Padovanokite ilgalaikę dovaną – ketaus arbatinuką

Visomis progomis dovanoti gražią dovaną: Kalėdos, gimtadienis, Valentino diena, vestuvės, sužadėtuvės, išleistuvės, Motinos diena, Tėvo diena,… Vis daugiau jūsų ieško patvarios, naudingos ir prasmingos dovanos. Štai kodėl ketaus arbatinukas yra gera idėja!

Dovanoti prasmingą dovaną

 Kai dovanojate dovaną, norite, kad dovanos gavėjas ją prisimintų, kad kaskart ją naudodamas ar pamatęs pasakytų sau: „Tą dieną jis (ji) man tikrai padovanojo puikią dovaną”. Taip, net jei esate kuklūs, dovanodami dovaną norite, kad ji patiktų, tai tik žmogiška! Kad tai pasiektumėte, jums reikia tik vieno dalyko: kad jūsų dovana kažką reikštų žmogui, kuriam ją dovanojate.

Aišku, dovanoti arbatinuką žmogui, kuris negeria arbatos, nėra gera idėja, o jei norite jį pakeisti, geriau pradėti nuo pigesnio arbatinuko, pavyzdžiui, stiklinio arbatinuko arba tokio, kurį galima naudoti ir kaip kavos virimo aparatą, pavyzdžiui, plunžerinio arbatinuko.

Antra, dovanoti smulkmeną, kuri po kelių savaičių sulūš arba nebeveiks, dovanoti daiktą, kuris, kaip žinote, bus mažai arba blogai naudojamas, dovanoti madingą dalykėlį, kuris bus pagamintas milijonus kartų ir kitais metais bus nebemadingas…. Ne, žinoma, kad ne!

Ketaus arbatinukas TIKRAI yra prasminga dovana.

Tai patvarus, naudingas, gražus, nepavaldus laikui ir leidžiantis pasigaminti sveiko, skanaus gėrimo, o baterijos nereikia keisti kas mėnesį.

Kadangi jis leidžia sumažinti arbatos maišelių, gėrimų plastikiniuose buteliuose, limonado skardinėse ir kitų pramoninių gėrimų vartojimą.

Kokybiško ketaus arbatinuko pasirinkimas

Ak norite, kad jūsų dovana būtų dar prasmingesnė, žinoma, turite išrinkti kokybišką ketaus arbatinuką. Ketaus arbatinukų yra labai įvairių, tinkančių bet kokiam biudžetui, taigi ir labai skirtingos kokybės. Grynesnis ketus, ilgiau išliekantis emalis, kuriame nėra fluorido, gamybos procesas, užtikrinantis natūralią apsaugą nuo rūdžių… Kaip dažnai būna, gaunate tai, už ką mokate!

Jei norite, kviečiame susipažinti su mūsų straipsniu „Ketaus arbatinukai: Viskas, ką reikia žinoti prieš perkant”.

Mūsų patarimas: kad išvengtumėte klaidos, rinkitės japonų gamybos ketaus arbatinuką, pavyzdžiui, Iwachu ketaus arbatinukas./span>, Oiharu, arba Wazuqu.

Ekologiškai atsakingos dovanos idėja 

Wazuqu ketaus arbatinukas: perdirbtas ketaus arbatinukas!

Nusprendėte dovanoti japonų gamybos ketaus arbatinuką, tai puikus pasirinkimas. O kas, jei žengtumėte dar vieną žingsnį toliau ir pasirinktumėte ekologišką ketaus arbatinuką ?”  

Mūsų „Wazuqu” arbatinukų kolekciją gamina „Kikuchi Hojudo” kompanija. Ši įmonė buvo įkurta 1604 m., o dabar jai vadovauja jau 15-oji tos pačios šeimos karta.  ketaus „Wa-zuqu” ketaus liejinys yra tipiškas japoniškas ketaus liejinys, retas ir labai švarus. Palyginti su masinės gamybos metodais, gaminant „Wazuqu” ketaus arbatinukus beveik nesusidaro pramoninių atliekų. Be to, šioje japonų liejykloje naudojamo ketaus sudėtyje yra 70 % perdirbtų medžiagų, kartu užtikrinant kokybę, identišką iš naujų žaliavų pagamintų arbatinukų kokybei. Galiausiai „Wazuqu” arbatinukų pakuotė gaminama iš perdirbtų kviečių miltų perdirbimo atliekų.

Wazuqu ketaus arbatinukas

Dovanokite ilgalaikę dovaną

Ketaus arbatinukas yra tvirta, ilgaamžė medžiaga, kurią lengva prižiūrėti. Keletą šimtų metų gaminamas ir naudojamas daiktas – ketaus arbatinukas yra įrankis, kuriam lemta atlaikyti laiko išbandymą. 

Jei domitės ketaus arbatinukais, greitai išgirsite apie Nambu geležies dirbinius arba Nambu tetsubin. Nambu geležies dirbiniai atsirado Japonijoje Edo laikotarpiu (1615-1868 m.) Nambu Han kontroliuojamame regione, kurio centras buvo Moriokos apylinkėse. Nambu geležies dirbiniai atsirado gaminant arbatos virdulius. Keliuose kituose regionuose gaminami geležiniai dirbiniai taip pat vadinami Nambu geležies dirbiniais, įskaitant Mizusawa ir dabartinę Iwate prefektūrą. 

Iwate prefektūroje gausu geležies rūdos ir kitų geležies dirbiniams gaminti naudojamų žaliavų, taip pat gaminami dideli kiekiai dažų, medžio anglies ir molio. Regionui buvo naudinga Han Nambu apsauga. Visi šie veiksniai sudarė šiam regionui palankias sąlygas geležies dirbinių gamybai vystytis, ir iki šių dienų jis vis dar garsėja Nambu geležies dirbiniais.

Dovanokite meno objektą

Ketaus arbatinukas: tikras meno objektas :

Ar tai būtų japoniško ketaus arbatinuko gamybos procesas, patikėtas meistrams, kuriems šis titulas suteiktas po daugiau nei 10 metų mokymų, ar galutinis gaminys – ketaus arbatinukas panardina jus į meno pasaulį.

Toliau pateikiame „Wazuqu” ketaus arbatinuko gamybos proceso vaizdus:

Ketaus arbatinukų gamyba vyksta šiais etapais:

  • Darželio dizainas
  • Medinių formų gamyba
  • Laižytuvų ir dangtelių gamyba
  • ./li>
  • Liejimo formų gamyba
  • Liejimas ir užpylimas
  • Išėmimas ir smėliavimas
  • .Galimas vidinio arbatinuko paviršiaus padengimas emaliu (išskyrus atvejus, kai tai yra ketaus arbatinukas, skirtas naudoti tiesiogiai ant šilumos šaltinio, tokiu atveju ketaus paviršius bus be emalio)
  • Galimas spalvų padengimas
  • Rankutės pritaikymas.

Ketaus arbatinuko projektavimas

Pirmasis žingsnis gaminant ketaus arbatinukus – nustatyti virdulio (tetsubin, neglazūruoto ketaus) arba arbatinuko (emaliuoto ketaus) formą ir dekoratyvines savybes. Apskritai pirmiausia reikia apsvarstyti, ar ketinate naudoti tradicines formas ir raštus, ar gaminti originalų kūrinį. Reikia atsižvelgti į visus šiuos elementus: bendrą dizainą, kandiklio dydį, snapelio formą, dangtelio dizainą, rankenėlės formą ir išvaizdą bei puodo spalvas. Nustačius visas šias savybes, dizainas braižomas popieriuje, nurodant reikiamo dydžio proporcijas.

Medinės formos gaminimas

Padarius kompozicijos eskizą, daromas skersinis pjūvis, iš kurio gaminama medinė forma, naudojama kaip liejimo forma. Formai reikia maždaug trijų dalių: viršutinės puodo korpuso pusės, apatinės puodo korpuso pusės ir dangčio. Medinės formos taip vadinamos todėl, kad iš pradžių jos buvo gaminamos iš medžio, tačiau šiandien jos dažniausiai gaminamos iš 1,5 mm lakštinio ketaus.

Ketaus virdulio snapelio ir dangčio gaminimas

Prie pridedamų&nbspdalių&nbsppridedama prie ketaus arbatinuko (snapelis, rankenėlė ir žiedai, jungiantys rankenėlę su arbatinuko korpusu), reikia pagaminti papildomą formą kiekvienam iš šių elementų. Dangtelio rankenėlę galima formuoti įvairiai: slyvos žiedas, chrizantema, brangakmenis ir t. t. Kai kurie liejėjai gali pateikti savo kūrinius, pavyzdžiui, arklio, karvės ar drugelio. Žiedams gali būti naudojamos tolimų kalnų ar net velnio veidų formos.

Liejimo formos kūrimas

Kai baigiamas tekinimo staklių grandymas, sukuriama liejimo forma. Japonijoje šis tekinimo tekinimo grandymo procesas vadinamas „formos ištraukimu”. Šio pradinio grandymo proceso metu arbatinuko snapelis, žiedai ir kiti objektai dedami į atitinkamas pozicijas. Toliau tekinimo staklėms nušlifuoti naudojamas palyginti smulkus smėlis, sumaišytas su moliu. Po to smulkiu smėliu, primenančiu žalią šilką, atliekami galutiniai formos koregavimai.

Kai grandymas baigtas, bet smėlio forma dar nėra visiškai išdžiūvusi, reikia pradėti kurti dizainą. Kai kuriems dizainams, pavyzdžiui, garsiajam arare, reikia naudoti metalo graviravimo įrankį. Darbuotojai kruopščiai spausdina motyvus vieną po kito. Vienam ketaus arare arbatinukui reikia padaryti apie 2 000 ženklų. Kitų modelių pirminį dizaino eskizą galima pritvirtinti prie smėlio formos prieš graviruojant modelius.

Šiuo metu taip pat gaminama šerdis. Šerdis gaminama tokiu pat būdu kaip ir liejimo forma. Medinė šerdies forma paeiliui nušlifuojama, kad būtų galima pagaminti smėlio formą. Paprastai liejėjai viršutinę ir apatinę dalis padalydavo į dvi liejimo formas. Pagaminus smėlio formas, jų vidus užpildomas smėliu, o viršutinei ir apatinei dalims surišti naudojamas molio skystis. Išdžiūvus saulėje, šerdis išimama. Galiausiai, kai liejimo forma išdžiūsta, ji išdeginama medžio anglių ugnyje, kad būtų baigta gaminti forma.

Liejimas ir ketaus liejimas

Kai liejimo forma baigta, viršutinė ir apatinė pusės sujungiamos, o šerdis įdedama į vidurį. Liejimo formoje ketaus puodo pagrindas nukreipiamas į viršų, o bendra formos būklė pakeičiama. Panašiai ir šerdies pagrindas nukreiptas į viršų. Tarp šerdies pagrindo ir liejimo formos dedami du ar trys nedideli geležies lakštai arba kiti metalo gabalai, kad liejant šerdis neišplauktų. Surinkus formą, krosnis įkaitinama iki 1400-1500 laipsnių pagal Celsijų, kad geležis ištirptų, ir tik tada ji pilama į arbatinuko formą.

Ketaus arbatinuko apdaila: Išėmimas ir smėliavimas

Pabaigus pilti ir atvėsus formai, ją galima sulaužyti, kad būtų galima išimti gatavą gaminį. Tuomet galima atlikti smėliavimo darbus, kurių metu iš esmės metaliniu kirtikliu suardoma šerdis ir kitos pritvirtintos dalys. Viršutinę ir apatinę liejimo formas jungiančiose vietose gali kyšoti geležies gabaliukai. Jie pašalinami švelniai stuksenant puodą arba naudojant šlifavimo įrankį.

Tuomet naujai pagamintas ketaus virdulys dedamas į 800-1000 laipsnių temperatūros anglimi kūrenamą krosnį, kad būtų išdegtas. Šio etapo tikslas – priversti ketaus virdulį suformuoti parūgštintos odos membraną, kuri natūraliai užkerta kelią rūdžių atsiradimui. Teigiama, kad šią technologiją išrado garsus Nambu liejikas Arisaka Goemonas. Ketaus ketus, kuriame gausu geležies, paprastai yra linkęs rūdyti (chūtetsu, 鋳鉄). Tačiau japoniškuose ketaus arbatinukuose dėl šio degimo 800 °C temperatūroje&nbspir specialios Kamayaki technikos geležis oksiduojasi ir „suaktyvėja”, todėl įgyja natūralią apsaugą nuo rūdžių.

Dėl tiesioginio sąlyčio su medžio anglies liepsna gali patamsėti arbatinuko išorė. Jei taip atsitinka, jam nuvalyti naudojamas šepetėlis.

Galimas arbatinuko rankenėlės emaliavimas, dažymas ir tvirtinimas 

Patikrinus, ar šviežiai pagamintas ketaus arbatinukas nėra nesandarus, galima dažyti išorę ir galbūt emaliuoti vidų. Ketaus virdulys dedamas į 200 laipsnių temperatūros orkaitę, tada dažai ir tirštas arbatos nuoviras naudojami kaip dažiklis.

Kiekvieno virdulio rankenėlė yra rankų darbo, todėl reikia kito meistro darbo. Dažnai rankena gaminama plaktuku kalant skardos gabalą, kad susidarytų apvalios juostelės. Sukūrus rankeną ir pritvirtinus ją prie ketaus virdulio, gamybos procesas yra baigtas.

Tetsubin ketaus virdulys

Dovana, kuri išliks visą gyvenimą

Kaip aprašyta pirmiau, rankų darbo ketaus arbatinukų gamybos procesas yra itin detalus. Jį sudaro daugiau kaip 60 etapų. Kiekviena detalė turi būti atlikta itin kruopščiai, nepaliekant vietos klaidoms. Nuo pirminio eskizo iki baigto gaminio praeina mažiausiai du mėnesiai. Kelias į profesionalų liejiklį trunka daug metų. Tapti kamu meistru, kurio vardas išgraviruotas ant ketaus puodų, žinoma, dar sunkiau. Nesukaupus patirties ir sunkiai dirbant sunku sulaukti pripažinimo. Šis tradicinis gamybos būdas skiriasi nuo didelio masto mechaninės gamybos. Liejiko įgūdžiai akivaizdūs kiekviename gamybos proceso etape. Kiekvienas gamybos proceso paliktas pėdsakas atskleidžia jo paskirtį.

Vis dėlto verta paminėti, kad tradiciniu būdu rankomis pagaminti ketaus virduliai dažnai turi nedidelių defektų. Pavyzdžiui, dažnai būna nedidelių liejimo defektų tose vietose, kur susilieja šerdis ir virdulys. Dėl to liejimo dirbtuvėse prigijo japoniškas posakis, kuris apytikriai verčiamas kaip „šeši nepažeisti”. Reikšmė tokia: net jei visas geležinis virdulys turi šešis defektus, jis negali būti laikomas nekokybišku ir vis tiek gali būti naudojamas. Iš to galime daryti išvadą, kad nėra lengva pagaminti arbatinuką be menkiausio defekto. Kiekviename etape reikia itin kruopštaus darbo.

Gamybos procedūra taip pat leidžia mums aiškiai suprasti pagrindines rankų darbo arbatinukų savybes. Tačiau kiekviena dirbtuvė turi savitą gamybos technologiją, o liejėjai – savitus liejimo būdus, todėl sunku pateikti apibendrinimus. Tačiau arbatinukų, pagamintų pirmiau aprašytais būdais, pėdsakus, paliktus viršutinės ir apatinės formų sandūroje, turėtume neaiškiai atskirti. Ant puodelio dugno turėtume matyti geležies liejimo vietas, taip pat geležies ar kitų metalinių detalių, naudojamų šerdžiai prilaikyti, paliktas žymes.

Kiekvienas ketaus arbatinukas savo kalbą išreiškia skirtingais būdais, pasakodamas apie liejimo techniką ir meistriškumą.

Ketaus arbatinukas: laikui nepavaldi dovana

Japoniškų ketaus arbatinukų naudojimas arbatai virti pastaraisiais metais tapo itin madingas tarp arbatos mėgėjų, kaip ir tetsubin, ketaus virdulys, kurį dabar galima pamatyti daugelyje arbatos degustacijų ir arbatos ceremonijų parodų. Šie arbatinukai tapo neatsiejama šiuolaikinės arbatos kultūros dalimi, nes pripažįstama, kad naudojant šiuos tradicinius arbatinukus arbatai virti pagerėja arbatos spalva ir skonis. Nesvarbu, ar tai tiesa, ar melas, senovinė kokybė, kurią ilgainiui sukuria tekstūros ir rašto dizaino derinys su rūdimis gerai prižiūrimame tetsubin, išties žavi.

Ketaus arbatinukai yra patys mėgstamiausi iš visų ketaus indų. Nors jų gamyba pagrįsta tradiciniais metodais, tačiau, siekiant žengti koja kojon su laiku, buvo pritaikytos ir naujos technikos. Tai ne tik praktiškas daiktas, bet ir meno forma. Kokybiškas, akį džiuginantis ir laiko išbandymą atlaikantis kūrinys.

Ketaus arbatinukas, kurį galima įsigyti tradicinio antikvarinio stiliaus arba modernaus emaliuoto juodo ar spalvoto varianto, tiks prie bet kokio interjero.

Todėl pateikiame tik keletą pasiūlymų:

Senovinis ketaus arbatinukas

Dažnai aukso rudos, juodos ir aukso arba žalios ir aukso spalvos senovinis ketaus arbatinukas tiks prie visų stilių interjero. Santūrus ir elegantiškas ar veikiau išpuoselėtas ir judrus, žinoma, japoniškas, bet ir skandinaviškas stilius – kad ir koks būtų interjeras, senovinio stiliaus senovinis ketaus arbatinukas, net jei jis visiškai naujas, ras savo vietą.

Senovinis ketaus arbatinukas

Vis dėlto neslėpkite jo spintoje, o suteikite jam garbingą vietą lentynoje arba stalo centre, kai jis nenaudojamas.

Spalvotas ketaus arbatinukas

Azijoje, kiekviena spalva turi savo reikšmę. Tačiau kai kurios spalvos yra labiau paplitusios nei kitos ir turi stiprią reikšmę. Penkios stipriausios spalvos yra raudona, geltona, žalia, žalia, mėlyna ir balta. Jos&nbspreiškia ne tik elementus, bet ir metų laikus ar net vietas  arba kardinalius taškus.

Pavyzdžiui, geltona spalva bus siejama su elementu žemė ir reikš vasaros centrą bei pabaigą. Raudona spalva bus siejama su ugnimi, žinoma, pietų ir vasaros. Tuo tarpu mėlyna spalva simbolizuos vandens elementą, žiemos sezoną ir šiaurinį kardinolą. Žalia spalva siejama su medžiu, pavasariu ir rytu. Galiausiai balta spalva siejama su metalo elementu, rudens sezonu ir vakarais. Tiek rytuose, tiek vakaruose žema temperatūra žiemos kraštovaizdžiui suteikia melsvą atspalvį. Pavasarį  matysime žalios spalvos sprogimą ir, žinoma, ugninga vasara bus raudona. Paprasta, ar ne?

Raudonas ketaus arbatinukas

Kai kalbama apie gražias dovanas, būtina turėti raudoną ketaus arbatinuką! Raudona spalva, simbolizuojanti džiaugsmą, sėkmę ir laimę meilėje, naudojama visose didžiosiose Azijos, ypač Kinijos, ceremonijose. 

Trumpalaikė dovana moterims

Ketaus arbatinukų raudona spalva vilioja daugiau moteris. Bet, žinoma, niekas netrukdo įsimylėti, jei esate vyras!”

Japoniškas raudonas ketaus arbatinukas

Kadangi gražią raudoną spalvą sunku išgauti, norint padovanoti kokybišką ir ilgaamžę dovaną, primygtinai patariame rinktis Japonijoje pagamintą raudoną ketaus arbatinuką.

Žavus tamsiai raudonas arba modernus ryškiai raudonas raudonas raudonas japoniškas ketaus arbatinukas tikrai traukia akį. Kad žinotumėte, laikui bėgant ketaus arbatinukų spalva kinta. Tai normalus ir natūralus reiškinys; jūsų ketaus arbatinukas „patinuos”, patamsės – ši unikali patina yra jo autentiškumo ir ilgaamžiškumo požymis.

Pavyzdys: „Iwachu Wave” ketaus arbatinukas

Raudonasis ketaus arbatinukas

Mėlynas ketaus arbatinukas

Tvari dovana vyrams

Klausite, ar tai ne klišė? Galbūt taip ir yra. Tačiau būtent vyrai dažniausiai atsigręžia į mėlyną ketaus arbatinuką, ypač kai jis yra gražios tamsiai mėlynos spalvos. Vieni mus hipnotizuoja, kiti sujaudina, treti nuramina, bet mėlyni ketaus arbatinukai nepalieka abejingų.

Pavyzdys: Wazuqu Wabi ketaus arbatinukas

Mėlynasis ketaus arbatinukas

Turkio spalvos ketaus arbatinukai

Mes turėjome jus supažindinti su šia ypatinga mėlyna spalva – turkio mėlyna! Turkio spalvos ketaus arbatinukas puikiai tinka mėgstantiems modernumą. Kupinas gyvybingumo, jis suteiks dovanos gavėjui gerą nuotaiką vos tik į jį pažvelgus!

Pavyzdys: „Iwachu Papillon” ketaus arbatinukas

Turkio spalvos ketaus arbatinukas

Žalias ketaus arbatinukas

Aaaah, žalias ketaus arbatinukas! Nesvarbu, ar tai būtų žalias obuolių, miško žalia, ar elegantiška senovinė žalia ir aukso spalva, žalias ketaus arbatinukas tikrai privers kiekvieno širdį suvirpėti.

Tvari ekologiška dovana

Žalias ketaus arbatinukas yra puikus pasirinkimas tvariai, ekologiškai draugiškai dovanai – nuo spalvos, siejamos su gamta, ekologija ir chlorofilu, kurio dėka visi kvėpuojame, iki ilgaamžiškumo, kuris dera su ekologiškai atsakingu požiūriu į augimą.

Pavyzdys: „Oiharu Nambin” ketaus arbatinukas

Žaliasis ketaus arbatinukas

Baltas ketaus arbatinukas

Kai Azijoje balta spalva yra gedulo spalva, Vakaruose ji simbolizuoja tyrumą ir gėrį. Baltas ketaus arbatinukas – tai poetiška dovana, kviečianti į ramybę ir susimąstymą. Šaltais žiemos vakarais, kai lauke krenta sniegas, kaip, regis, nukrito ant šių gražių baltų arbatinukų, jie suteiks jums paguodos ir malonumo jausmams.

Baltas japoniškas ketaus arbatinukas

Kartu nuoširdžiai patariame rinktis baltą japonišką ketaus arbatinuką, kad būtų užtikrinta kokybiška spalva.

Pavyzdys: „Iwachu Nami” ketaus arbatinukas

Baltas ketaus arbatinukas

Ketaus arbatinukas: sveika dovana

Beveik visi arbatos mėgėjai žino, kad kalnų šaltinio arba šulinio vanduo yra minkštesnis, todėl arbatai virti visada stengiasi naudoti abiejų rūšių vandenį. Kalnų šaltinių arba šulinių vandenyje yra daugiau geležies elementų, o šie geležies elementai egzistuoja Fe2+ pavidalu, kai pašalinami iš oro. Ketaus virdulyje virintas vanduo dėl Fe2+ turės tokį patį skonį kaip šaltinio vanduo. Apskritai, ketaus virdulys galės pagerinti vandens skonį ir tinka visų rūšių arbatai virti.

Ketaus virdulių nauda žmogaus organizmui

Šiuo metu moksliškai nustatyta, kad geležis yra naudinga, nes leidžia gaminti daugiau kraujo. Suaugusiam vyrui reikia nuo 0,8 iki 0,5 miligramo geležies, o geležies trūkumas gali turėti daugybę pasekmių. Eksperimentai parodė, kad naudojant geležinį puodą vandeniui virti, galima pasisavinti geležį (Fe2+) ir taip išvengti anemijos. Japonai mėgsta naudoti ketaus indus maistui gaminti arba vandeniui virti. Taip pat įrodyta, kad daugumos žmonių, kurie naudoja ketaus arbatinukus, kraujyje nėra mažo geležies kiekio ir jie mažiau serga mažakraujyste.

ketaus arbatinukas

Dovanokite dovaną, kuri išliks visą gyvenimą

Galbūt patys iš savo močiutės paveldėjote gražų ketaus arbatinuką, išdidžiai nešiojantį bėgančio laiko žymes, todėl žinote, kad dovanodami ketaus arbatinuką dovanosite dovaną, kuri gali išlikti visą gyvenimą.

Ketaus arbatinukas ir rūdys

Nemeluosime, anksčiau ar vėliau rūdys ims ir sugadins viską.

Japoniški arbatinukai ir virduliai paprastai gaminami iš ketaus. Karo metu arbatinukams gaminti buvo naudojamas aliuminis, tačiau net ir šiandien dauguma arbatinukų daugiausia gaminami iš ketaus. Kadangi tetsubin yra statomas tiesiai virš liepsnos, kad užvirtų vanduo, jį galima lengviau pažeisti nei kitų tipų arbatinukus. Tarp arbatos kama (tradicinis ketaus indas, naudojamas japoniškai arbatos gėrimo ceremonijai Cha No Yu), surinktų ir saugomų didžiuosiuose Japonijos muziejuose, kai kurie buvo pagaminti iki Edo laikotarpio (1603-1867 m.). Daugelis šių arbatinukų buvo suremontuoti arba restauruoti po ilgo naudojimo laikotarpio. Nors tetsubin istorija nėra tokia ilga kaip kamos, dauguma šimtamečių ir senesnių tetsubin buvo pažeisti. Akivaizdu, kad tiek tetsubin, tiek kama yra linkę į pažeidimus, kurių svarbiausia priežastis tikriausiai yra rūdys.

Ankstyvieji kama ir tetsubin daugiausia buvo gaminami iš geležies rūdos, vadinamos satestu („geležies smėlis”). Tačiau po Meidži laikotarpio (1868-1911 m.) satestu tapo vis mažiau prieinamas, todėl daugelis liejyklų pradėjo naudoti palyginti nebrangią geležies rūdą, eksportuojamą iš Vakarų šalių. Iš šių dviejų rūšių žaliavų pagamintus arbatinukus sunku atskirti pagal išorinę išvaizdą; visuotinai pripažįstama, kad iš tradicinių satestu medžiagų pagaminti arbatinukai yra atsparesni rūdžių susidarymui. Tačiau visi tokie arbatinukai yra pagaminti iš geležies, todėl ilgainiui oksiduojasi ir ant jų atsiranda rūdžių dėmių.

Jeigu arbatinukas gerai prižiūrimas, rūdys ant jo paviršiaus gali suteikti jam paprasto grožio ir nenusakomo stiliaus. Norint pasiekti tokį rezultatą, būtina skirti dėmesio arbatinuko priežiūrai.

Ketaus arbatinukas: lengvai prižiūrima dovana

Daugelyje Japonijos raštų minima, kad prieš naudojant naują ketaus arbatinuką, pirmiausia į jį reikia įdėti į audeklą suvyniotus nedidelį kiekį arbatos lapelių ir virti apie dešimt minučių. Arbatoje esantys taninai ir arbatinuke ištirpusi geležis padeda ant virdulio sienelių suformuoti tanino geležies membraną, kuri gali neleisti virduliui surūdyti. Naujais virduliais reikėtų naudotis kasdien, kad greitai susidarytų nuosėdos, tačiau po naudojimo reikėtų pasirūpinti, kad virdulys būtų visiškai sausas.

Įprastai naudojantis arbatinuku, po jo panaudojimo arbatai virti jame neturėtų likti vandens. Pašildę vandenį ir užvirę arbatą, išpilkite karštą vandenį ir pasirūpinkite, kad puodo vidus būtų sausas. Visiškai atvėsus tetsubinui, jo dangtelį reikėtų palikti vietoje. Jei arbatinukas iš karto uždengiamas, viduje likę garai, nukritus temperatūrai, vidiniame paviršiuje virs vandeniu ir skatins rūdžių susidarymą. Dangtį galima nuvalyti šluoste. Apskritai, jei tetsubinas naudojamas kasdien, dangtelį galima uždėti atgal ant puoduko palikus jį išdžiūti per naktį. Jei tetsubinas nenaudojamas reguliariai, dangtį galima pakeisti.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *