Yixing arbatinuko gamyba

Atraskite kaip gaminamas Yixing arbatinukas, garsusis kinų molinis arbatinukas ir nepaprastas Gong Fu Cha arbatos ruošimo įrankis.

Yixing arbatinukas

Yixing arbatinukas, dar vadinamas Yixing molio arbatinuku, yra tradicinis Kinijos aukštos kokybės neglazūruotas molinis arbatinukas, kilęs iš Yixing miesto Jiangsu provincijoje, Kinijoje.  

Šie arbatinukai turi ilgą istoriją, siekiančią Song dinastijos laikus (960-1279 m.), ir yra vertinami dėl gebėjimo užplikyti arbatą ir pagerinti jos skonį. Dėl molio porėtumo išlieka užplikytos arbatos aromatai, todėl kiekvienas naudojimas suteikia unikalų skonį. Šiame straipsnyje nagrinėsime „Yixing” arbatinuko gamybos procesą žingsnis po žingsnio.

Yixing molis 

Pagal išskirtinę Yixing molio struktūrą ir mineralinę sudėtį, dėl kurios galima pagaminti garsųjį atminties arbatinuką, unikaliausia Yixing arbatinuko savybė yra tradicinė vyniojimo technika – „kūno kalimas”, kuri naudojama jį gaminant.

Priešingai nei įprastas molis, kuris būna purvo pavidalo, Yixing žalio molio žaliava būna uolienos pavidalo ir tik po daugelio paruošimo ir rafinavimo etapų tampa panaši į purvą. Dėl šios priežasties tikrojo Yixing molio negalima sukti ant keramikos rato. Nuo Mingų dinastijos Zheng de laikotarpio Yixing molio keramikos modeliavimo metodai vis labiau tobulėjo, nes juos tyrinėjo ir tobulino ištisos Yixing menininkų kartos, taip pat dėl mokslo ir technologijų pažangos.

Molio Yixing akmuo

Apmirštamas arbatinukas

Yixing arbatinuko akytumas reiškia neglazūruotos terakotos, iš kurios pagamintas arbatinukas, gebėjimą sugerti ir išleisti vandenį. Yixing arbatinukai paprastai gaminami iš neapdoroto neglazūruoto molio, todėl jie pasižymi natūraliu porėtumu.

Kai Yixing arbatinukas naudojamas arbatai virti, eteriniai arbatos aliejai ir aromatai įsigeria į molio poras. Laikui bėgant šie aliejai ir aromatai lėtai išsiskiria į karštą vandenį, kai jis supilamas į arbatinuką. Dėl šio gebėjimo sugerti ir išskirti aromatus „Yixing” arbatinukai tokie populiarūs tarp arbatos žinovų.

Vis dėlto svarbu pažymėti, kad neglazūruoto molio porėtumas taip pat reiškia, kad jis gali sugerti nepageidaujamus aromatus ir kvapus. Dėl šios priežasties Yixing arbatinuką rekomenduojama valyti ne muilu ar plovikliu, o po kiekvieno naudojimo išplauti švariu vandeniu ir palikti visiškai išdžiūti. Be to, rekomenduojama „Yixing” arbatinuką naudoti tik vienai arbatos rūšiai arba arbatų šeimai, kad užplikytos arbatos skonis ir aromatas būtų kuo geresnis.

„Yixing” arbatinuko gaminimas

  1. Molio ekstrakcija

Pirmasis žingsnis gaminant „Yixing” arbatinuką yra molio išgavimas. Specialus molis, naudojamas šiems arbatinukams gaminti, randamas Yixing miestą supančiose kalvose. Jis išgaunamas rankomis, naudojant tradicinius įrankius, pavyzdžiui, kirtiklius ir kastuvus. Molis turi būti išgaunamas atsargiai, nes yra retas ir brangus.

  1. Molio paruošimas

Kai molis išgaunamas, jį reikia paruošti arbatinukui gaminti. Pirmiausia molis kelias savaites džiovinamas ore, tada sumalamas į smulkius miltelius. Tada molio milteliai sijojami, kad būtų pašalintos priemaišos ir stambios dalelės.

  1. Modeliavimas

Molio milteliai sumaišomi su vandeniu, kad susidarytų vientisa masė. Iš šios pastos arbatinukas modeliuojamas rankomis. Yixing meistrai naudoja tradicinius modeliavimo būdus, dažnai perduodamus iš kartos į kartą. Yixing arbatinukai garsėja savo paprastu, bet elegantišku dizainu ir forma, leidžiančia arbatai optimaliai užsiplikyti. Patyrę meistrai gali iš molio suformuoti visą arbatinuką, įskaitant korpusą, dangtelį ir rankeną, iš vieno gabalo. Tačiau dauguma meistrų įvairioms arbatinuko dalims gaminti naudoja kelias formas, kurios vėliau surenkamos. 

Tikrą „Yixing” molį galima apdirbti tik trimis būdais: pusiau rankomis gaminti (derinamas liejimas ir apdirbimas rankomis), visiškai rankomis ir liejimas. Yra įvairių išsamių metodų, kuriuos galima apibendrinti taip: formavimas rankomis, formavimas purvo įpurškimo būdu, formavimas pagrindo dėjimo ir spausdinimo būdu ir pan. Tai senovinis amatas, kurio metu mušamas arbatinuko korpusas tada formuojamos ir surenkamos įvairios arbatinuko dalys

 plokštelių gamyba ir pusės formos presavimas yra du pagrindiniai metodai. Jais gaminami „Yixing” arbatinukai leidžiantys išsaugoti originalias „Yixing” molio savybes nepažeistas. Iš šių dviejų metodų arbatinuką iš plokštės, tradicinis metodas, yra labiausiai vertinamas arbatinukų gamyboje tiek meistriškumo, tiek rinkos paklausos požiūriu.

Nors keraminės plokštės gaminimo principas yra apgaulingai paprastas, kokybiško „Yixing” arbatinuko gamyba reikalauja didelių įgūdžių. Menininkas turi išlaikyti molio konsistenciją ir apdailą viso gamybos proceso metu. Bet kokie netobulumai negali būti maskuojami glazūra ar raštais, melagingai prisidengiant „spontaniškumu”.

Įvairūs arbatinuko elementai turi derėti ir derėti tarpusavyje subalansuotai, lygiai ir vienodai, o tai yra dar sunkiau, nes degimo metu molis gana smarkiai susitraukia (paprastai 12-20 %, priklausomai nuo formulės ir degimo būdo). Tokia precizika, kurią šie menininkai gali pasiekti rankomis vien tik arbatinuko su sulygiuotu snapeliu ir rankena bei pritvirtintu dangteliu, yra stulbinanti, jau nekalbant apie formos ir stiliaus eleganciją bei tikslumą. Dauguma praktikuojančių menininkų pradėjo dirbti su moliu paauglystėje, kai kurie – dar jaunesni.

Yixing Clay Teapot

  1. Džiovinimas

Džiovinimas yra labai svarbus etapas, nes blogai išdžiovintas arbatinukas gali įtrūkti arba sudužti degimo metu. Suformavus įvairias arbatinuko dalis, jos kelias dienas džiovinamos ore. 

  1. Poliravimas

Kai dalys pakankamai išdžiūsta, jos šlifuojamos, kad būtų pašalinti paviršiaus nelygumai ir arbatinukas taptų lygus. Išdžiūvęs arbatinukas poliruojamas specialiais akmenėliais, kad jo paviršius būtų lygus ir tolygus. Poliravimas yra svarbus etapas, nes jo metu paviršius tampa atsparus dėmėms ir įbrėžimams.

  1. Deginimas

Deginimas yra paskutinis „Yixing” arbatinuko gamybos etapas. Arbatinukai kelias valandas degami labai aukštoje temperatūroje, paprastai 1 000-1 200 laipsnių pagal Celsijų. Šio degimo metu molis sukietėja, tampa nepralaidus ir atsparus šiluminiam smūgiui, taip pat ant arbatinuko užfiksuojamos spalvos ir raštai. Degimas gali trukti kelias valandas ar net kelias dienas, priklausomai nuo arbatinuko dydžio ir krosnies temperatūros.

Yixing arbatinukai degami dviem būdais: degant atviroje ugnyje ir degant žemoje temperatūroje. Atviras degimas laikomas tradiciniu metodu, o žemos temperatūros degimas – naujesnis metodas.

Kai arbatinukas išdegamas, jis išimamas iš krosnies ir paliekamas visiškai atvėsti. Galiausiai arbatinukas poliruojamas kamelijų aliejumi, kad įgautų blizgesį.

„Kūno kalimas”

Yixing rankų darbo arbatinukai dažniausiai gaminami naudojant tradicinę „kūno kalimo” techniką, kurią išrado Shi Dabin Mingų dinastijos laikais:

1. Paruošęs žaliavinį Zisha akmens molį, kad gautųsi „purvas”, menininkas pradeda daužyti ir kalti molio kubą su tam tikra medine lazda.

2. Po kalimo proceso „Zisha purvas” suvyniojamas į ploną, ilgą juostą, tada supjaustomas iki reikiamų matmenų ir galiausiai suspaudžiamas, kad suformuotų pagrindinę arbatinuko korpuso formą.

3. Toliau menininkas mediniu pagaliuku toliau daužo ir kala „kūną”, kol „kūnas” įgauna tiksliai pageidaujamą formą.

4. Kitas etapas – atskirų arbatinukų dalių kūrimas atskirai.

5. Tada baigtas „korpusas” ir dalys surenkamos kartu, o prieš degimą kruopščiai pritvirtinamos ir nupoliruojamos.

arbatinuko gamyba

Jūs jau žinote, kaip gaminamas šis puikus „Gong Fu Cha” arbatos gaminimo įrankis – „Yixing” arbatinukas, dabar galite susipažinti su mūsų nuostabią kolekciją, taip pat mūsų straipsnį, kuriame sužinosite kaip jį išsirinkti.

Théières De Yixing Théières Du Monde

Juokingas Yixing arbatinukas

„Yixing” arbatinukai daugiausia naudojami arbatoms, pavyzdžiui, oolong arbatai, pu-erh arbatai ir juodajai arbatai, virti. Dėl neglazūruoto molio akytumo arbatinukas išlaiko užplikytos arbatos aromatus, todėl kiekvienas naudojimas suteikia unikalų skonį. Todėl rekomenduojame „Yixing” arbatinuką naudoti tik vienos rūšies arbatai. Prieš naudojant arbatinuką pirmą kartą, jį reikia „pakrikštyti”, kad būtų pašalinti visi gamybos likučiai. Norėdami tai padaryti, tiesiog pripilkite jį karšto vandens ir palikite kelias valandas mirkti. Vėliau vandenį reikia išpilti, o arbatinuką išplauti švariu vandeniu.

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *