunta į Vakarus atkeliavo 1606 m. į Amsterdamą (Olandija). Anglai turėjo mesti iššūkį olandams dėl dominavimo prekyboje rytietiškais produktais, po kelerių metų įsteigę Rytų Indijos kompaniją.

Tai buvo Catherine de Bragance, Anglijos karaliaus Karolio II žmona, kuri, kaip teigiama, atnešė paprotį gerti arbatą bet kuriuo metu (taip pat ir marmeladą!
Pirmiausia arbata buvo mėgaujamasi dvare, netrukus ji sulaukė didelio populiarumo ir iki šių dienų išlieka britų visuomenės ramsčiu.Šiandien, kaip ir praėjusiame amžiuje, arbata Anglijoje geriama su šeima ar draugais, o svarbiausia – visą dieną.

Tea, socialinis ženklas ir ryšys

Tea Anglijoje yra ne tik gėrimas, bet ir socialinis ženklas. Anglijos kultūroje arbata taip pat naudojama kaip pokalbio užuomazga (kas gali būti geresnis būdas pralaužti ledus nei puodelis arbatos?) arba kaip pokalbio užuomazga (kas gali būti geresnis būdas pralaužti ledus nei puodelis arbatos?).) arba paguodai, kaip rodo frazė „I’ll put the kettle on” (kuri reiškia „Aš užkaičiu virdulį”), kuri pati savaime teikia paguodą ir komfortą. 

Kiek puodelių arbatos anglai išgeria per dieną?

Pasak UK Tea & Infusions Association, britai išgeria 165 mln. puodelių arbatos per dieną, taigi vidutiniškai 2,5 puodelio vienam žmogui per dieną, nes Jungtinėje Karalystėje yra apie 64.5 mln. gyventojų.

Tam, kad sužinotume, ar angliškas arbatinukas vis dar madingas, tereikia šiek tiek pasidomėti mūsų brangių kaimynų anglų įpročiais. Trumpai tariant, anglai arbatą geria visą dieną.

Ryto arbata

Pirmasis dienos arbatos puodelis, kuriuo dažnai mėgaujamasi lovoje su keliais sausainiais

./p>

Pusryčių arbata

Prie sočių pusryčių

Pusryčių arbata

Prie sočių pusryčių

Pietų arbata arba popietinė arbata

Tai tikras ritualas, gimęs XIX a. septintosios Bedfordo hercogienės dėka, kuri, kaip teigiama, įvedė jį tarp pietų, kurie buvo vartojami labai anksti, ir vakarienės, kuri buvo labai vėlyva. Anna Maria Russell, Bedfordo kunigaikštienė (1783-1857), buvo karalienės Viktorijos draugė. Kunigaikštienė įprato mėgautis puodeliu arbatos ir užkandžiu tarp 3 ir 4 valandos popiet ir pamažu pakvietė draugus prisijungti prie jos. Šis ritualas sulaukė didelio pasisekimo, iš pradžių tarp aukštuomenės atstovų, o netrukus pasiekė ir darbininkų sluoksnius.

Prie penkių valandų arbatos rasite visą jaukią angliško stiliaus arbatos atmosferą ir, žinoma, atitinkamus indus: porcelianinį arbatinuką, cukrinę, pieno ąsotį, puodelius ir lėkštutes, mažus šaukštelius, lėkštelę citrinai, dviaukštį padėklą pyragaičiams (bandelėms, pyragėliams, keksiukams, skrebučiams, skrebučiams, .)…

Trokštate sukurti autentišką popietės arbatą namuose? Vadovaukitės šiuo vadovu!

Didžioji arbata

Dienos pabaigoje, apie 18 valandą, geriama arbata, kuri nuo popietinės arbatos skiriasi tuo, kad geriama prie pietų stalo, kurį ilgainiui gali pakeisti. 

Angliškos arbatos gėrimas iš angliško arbatinuko

Savaime suprantama, anglai kiekvieną iš daugybės savo arbatos puodelių geria ne iš senovinio angliško porcelianinio arbatinuko jai paruošti. Kita vertus, angliški arbatos rinkiniai grįžta į madą, ypač dėl populiarių televizijos serialų, tokių kaip „Downton Abbey” ar „Bridžertono kronika „.

Downton Abbey

Downton Abbey, prestižinė Kraulių šeimos pilis Anglijoje, Jorkšyre, yra šio itin populiaraus „Netflix” serialo veiksmo vieta. Pagal ją netgi išleista knyga, kuri nukelia į senamadišką šio angliško ritualo atmosferą: „Tea Time at Downton Abbey: Scones muffins and other sweet treats for English taste

Arbatos gėrimo valandėlė Dauntono abatijoje

Bridžertono kronika

„Bridžertono kronika” – „Netflix” serialas, adaptuotas pagal Džulijos Kvin (Julia Quinn) bestseleriais tapusius romanus, Serialo veiksmas vyksta XIX a. Anglijos regentų laikų Londono aukštuomenėje. Seriale pasakojama apie dviejų šeimų – Bridžertonų ir Featheringtonų – nuotykius, aktualizuojama angliška arbatos gėrimo ceremonija ir su ja susiję indai.

Regento Bridžertono kronika

Fotografija: Liam Daniel – Netflix – Gajanoje gimusi aktorė Golda Rosheuvel, vaidinanti karalienę Šarlotę

Angliškas arbatinukas: vienišas arbatinukas ar angliškas arbatos rinkinys?

Anglietiško arbatinuko pasirinkimas

Jei norite gerti arbatą angliškai, turite 2 galimybes: pasirinkti, kad arbatos gėrimo laikas taptų tik jums skirta akimirka, ir pasirinkti Angliškąjį vienvietį arbatinuką, arba rinktis arbatos vakarėlį keliems svečiams dėl nuostabaus Angliškas arbatos servizas. Nėra blogo pasirinkimo – kiekvienas arbatinukas tinka kiekvienam skonio tipui ir visų jų tikslas – suteikti jaukumo, ramybės ir paguodos akimirką.

Nors aksesuarai pagal apibrėžimą nėra būtini, argi gražus gėlėto porceliano arbatinukas, subtilus dailaus porceliano puodelis, keletas skanių pyragaičių ir gražūs stoveliai neprisideda prie to, kad arbatos gėrimo laikas būtų labiau vertinamas?

Angliškas gėlėtas arbatinukas

Nesiruošiame meluoti, kultinis angliškas arbatinukas vis dar yra gėlėtas porcelianinis arbatinukas. Galite rinktis tradicinės formos ar šiuolaikiškesnį, pastelinių ar ryškesnių spalvų gėlių, vienišo arbatinuko, žolelių arbatinuko ar net didelio arbatinuko arbatėlėms versiją.

Modernus angliškas arbatos servizas

Galbūt manote, kad modernus angliškas arbatos servizas būtinai turės būti elegantiško dizaino arba papuoštas šiuolaikišku grafiniu motyvu. Na, o dėl atgimstančio vintažinio dekoro ir žanrų maišymo vintažinis angliškas arbatos servizas iš dailaus, gėlėmis dekoruoto porceliano turės savo vietą jūsų šiuolaikinėje svetainėje.

Kostų Kinijos arbatinukas

Kostų Kinija, arba kaulų pelenų porcelianas, yra fosfatinio porceliano rūšis, sudaryta&.kaolino, feldšpatų ir kvarco bei mažiausiai 30 % dezagreguotų kaulų pelenų (kalkių fosfato), naudojamų kaip fliusas. Šis porcelianas, kilęs iš Kinijos (iš čia ir kilęs pavadinimas „Bone China”), buvo atgabentas į Angliją, kai Vasko de Gama atvėrė vartus į Indiją ir taip&nbspatvėrė prekybą tarp Europos ir Azijos.

Koninė keramika yra geriausia keramika mėgautis angliškomis arbatomis, nes yra neutrali, nepamirštanti ir labai atspari taninų dėmėms bei aukštai temperatūrai. 

Anglijoje pagaminti arbatinukai

Kadangi Kinijoje yra puikių angliško stiliaus arbatinukų iš „Bone China” porceliano, Kinijoje yra pasakiškų arbatinukų, pagamintų Anglijoje, iš porceliano ar fajanso, tradicinio ar modernesnio stiliaus.Pavyzdžiui, maison Royal Albert ir jos gėlių arbatinukų kolekcijos, arba namai Dunoon ir jos fantastiškas bendradarbiavimas su Anglijos dizaineriais, kurio metu gimsta originalūs tradicinių formų ir ryžtingai šiuolaikiški arbatinukai.

Dunoon arbatinukas

Auksinės angliškos arbatos gėrimo taisyklės

Kaip paruošti arbatą angliškai?

Ir nors patarlė „diena be arbatos – tai diena be džiaugsmo” yra kiniška, britai ją taiko iki galo. Nors angliškos arbatos ruošimas yra gana paprastas, ypač dėl to, kad arbata labai dažnai pateikiama maišeliuose, vis dėlto reikia vengti tam tikrų klaidų ir visiškai patartina į procesą įnešti britiško rafinuotumo dvelksmą. Kadangi arbata yra plačiausiai vartojamas gėrimas pasaulyje – po vandens – sutiksite, kad jai reikėtų skirti deramą pagarbą.

Šis paruošimas tinka angliškoms arbatos rūšims ir nerekomenduojamas kitoms arbatoms, pavyzdžiui, japoniškai žaliajai ar kiniškai arbatai, ruošti. Angliška arbata ruošiama laikantis penkių auksinių taisyklių:

  • Apvirinkite arbatinuką (sušildo lapelius ir išlaisvina jų kvapą). Tai taikoma tik porcelianiniam arba stikliniam arbatinukui, nes kitų tipų keraminiai arbatinukai yra mažiau atsparūs šiluminiam šokui ir prieš užvirinant juos pirmiausia reikės pašildyti karštu vandeniu.
  • į arbatinuką įberkite šaukštelį arbatos vienam puodeliui (+1 arbatinukui) arba atitinkamą skaičių arbatos maišelių
  • užpilkite ant lapelių verdančio vandens (apie 90 °C), niekada ne verdančio,

    ³

  • užpilkite verdančio vandens (apie 90 °C), niekada ne verdančio,
  • palikite pritraukti 3-5 minutes,
  • užplikykite ir patiekite

Kaip gerti angliško stiliaus arbatą?

    • Sėskite ir ant kelių išskleiskite servetėlę.
    • Jei turite išeiti, palikite servetėlę ant kėdės, taip parodydami, kad grįšite.
    • Pasiruoškite puodelį : pirmiausia cukrų (neprivaloma) tada po cukraus griežinėlį citrinos (neprivaloma), tada arbatą ir galiausiai pieną (nebent esate iš tų, kurie pieną deda prieš arbatą, bet mes neimame į šalį, kad jums sakėme).
    • Niekada nepalikite šaukštelio puodelyje, padėkite jį už puodelio.
    • Kai&nbspgeriate arbatą, pažvelkite į ją.
    • Jei puodelio rankenėlė siaura, laikykite ją nykščiu ir rodomuoju pirštu, o vidurinį pirštą naudokite kaip atramą; jei puodelio rankenėlė plati, nykštį padėkite viršuje, o rodomąjį pirštą – rankenėlės viduje, o vidurinį pirštą naudokite kaip atramą.
    Arbatos valanda - Albertas Linčas
    „Arbatos valanda – Albertas Linčas”

        Ar į arbatą reikia dėti pieno?

        Anglis pasakytų, kad taip, nes puodelis arbatos be pieno yra tarsi Anglija be arbatos – tai visiškas absurdas. 98 % anglų į arbatą deda pieno. Pieno kiekis priklauso nuo individualaus skonio, tačiau visuotinai priimta, kad į puodelį nereikėtų dėti daugiau nei 20 % pieno („Niekada nepasitikėkite gėrimu, kuris yra skaidrus kaip porcelianas jūsų puodelyje”). Iš pradžių galite įpilti tik truputį pieno, o vėliau, degustuojant, kiekį koreguoti. 

        Vis dėlto mokslas ima prieštarauti mūsų draugams anglams, nes turėtumėte žinoti, kad įpylus pieno panaikinama arbatos nauda širdies ir kraujagyslių sistemai. Taigi, nors pienas sušvelnina arbatos taninų kartumą ir sumažintų lapuose esančio aliuminio įsisavinimą (dėl savo pagrindinių savybių), įdėjus pieno, būtų neutralizuotas arbatos antioksidantų poveikis. Labai blogai…

        Kodėl britai į arbatą deda pieną?”

        Jei nusprendėte į arbatą dėti pieno, Jungtinėje Karalystėje vis dar labai diskutuojama dėl šio klausimo: ar pieną dėti pirma, ar po arbatos.

        Vieni mano, kad prieš pilant pieną reikia įsitikinti, ar arbata tinkamai užvirė vandenyje, kiti – kad pieną VISADA reikia pilti pirmiau. Nesiimsime spręsti šio opaus klausimo, kurio gimimas, atrodo, siekia tuos laikus, kai arbata pradėjo populiarėti Anglijoje.

        Kadangi arbata turi būti patiekiama labai karšta, ji dažnai sukeldavo terminį šoką porcelianiniuose puodeliuose kurie galėjo sutrūkinėti. Arbatoje esantys taninai taip pat nudažydavo indus, kai arbata būdavo verdama. Siekiant išsaugoti indus, tapo įprasta prie arbatos patiekti pieną, kad arbata atvėstų ir suminkštėtų. Labiau privilegijuotuose sluoksniuose pienas buvo pilamas po to, kai arbata jau buvo patiekta, nes dažnas indų keitimas nebuvo problema, o žmonės galėjo sau leisti patiekti didelius puodelius arbatos (prabangos produkto) su „debesėliu pieno”. Kuklesniuose sluoksniuose, vietoj to buvo ruošiamas puodelis pieno, į kurį vėliau buvo įpilama šiek tiek arbatos.

        Kodėl anglai gerdami arbatą pakelia pirštą?

        Tai senovinės etiketo taisyklės iškraipymas. Šis rafinuotumo ženklas atsirado viduramžiais, kai visi dar valgė pirštais. Valgyti visais penkiais pirštais buvo prastų manierų požymis, nes didžiųjų banketų lordai mieliau laikydavo 2 pirštus sausus, kad galėtų padėti sau prieskonių ir pagardų (retų ir brangių), nesutepdami jų riebalais ar padažu. Todėl valgydami jie naudojo tik 3 pirštus, o mažąjį pirštą keldavo labiau nei kitus dėl praktinių sumetimų. Ši didikų etiketo taisyklė išliko ir po stalo įrankių atsiradimo Renesanso epochoje.

        Todėl aukštai iškelti mažąjį pirštą geriant arbatą anglišku stiliumi yra bloga idėja, kurios stengsitės netaikyti, bijodami įžeisti savo anglų šeimininkus!

        Abata maišeliuose ar biriai?

        Angliška arbata būna biria arba maišeliuose, o anglams maišelis išlieka kilnus degustavimo elementas, todėl angliškas arbatinukas dažnai neturi įmontuoto filtro. Naudojant birią arbatą anglišku arbatinuku be filtro, virš puodelio galima naudoti nedidelį arbatos sietelį.

        Kas idealiai tinka prie angliškos arbatos puodelio?”

        Anglai sausainius išrado tik tam, kad juos būtų galima pamerkti į arbatą. Bet kokio sausainio skonis labai pagerėja jį trumpam pamerkus į puodelį šviežiai paruoštos arbatos. Būkite atsargūs, ne ilgiau kaip 3 sekundes, nes kitaip rizikuojate, kad sausainiai sutrupės ir apgailėtinai nuguls į puodelio dugną.

        Taip pat puikiai tiks ir gražus pyrago gabalėlis žinoma, kartu su didžiule bandele – nedideliu škotiškos kilmės duonos (arba pyrago, jei jis saldus) kepaliuku, gausiai užteptu sluoksniu tirštos šviežios grietinėlės, padengtu plonu sluoksniu vaisių uogienės, kad išliktų britiškas iki pat šerdies.

        Jeigu prie arbatos jums buvo patiekta saldžių ir pikantiškų skanėstų, tradiciškai turėtumėte pereiti nuo pikantiškų prie saldžiųjų&nbsp(nedidelių sumuštinių, bandelių, tada pyragaičių). Jei bandelės buvo patiektos karštos, galite pradėti nuo jų nepadarydami lèse-majesté nusikaltimo. Bandelės valgomos pirštais, perpjovus jas išilgai pusiau (geriausia rankomis). Arbata – rimtas reikalas!

        Popietinė arbata

          Kokia yra mėgstamiausia karalienės Elžbietos II arbata?”

          Kaip galite įsivaizduoti, Elžbietos II įpročiai yra labai konfidencialūs…. Viskam, kas susiję su Didžiosios Britanijos karališkąja šeima, taikomos griežtos konfidencialumo taisyklės, net ir kalbant apie karalienės Elžbietos skonį arbatai.

          Stephenas Twiningas, vienas iš prekės ženklo „Twinings Tea”, oficialaus Elžbietos II&nbspir&nbspkarališkosios šeimos tiekėjo, kuris nuo 1837 m. tiekia išskirtinai tik&nbsparbatą karališkajai šeimai, direktorių, davė interviu&nbsp.nbsp;žurnalui „Town and Country”, kuriame sutiko atskleisti, kaip karalienė Elžbieta mėgsta ruošti savo arbatą&nbsp(žinoma, neatskleisdamas jos mėgstamiausios arbatos rūšies).

          Stefanui Twiningui „pirmiausia reikia pripildyti arbatinuką vandens, jį pašildyti ir visiškai nusunkti. Tada vėl pripilti šalto vandens ir viską užvirinti. Kai vanduo įkaista, supilkite jį į puodelį ar puodelį, į kurį prieš tai įdėjote arbatos maišelį”. „Juodoji arbata turėtų luktelėti visas keturias minutes”, – aiškina jis. Tačiau jis įspėja:   „Kalbant apie arbatą, svarbu prisiminti, kad spalva nėra skonis.”

          Kalbant apie karalienę Elžbietą, sklando gandai, kad ji ypač mėgsta Earl Grey arbatą – juodosios arbatos mišinį, pagardintą bergamote.

          Žurnalas Taste of Home” 2018 m. rašė, kad karalienė rytais mėgaujasi karštos arbatos puodeliu su trupučiu pieno ir be cukraus. Tada antrą puodelį „Earl Grey” arbatos po pietų. Kiti gandai rodo, kad ji kartais keičia savo įpročius ir renkasi „Darjeeling” arbatą kartu su saldumynu arba kad į arbatą deda šiek tiek „netikro cukraus”. Paslaptis lieka paslaptimi…

          Tad jau žinote (beveik) viską!

        Leave a Reply

        El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *