Emaliuotas ar neemaliuotas ketaus arbatinukas?

Jei mėgstate geros arbatos puodelį, turbūt esate girdėję, kad naudojant senovinius ketaus arbatinukus ir virdulius galima pasigaminti tobulą puodelį. Japonijoje daugelis žmonių mėgsta ruošti arbatą tradiciniuose ketaus arbatinukuose. Bet ar žinojote, kad yra dviejų rūšių ketaus indai arbatai ruošti? Vienas jų yra arbatinukas, o kitas – virdulys, nors dažniausiai šiems 2 indams įvardyti vartojama bendrinė sąvoka „ketaus arbatinukas”.

Kuo skiriasi arbatinukas ir virdulys?

Apibendrintai tariant, ketaus arbatinukas iš vidaus yra emaliuotas ir naudojamas visų rūšių arbatai virti, o ketaus virdulys iš vidaus yra neemaliuotas ir naudojamas vandeniui šildyti ant ugnies.

Ketaus ketaus ketaus yra juodojo metalo lydinys. Jį daugiausia sudaro geležis, į kurią palyginti nedidele dalimi pridėta anglies. Atidžiau pažvelkime į šiuos 2 indus – ketaus virdulį, kuris neturi dangos, ir ketaus arbatinuką, kuris padengtas emaliu.

Ketaus virdulys

Pradėkime nuo ketaus virdulių, arba japoniškai tetsubin.

Tradicinis japoniškas ketaus virdulys

Japoniški virduliai naudojami vandeniui virti. Jie paprastai būna didesni už ketaus virdulius ir neturi emaliuotos arbatinukų vidinės dalies. Kadangi ketaus virdulys neturi emalio, kuris įtrūktų veikiamas didelio karščio, jį galima naudoti tiesiai ant šilumos šaltinio, pavyzdžiui, židinio, elektrinės, stiklo keramikos ar indukcinės kaitlentės arba dujinės ugnies.

Ketaus (arba)tetsubin (jap. 鉄瓶, „geležinis virdulys”) – taip vadinamas japoniškas ketaus virdulys, naudojamas vandeniui, ypač vandeniui, skirtam žaliajai arbatai ruošti, šildyti. Jo forma paprastai būna apvali, svogūninė, rutulio formos – ketaus virdulio kinų kilmės palikimas, o tūris didesnis nei ketaus arbatinuko (paprastai nuo 0,8 iki 2 litrų ir iki 5 litrų). Yra ir mažesnių (0,3-0,5 l) arba suplotų modelių, labiau būdingų japoniškam dizainui.

Tetsubin turi didelę rankeną, kurią lengva laikyti net ir stipriai įkaitus, ir specialios formos snapelį, todėl pilti yra lengva ir patogu. Ketaus virdulius mėgstama puošti, kai jie gaminami su japoniškiems arbatinukams būdingais paviršiaus raštais ir ornamentais. Neapdorotų ketaus virdulių vidus paprastai būna nuo matinės pilkos iki balkšvos spalvos. Tokia yra natūrali žalio ketaus spalva, kurios nedengia joks lakas.

ketaus virdulys

Ketaus arbatinukas – kilmė

Priešingai nei manoma, ketaus arbatinuko kilmė yra ne japoniška, o kiniška. Pirmieji ketaus virduliai atsirado senovės Kinijoje ir tik vėliau pasirodė Japonijoje.

Pirmieji japoniški arbatinukai buvo labai sunkūs puodai ir daug didesni už tuos, kuriuos greičiausiai pamatysite šiandien. Tais laikais japonai naudojo patalpų židinį, vadinamą Iori. Virš Iori kabantis tetsubin buvo įprastas japonų namų elementas. Iori buvo naudojamas maistui gaminti ir namams šildyti.

Ketaus virdulys, kabantis virš Iori, turėjo du tikslus:

  • Virdulys virš ugnies reiškė, kad karštas vanduo visada buvo pasiekiamas.
  • Garai drėkindavo patalpą, o to labai reikėjo, nes dėl patalpų gaisrų oras būdavo itin sausas.

Nors šildymo būdas pasikeitė, paskirtis nepasikeitė. Jei turite židinį, žiemą galite naudoti tetsubin, kad drėkintumėte patalpą ir turėtumėte karšto vandens, kai tik panorėsite išgerti arbatos.

Ketaus indėlis

Ketaus arbatinukas iš pradžių buvo naudojamas tik vandeniui šildyti, o ne arbatai ruošti. Tai ir yra tikroji ketaus virdulio paskirtis: jis ne tik šildo vandenį, bet ir daro įtaką vandens skoniui, o tai yra įdomus ir svarbus naujas arbatos ruošimo ir degustavimo aspektas.

Iš tikrųjų kokybiškame neglazūruotame ketaus virdulyje pašildyto vandens skonis yra daug švelnesnis ir net šiek tiek saldesnis. Vanduo turės gilesnį ir ilgiau išliekantį poskonį. Ši jūsų neglazūruoto ketaus arbatinuko savybė tinka visų rūšių arbatai, o, beje, ir daugeliui kitų preparatų, pavyzdžiui, tiesiog geriamajam vandeniui, kavai ir kitiems gaminant maistą naudojamiems preparatams.

Vandens skonio kitimo priežastis – cheminė geležies indo medžiagos sąveika su vandens molekulėmis. Ši sąveika keičia vandens konsistenciją: padidėja jo paviršiaus įtempimas ir klampumo laipsnis. Dėl to pasikeičia ne tik paties vandens, bet ir paruoštos arbatos ar kavos skonis. Skonio savybės skiriasi priklausomai nuo tetsubino kokybės, jo paviršiaus ir sudėties.

Be to, kad pasikeičia klampumas, vanduo praturtinamas geležimi. Žmonėms, kurių suvartojamos geležies, būtino mikroelemento, nepakanka, tetsubinas gali būti labai įdomus sprendimas kaip maisto papildas. Ištirpusi geležis yra labai gerai biologiškai pasisavinama. Todėl būkite atsargūs ir neleiskite vandeniui ketaus arbatinuke virti per ilgai, nes per didelis geležies kiekis nėra naudingas jūsų sveikatai. Todėl būtina nustatyti savo individualų geležies poreikį. Žmonės, gaunantys pakankamą geležies kiekį, ypač valgantys mėsą, turėtų būti atsargūs, pavyzdžiui, kiekvieną dieną naudodami Tetsubin, virinti vandenį ne ilgiau kaip minutę ar dvi. Mažiau geležies suvartojantys žmonės, ypač vegetarai ir veganai, vandenį gali virti ilgiau, iki 30 minučių. Tuomet jūsų vanduo bus puikus geležies šaltinis. Tačiau trumpai primename, kad vanduo taip pat pakeis jūsų arbatos skonį.

Ketaus geležis yra šiek tiek porėta medžiaga, todėl ji ne tik perduos geležį į vandenį, bet ir sugers dalį arbatos skonio, jei nuspręsite ją virti tiesiai tetsubin. Tai nėra rimtas dalykas, ketaus geležis, ją naudojant, įdegs, tačiau būtent todėl nepatartina aromatizuotų, vaisinių ar aštrių arbatų virti tiesiai neglazūruotame ketaus arbatinuke.

Nanbu Tekki

Nanbu Tekki (arba kartais Nambu ketaus) vadinamas tradicinis Japonijos ketaus ketaus pavadinimas – tai kokybės ir ištvermės simbolis. Nanbu vietovė taip pat žinoma kaip Moriokos vietovė Ivatės prefektūroje, Tohoku regione. Šis regionas yra aukštos kokybės smėlio, taip pat anglių, molio ir lako šaltinis – visa tai reikalinga aukštos kokybės ketaus arbatinukams gaminti. Nanbu ketaus ketaus indai atsirado maždaug XVII amžiuje ir išlaikė savo tradicines savybes, o modernus dizainas buvo pritaikytas prie šiuolaikinių laikų. Paprasti, elegantiški ir dizainerių sukurti papuošimai suteikia Nanbu Tekki unikalumo.

Jei XVII a. Nanbu gamyboje daugiausia buvo gaminami virduliai, varpai ir patrankos, laikui bėgant ketaus virduliai evoliucionavo. Jų dydis buvo sumažintas, o vėliau pridėtas snapelis ir rankena, todėl šiandieniniai Nanbu ketaus virduliai tapo Nanbu ketaus virduliais

Siekiant prisitaikyti prie vakarietiškos paklausos, kai kurių Nanbu Tekki modelių vidinis paviršius yra emaliuotas. Tačiau jei norite mėgautis visomis ketaus savybėmis, rekomenduojama rinktis nelakuotą modelį.

Ar nerimaujate, kad atsiras rūdžių? Dėl korozijos nerimauti nereikia, nes tradicinio apdailos proceso – degimo krosnyje – metu ant vidinio paviršiaus susidaro oksido plėvelė, kuri padeda išvengti rūdžių. Kad jūsų tetsubinas tarnautų visą gyvenimą, nedvejodami vadovaukitės mūsų ketaus arbatinuko priežiūros patarimai.

Tačiau įsitikinote, kad jums reikia neglazūruoto ketaus virdulio? Peržiūrėkite mūsų puikią kolekciją ir išsirinkite tokį, kuris jus lydės dešimtmečius!

Neglazūruoti ketaus arbatinukai

Neglazūruotas ketaus arbatinukas

Kas yra ketaus arbatinukas? 

Šiuo metu tiek Vakarų šalyse, tiek Azijoje dauguma ketaus arbatinukų yra .emaliuoti / iš vidaus padengti emaliu, kad būtų lengviau prižiūrėti ir būtų išvengta rūdžių. Tačiau įspėjame, kad šių dengtų arbatinukų negalima naudoti kaip virdulio, jie neturi įtakos vandens skoniui ir nėra geležies šaltinis. Japonų kalba emaliuoti ketaus arbatinukai vadinami Tetsubin Kyusu.

Ketaus arbatinukai ir virduliai iš išorės atrodo panašiai, nors arbatinukai paprastai būna mažesni ir spalvingesni. Didžiausias skirtumas yra viduje, nes ketaus arbatinukai yra padengti emalio sluoksniu, tai daroma tam, kad nerūdytų ir būtų visiškai neutralūs. Todėl galite virti visų rūšių arbatą, kad ketaus medžiaga nesugertų skonio, net vaisines, aštrias, stipriai aromatizuotas arbatas ir užpilus. Tačiau patartina riboti rūgščių vaisių užpilus, kurie ilgainiui gali pažeisti emalį.

Svarbu prisiminti, kad nevalia naudoti arbatinuko ant viryklės, atviros ugnies ar kaitlentės. Ketaus arbatinukaiyra skirti arbatai virti arba „mirkyti”, o ne virinti vandenį. Verdant vandenį emalis gali suskilinėti arba įtrūkti (atsirasti smulkių įtrūkimų). Kad ir ką darytumėte, nenaudokite emaliuoto arbatinuko ant viryklės.

Šiais laikais ketaus arbatinukai yrapopuliaresni nei ketaus virduliai.

Japoniški emaliuoti arbatinukai iš tikrųjų nėra tradicinės japonų kultūros dalis, nes emaliavimo technika atkeliavo iš Vakarų. Tačiau šiandien, išplitus arbatinių plėtrai ir vakarietiškam turizmui, japonų namuose dažniau rasite ketaus arbatinuką nei ketaus virdulį.

Kokybiškas ketaus arbatinukas

Ketaus arbatinukai gaminami liejant išlydytą geležį į molio formas arba į smėlio formas. Didžioji dauguma Kinijoje masiškai gaminamų, taigi ir pigesnių, ketaus arbatinukų gaminami iš smėlio formų. Aukštos kokybės amatininkų pagaminti japoniški ketaus arbatinukai liejami molinėse formose.

Tetsubin molinės formos Japonijoje gaminamos nuo XVI a. vidurio ir iš pradžių buvo grynas rankų darbas, sukurtas specialiai arbatos gėrimo ceremonijai. Ši tradicija išliko iki šių dienų. Šie ketaus arbatinukai išsiskiria skoniu ir puikia kokybe.

Deja, ketaus arbatinukų rinkoje dominuoja brangūs masinės gamybos gaminiai, gaminami pramoniniu būdu ir dažniausiai emaliuoti iš vidaus, kad nerūdytų, o tai dažnai nutinka naudojant prastesnės kokybės arba tradiciniu būdu nedegtą ketų.

Emaliuotas ketaus arbatinukas neleidžia pasinaudoti visais ketaus privalumais, nes neleidžia įkaitinti vandens, o arbatos virimui naudoja tik šilumą išsaugančias savybes, todėl emaliuoti ketaus arbatinukai sistemingai tiekiami su arbatos sieteliais, užpilo krepšeliais arba infuzoriais. Šie emaliuoti ar dengti arbatinukai neturi jokio teigiamo poveikio vandens, taigi ir arbatos, skoniui, be to, jie nesuteikia karštam gėrimui jokios biologiškai prieinamos geležies.

Ketaus arbatinukas – pavojus sveikatai?

Vandens kaitinimas kokybiškame neglazūruotame „Tetsubin” neabejotinai turi teigiamos įtakos vandens ir arbatos skoniui, jei vandenį verdate apie 1 minutę ar trumpiau. Jeigu nevirinsite vandens per ilgai (geležies pertekliaus rizika), nebent jums trūksta geležies, su neglazūruotu ketaus virduliu gausite kokybiškos, biologiškai prieinamos&nbspkietosios geležies šaltinį. 

Jei renkatės emaliuotą ketaus arbatinuką, būtinai patikrinkite arbatinuko kilmę ir nuorodą apie maistinį emalį, nes.nbsp;masiškai gaminami prastesnės kokybės arbatinukai yra padengti plonu sintetinio fluoro lako sluoksniu, kurio ilgalaikis poveikis sveikatai menkai suprantamas. Pigiuoseemaliuotuose ketaus arbatinukuose (kaina apie 30 eurų ar net mažiau) emaliu dažnai padengiamas prastos kokybės ketaus, kuriame gali būti sunkiųjų metalų, paviršius. Emalis, taip pat dažnai nekokybiškas, laikui bėgant trupa ir atidengia galimai toksišką ketų. Taigi, jei pastebėsite, kad jūsų maždaug už trisdešimt eurų pirkto emaliuoto ketaus arbatinuko emalis skilinėja arba darosi pažeistas, nedvejodami keiskite arbatinuką, jūsų investicija nebuvo faraoniška, o jūsų sveikata to daugiau nei verta!

Mūsų patarimas: investuokite į emaliuotą ketaus arbatinuką, kuris yra šiek tiek brangesnis, bet kokybiškas ir iš patikimo tiekėjo, nesigailėsite savo pinigų.

Emaliuotas ketaus arbatinukas

 Ieškote kokybiško emaliuoto ketaus arbatinuko gamintojo?

Rekomenduojame 3 prestižinius Japonijos gamintojus:

Iwachu ketaus arbatinukas

Wazuqu lietinis ketaus arbatinukas

Ketaus arbatinukas Oiharu

Ketaus arbatinukas ar virdulys?

Ketaus arbatinukas ir virdulys 

Apibendrinant galima teigti, kad yra 3 pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos galima atskirti ketaus arbatinuką nuo ketaus virdulio:

  • Ketaus arbatinuko viduje yra emalė, kuri bus blizganti./strong>, priešingai nei ketaus virdulio be emalio, todėl jo vidus bus labiau matomas.
emaliuotas vidusneemaliuotas vidus
  • Paprastai ketės yradidesnės. Į daugumą virdulių telpa nuo 800 ml iki 1,5 litro vandens, o į daugumą arbatinukų – nuo 300 ml iki 800 ml.
  • Visuoseglazūruotuose ketaus virduliukuose yra arbatos infuzorius, kuris puikiai telpa į arbatinuką, nes jie naudojami tik arbatai virti, nesupakuotai ar maišeliuose. Kita vertus, tradiciniame ketaus virdulyje arbatos užplikinimo įtaiso sistemingai nebus, nors su tetsubinu gali būti tiekiamas užplikinimo krepšelis .

Virtuvinis virdulys?

Ar yra hibridas?

Nors virduliai ir arbatinukai skirti skirtingoms paskirtims, yra hibridinių versijų, t. y. indas, kuriame virsite vandenį ir virsite arbatą. Šių hibridinių indų vidus lakuotas, kad nerūdytų, ir juos galima statyti ant šilumos šaltinio. Apskritai jie panašesni į emaliuotus ketaus arbatinukus, nes yra panašaus dydžio ir formos. Tačiau jųkaina bus didesnė, todėl pasitarkite su pardavėju.

Emaliuotas ketaus arbatinukas ar ne?

Ketaus arbatinukai ir virduliai yra gražūs, patvarūs arbatos indai. Juos galite naudoti ypatingomis progomis ir kasdieniniam naudojimui.  Tačiausvarbu žinoti, kuo skiriasi ketaus arbatinukai ir virduliai. Priešingu atveju rizikuojate netyčia sugadinti arbatinuką.

Apibendrinant,

  • jei pagrindinė ketaus arbatinuko paskirtis yrašildyti vandenį (ir praturtinti jį geležimi)./strong>, rinkitės anglizuoto ketaus modelį, o arbatą virkite moliniame, keraminiame (porcelianiniame, akmens masės ar fajansiniame) ar stikliniame arbatinuke. Kadangi tetsubine nereikėtų leisti vandeniui atvėsti ir jei nesunaudosite viso pašildyto vandens, dar karštą vandenį supilkite į termosą, kad išsaugotumėte jo savybes ir šilumą.
  • Jei pagrindinė ketaus arbatinuko paskirtis yra virti arbatą, rinkitės kokybišką emaliuotą ketaus modelį. Tada vandenį virkite metaliniame ar elektriniame virdulyje, geriausia su temperatūros reguliavimu ar net reguliuojama temperatūra, atitinkančia arbatos, kurią ruošite, rūšį (trapią žaliąją ar baltąją arbatą, tvirtesnę juodąją, oolong ar pu-erh arbatą).

 Jūs (beveik) viską žinote, pasirinkite!”

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *