Vanduo yra pagrindinė mūsų kūno sudedamoji dalis, Kadangi žmogaus organizmas negali kaupti vandens, jis turi būti reguliariai tiekiamas su maistu ir gėrimais. Jei organizmo hidratacija nepakankama, atsiranda troškulys. Dehidratacija gali būti lengva, vidutinio sunkumo arba sunki, priklausomai nuo organizmo prarasto ar nepakeisto skysčių kiekio. Norint kompensuoti vidutiniškai per parą prarandamą 2,5 litro vandens, vienintelio būtino gėrimo mūsų organizmui, rekomenduojama išgerti nuo 1 iki 1,5 litro vandens ir papildyti su maistu suvartojamą kiekį, kad jis siektų apie 2 litrus.
Vandens poreikio svyravimai
Jums gali prireikti daugiau, jei sportuojate arba jei oras ypač karštas. Tiesą sakant, bet kokia veikla, dėl kurios prakaituojate, reiškia, kad reikia padidinti suvartojamo vandens kiekį. Kodėl jums reikia daugiau vandens? Prakaitą sudaro beveik vien tik vanduo, todėl svarbu pakeisti skysčius, kurių netenkate treniruodamiesi arba kai karšta ar karščiuojate.
Be to, aplinka, kurioje esate, vaidina svarbų vaidmenį jūsų hidratacijos poreikiams.
Keliaujate į kalnus? Čia taip pat turėsite stebėti savo hidrataciją. Dideliame aukštyje vyksta du dalykai: mažesnė drėgmė ir mažesnis deguonies kiekis. Dideliame aukštyje drėgmė yra mažesnė nei jūros lygyje, todėl prakaitas išgaruoja greičiau, o jūsų kūnui dėl mažo deguonies kiekio tenka sunkiau kvėpuoti. Kai deguonies kiekis mažesnis, jūsų kūnas reaguoja į tai greitesniu ir gilesniu įkvėpimu ir iškvėpimu, todėl kvėpuodami netenkate vandens.
Prancūzijoje 2 iš 3 žmonių kasdien negeria pakankamai vandens!
Kaip išvengti dehidratacijos?
Geriausia apsauga nuo dehidratacijos – prevencija. Esant karštam orui, jei intensyviai treniruojatės arba jei jau pasireiškė dehidratacijos simptomai, tokie kaip galvos skausmas ar svaigulys, būtina į vandenį įpilti elektrolitų.
Toliau pateikiame patarimus, kaip išlaikyti hidrataciją:
Nelaukite, kol pajusite troškulį, kad galėtumėte gerti
Kai jaučiate troškulį, vadinasi, jau esate šiek tiek dehidratuoti. Gerkite vandenį reguliariai visą dieną, o kai karšta, gerkite daugiau skysčių nei įprastai, ypač jei esate aktyvūs.
Gerkite vandenį nei labai karštą, nei ledinį
Žmonės yra homeoterminiai gyvūnai, gebantys reguliuoti savo vidaus temperatūrą, kad ji būtų maždaug pastovi. Tam jie eikvoja energiją.
Taigi, kai labai karšta, geriant labai karštą gėrimą pakils kūno temperatūra, o šis pradės prakaituoti, kad grįžtų į 37 °C temperatūrą. Taigi būkite atsargūs, kad per daug neprakaituotumėte ir nerizikuotumėte dehidratuoti.
Kita vertus, kad ir koks viliojantis būtų ledinis gėrimas, kai labai karšta, nes jis suteikia dažnai laukiamą vėsos pojūtį, gerti ledinį gėrimą nėra geriausias būdas drėkintis. Taip yra todėl, kad tuomet mūsų vidiniai termo jutikliai gauna klaidingą informaciją ir prakaitavimas (taigi ir šilumos šalinimas) sulėtėja ar net sustoja.
Taigi, kai karšta, ideali išeitis – gerti ne labai karštus ar labai šaltus, o drungnus, 12-14 °C temperatūros gėrimus, kurie leis ir numalšinti troškulį, ir veiksmingai drėkinti organizmą.
Kokį gėrimą malonu gerti tempiant? Žinoma, vanduo, tačiau taip pat galite pasigaminti arbatos iš karšto vandens, kurį vėliau paliksite atvėsti, arba paprasčiau – pasigaminti vadinamojo „šalto” užpilo.
Suteikite savo vandeniui skonio
Jei paprastas vanduo atrodo nuobodus, galite jį pagardinti šviežiais vaisiais arba trupučiu vaisių sulčių. Jei gerti vandenį nėra jūsų arbatos puodelis, pateikiame keletą būdų, kaip išlikti hidratuotam.
Dieną pradėkite avižiniais dribsniais
Tai klasika. Jos ne tik sočios ir sotios, bet ir labai drėkinančios. Virdami avižiniai dribsniai išsiplečia ir sugeria vandenį arba pieną, su kuriuo yra sumaišyti. Nemėgstate karštų pusryčių karštą dieną? Išbandykite naktinę košę. Šalta naktinė košė suteikia visus karštos košės privalumus be karščio. Kad avižinė košė būtų dar stipresnė, ją ruošdami pabarstykite chia sėklomis. Jos sugeria 10 kartų daugiau skysčio nei jų svoris ir visą rytą išlieka sotūs.
Verkite pieną
Pienas yra geras hidratacijos šaltinis, kaip ir vanduo ar sportiniai gėrimai, nes jame yra baltymų, angliavandenių, kalcio ir elektrolitų.
Gerkite kokteilius
Jogurtas ir bet kokie švieži vaisiai, kokteiliai yra puikus ir skanus būdas išlikti hidratuotam. Nežinote, kokius vaisius ir daržoves pasirinkti? Puikiai tinka braškės, persikai, agurkai, špinatai ir mėlynės.
Gerkite sriubą
Kai norisi sotaus, drėkinančio patiekalo, ieškokite sultinio pagrindu pagamintų sriubų arba gazpačo. Patiekiama atšaldyta, vasarą gazpačo neleis prakaituoti. Sumaišykite agurkus, paprikas, pomidorus, svogūnus ir česnako skilteles, kad pagamintumėte šią gardžią vasarišką sriubą.
Sušaldykite vaisius
Skubate grįžti prie ledinių ledinukų, kuriais mėgavotės vaikystėje? Sugrąžinkite šį klasikinį skanėstą kaip gardų būdą atsigaivinti. Sumaišykite drėkinamąjį ingredientą, pavyzdžiui, arbūzą, pripildykite ledinukų formeles ir valandą užšaldykite.
Koniausiai, mūsų nuomone, geriausia gryno vandens alternatyva:
Šaltasis antpilas
Šaltojo antpilo nauda
Šalto užpylimo metodas ne tik paprastas, bet ir dažnai išgaunamas labiau subalansuotas skonis, palyginti su karštos arbatos užpylimu. Paprastesnis ir aromatingesnis nei antrą kartą atvėsintas karštas užpilas, šaltasis virimas yra geriausias būdas pasigaminti šaltąją arbatą.
Apibendrinant galima teigti, kad šaltasis arbatos virimas yra puikus metodas, nes veiksmai yra patikimi, skonis švelnus ir kompleksiškas, o procesas gali sustiprinti kai kurias maistines savybes.
Šaltasis virimas yra paprastas
Tam, kad pasigamintumėte šaltai paruoštą šaltąją arbatą, nereikia naudoti virdulio, rūpintis tikslia vandens temperatūra ar saugotis, kad neperkaitintumėte lapelių. Šaltas užpylimas yra patikimas!
Svarbu, žinoma, naudoti kokybiškus ingredientus, tačiau labai paprasta sumaišyti arbatą ir šaltą arba temperuotą vandenį stiklainyje ir įdėti jį į šaldytuvą.
Šaltasis užpilas – skanus gėrimas
Prie karšto užpilo dažnai išsiskiria taninai ir su jais susijęs kartumas, ypač jei arbata verdama per ilgai. Šalto užpilo skonis bus švelnesnis ir sudėtingesnis. Šaltasis užpylimas leidžia daug ilgiau užplikyti arbatą nei karštą. Taigi arbata, kuri būtų karti, jei būtų užplikyta ilgiau nei tris minutes 80 °C temperatūros vandenyje, nesunkiai atlaikys 15-20 °C temperatūros vandenyje užplikyta ilgiau nei valandą. Šis lėtas procesas, kavos gamyboje vadinamas šaltuoju virimu, leidžia iš arbatos lapelių, vaistažolių, vaisių ir kitų prieskonių išgauti labai turtingą aromatų paletę. Todėl Jūsų arbata bus natūraliai aromatinga, nereikės jos skonio gerinti cukrumi, saldikliais ar sirupu.
Šaltasis virimas – sveikas gėrimas
Atsižvelgiant į tai, kad saldžios ir vaisinės natos išryškėja šaltojo virimo proceso metu, geriantieji šaltąją arbatą gali dėti mažiau cukraus į ją.
Be to, šis lėtas, šaltas procesas leidžia arbatai išsaugoti tokį patį ar net didesnį antioksidacinių polifenolių kiekį, palyginti su karštais užpilais.
Atskirai žaliajai arbatai toks užpylimo būdas padeda sustiprinti umami skonį. Viena iš pagrindinių žaliosios arbatos savybių iš tiesų yra gausus aminorūgščių, ypač L-teanino, kiekis. Šios aminorūgštys gerokai pakinta ruošiant karštu vandeniu ir yra mažiau naudingos tiek skonio, tiek sveikatos požiūriu. Būtent šios aminorūgštys lemia paslaptingą ir vertingą umami skonį. Šaltai paruoštoje šaltoje arbatoje yra 50 % daugiau aminorūgščių nei karštu vandeniu paruoštoje arbatoje.
Šaltas užpylimas – gėrimas be teino
Ar žinojote, kad šaltasis užpylimas kofeino turinčių (=teinuotų) arbatų neišskiria beveik jokio kofeino, palyginti su karštuoju užpilu?
Iš tikrųjų kofeinas (arba teinas) kambario temperatūroje labai blogai tirpsta vandenyje: todėl Jang ir kt. atliktas tyrimas(1) parodė, kad arbatos užpile, paruoštame iš 3 g lapelių ir 150 ml vandens bei valandą palaikytame 4 °C temperatūroje, yra tik 11 mg kofeino. Palaikius 25 °C temperatūroje, kofeino kiekis padidėja iki maždaug 13 mg, o 2 minutes palaikius 70 °C temperatūroje, užpile bus ne mažiau kaip 20 mg kofeino. Priklausomai nuo arbatos rūšies, vandens temperatūros ir virimo laiko, užpile gali beveik visai nebūti kofeino!
Taigi gera žinia: šaltai paruošta šalta arbata galite mėgautis visą dieną, įskaitant vakarus ir naktis!
Mažai cukraus, mažai arba visai be arbatos, kaip jau supratote, šaltai užplikyta arbata, kurią galite pasigaminti pagal nesuskaičiuojamą daugybę receptų, tiks visai šeimai, jaunam ir senam, taip pat ir nėščiosioms!
Šaltojo virimo trūkumai
Vienintelis trūkumas, kurį įžvelgiame .verdant arbatą šaltame arba kambario temperatūros vandenyje, yra tai, kad reikia planuoti iš anksto, nes procesas trunka nuo kelių dešimčių minučių iki kelių valandų.Toks ilgas užpylimo laikas nebūtinai yra trūkumas, nes prieš eidami miegoti šaltai paruoštą arbatą galite įdėti į šaldytuvą ir mėgautis ja ryte. Šaltai užplikytai arbatai negresia perkaitimo pavojus, o perkošta arbata gerai išsilaiko šaldytuve kelias dienas.
Kaip paruošti šaltą užpilą?
Pats metodas yra neįtikėtinai paprastas. Viskas, ko reikia šaltai užplikytai arbatai pasigaminti, yra indas, arbata, vanduo ir laikas.
Tereikia sumaišyti birią arbatą arba arbatos maišelius ir vandenį į ąsotį ir leisti arbatai išsisklaidyti vandenyje nuo keliolikos minučių iki kelių valandų (priklauso nuo vandens temperatūros ir arbatos rūšies, išsamiau žr. instrukcijas toliau). Perkoškite ir turėsite šaltai paruoštą arbatą, kuri bus skani kelias dienas!
Kaip pasigaminti šaltos šaltos arbatos?
An vasara, šaltos arbatos sezonas! Nors, kaip paaiškinta pirmiau, šaltoji arbata nėra geriausias pasirinkimas norint išlikti hidratuotam esant labai karštam orui, ji vis tiek yra gardžiai gaivinanti ir maloni esant vidutiniam karščiui. Štai skirtingi šaltosios arbatos gaminimo būdai:
Skirtumai tarp karštos ir šaltosios šaltosios arbatos
Pirmoji ruošiama tradiciniu karšto virimo būdu. Tuomet arbata užpilama ant ledo ir taip sukuriamas mėgstamiausias vasaros gėrimas. Kita vertus, šaltoji arbata verdama šaltu vandeniu. Ji taip pat gali būti užpilama ant ledo ir taip sukuriamas ledinis gėrimas.
Taigi pagrindinis skirtumas tarp „klasikinės” šaltosios arbatos ir šaltosios šaltosios arbatos yra virimo būdas (karšta ar šalta).
Pasiruošimas karštai verdant šaltąją arbatą
Šis būdas nėra mūsų mėgstamiausias, nes reikia kaitinti vandenį, o paskui jį atvėsinti. Prarandate šalto virimo privalumus, o karštą arbatą ruošiant šaltai, gaištate laiką ir eikvojate energiją aušinimui.
Jei spaudžia laikas, štai mažai žinoma gudrybė.
„Whittard of Chelsea” arbatos ekspertai rekomenduoja naudoti greitojo kaitinimo metodą, kad „pažadintų arbatą” prieš pilant šaltą vandenį. Norėdami tai padaryti, tiesiog užplikykite arbatos lapelius 5 cm verdančio arba beveik verdančio vandens. Tada arbata užpilama šaltu vandeniu ir verdama mažiausiai 4-6 valandas.
Kitas šaltos arbatos virimo būdas, gerai tinkantis fukamushi arbatoms, kurios yra intensyviai garinamos japoniškos žaliosios arbatos, todėl yra labai purios, yra toks: pusė puodelio arbatos užvirinama karšta, gerai koncentruota, tada užpilama nemažai ledo kubelių. Viskas paruošta!
Pasiruošimas kambario temperatūros šaltai arbatai
Užvirus arbatą, į gėrimą galite įdėti ledo kubelių arba padėti į vėsią vietą šaldytuve, kad sumažėtų temperatūra.
Aušintame vandenyje virtos šaltos arbatos paruošimas: metodas Mizudaši
Mizudaši (jap. 水出し) japonų kalba reiškia „šaltąją arbatą”.Tai daugiausiai laiko reikalaujantis metodas, tačiau jį galima atlikti naktį, kol miegate, arba dieną, kol esate darbe, kad grįžę iš darbo galėtumėte rasti gardžios šaltos arbatos. Labai pravers specialios formos arbatinukas, net jei jis nėra būtinas: kabatinukas šaldytuvo durelėms! Dėl plonos formos ir filtruojančio dangtelio jis praktiškas ir be plastiko.
Aušintos arbatos ruošimas naudojant tik ledo kubelius: „Koridashi” metodas
Šis japoniškas šaltos arbatos ruošimo būdas apima ledo kubelių pridėjimą prie arbatos lapelių ir leidimą viskam ištirpti. Tai reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau šis metodas vertas to, nes išryškina umami skonį.
Koridashi metodas rekomenduojamas aukščiausios klasės arbatoms, tokioms kaip gyokuro ar grand cru sencha arbata, ruošiamoms nedideliais kiekiais. Čia nekalbama apie didelio 1 litro talpos arbatinuko ruošimą! Vietoj to šiam šalto užpylimo būdui rinkitės nedidelį keliasdešimties mililitrų keraminį arbatinuką, pavyzdžiui, shiboridashi, hohin kyusu arba gaiwan.
Kokią arbatą šaltai užplikyti?”
Geresnių rezultatų pasieksite su biria arbata, tačiau „tingesnis” variantas – arbatos maišelius pamirkyti vandenyje.
Žalioji arbata, baltoji arbata, oolong arbata, net juodoji arbata (Kinijoje vadinama raudonąja arbata) – visos arbatos tinka šaltam užpylimui. Taip pat galite šaltai užplikyti vaistažolių arbatas, pagamintas iš tokių augalų kaip verbenos, čiobreliai, liepų žiedai, rooibos, melisos, melisos, taip pat vaisių: citrusinių vaisių (citrinų, apelsinų, greipfrutų…), raudonųjų vaisių (mėlynių, braškių, aviečių…), ribos yra tik jūsų fantazijos.
Koks vanduo šaltam užpiliui?
Vanduo yra esminė arbatos sudedamoji dalis, todėl jo kokybė yra svarbiausia.
Idealu šaltai arbatai ruošti naudoti šviežią, deguonimi prisotintą vandenį. Be to, primygtinai rekomenduojama naudoti filtruotą arba mažai mineralų turintį vandenį. Jei neturite priemonių vandeniui filtruoti, galite naudoti ne nefiltruotą vandentiekio vandenį, o į butelius išpilstytą mažai mineralų turintį vandenį.
Kiek arbatos reikia šaltai užplikyti?
Arbatos kiekis, kurį sunaudosite šaltai šaltai šaltai arbatai ruošti, priklauso nuo arbatos rūšies, nuo to, kaip ji supakuota (biri, supakuota į maišelius ar maišeliuose), ir nuo to, kokią koncentraciją norite pasiekti.
Galutinai paruošta šaltoji arbata
Galutinai paruoštos arbatos atveju gera taisyklė – kiekvienam puodeliui vandens naudoti 1-1,5 karto didesnį arbatos kiekį, nei rekomenduojama ant arbatos pakuotės.
Pavyzdžiui, jei ant arbatos pakuotės nurodyta, kad karštam gėrimui reikia vieno arbatinio šaukštelio arbatos vienam 200 ml vandens, šaltam gėrimui naudokite 1,5 arbatinio šaukštelio. Kitaip tariant, norėdami pasigaminti 8 puodelius šaltos arbatos, 8 puodelius vandens sumaišykite su 8-12 arbatinių šaukštelių arbatos (3-4 valgomaisiais šaukštais).
Taujos koncentratas šaltam virimui
Taujos koncentratas – tai tiesiog stipresnė arbata, paprastai dvigubai stipresnė.
Iš jos galite pasigaminti tikrai įdomių ir skanių gėrimų. Tereikia arbatos koncentratą sujungti su kitu gėrimu santykiu 1:1.
Pavyzdžiui, 1 dalį koncentrato sumaišykite su 1 dalimi limonado, kad pagamintumėte ledinį arbatos limonadą. Galimybės yra neribotos.
Jei norite paruošti šaltosios arbatos koncentratą, padvigubinkite arbatos kiekį, naudojamą paruoštai šaltajai arbatai. Žinoma, arbatos kiekį galite koreguoti pagal savo skonį. Todėl norėdami paruošti stiprią, koncentruotą šaltąją arbatą, naudokite 2-3 kartus didesnį kiekį arbatos, nei rekomenduojama ant pakuotės.
Koks arbatinukas šaltajai arbatai?
Jei jums nereikia sudėtingos įrangos šaltai arbatai ruošti, galite rasti praktišką ir nebrangų arbatinuką, kuris dar labiau palengvins skanių šaltųjų arbatų ruošimą, ypač jei mėgstate jas ruošti dažnai.
Stiklo arbatinukas
Tvirtas, perdirbamas ir universalus, stiklinis arbatinukas yra idealus įrankis šaltai šaltai šaltai arbatai ruošti.Stiklas yra inertiškas ir natūralus, atsparus įbrėžimams ir rūgštims. Stikliniame arbatinuke galėsite laikyti citrusinius vaisius, augalus su mažomis šakelėmis, ledo kubelius, nebijodami, kad jie bus pažeisti.
Stiklas yra visiškai neutralus ir inertiškas, skirtingai nei plastikas, kuris gali kelti cheminių medžiagų migracijos pavojų, ypač susidūręs su karščiu ar rūgštimi. Stikliniame arbatinuke arbatos aromatai, skoniai ir kvapai išlieka nepakitę.
Tinka visiems užpilams (žaliosioms, juodosioms, baltiesiems, oolong, pu-erh, žolelių arbatoms, rooibos, gėlėms, vaisiams.), stiklinis arbatinukas praleidžia ir sulaiko mažai šilumos, o tai yra būtent ta savybė, kurios norisi verdant šaltąsias arbatas. Vietoj jo rinkitės borosilikatinio stiklo arbatinuką, ypač jei norite šaltą arbatą ruošti kaip karštą užpilą, nes borosilikatinis stiklas pasižymi puikiu atsparumu terminiam šokui, atlaiko temperatūros svyravimus nuo -20 °C (šaldiklyje) iki +150 °C.
Sušaldytos arbatos karafa
Stiklo karfoje su filtru paruošti šaltą arbatą labai paprasta:
Panaudokite kambario temperatūros (apie 18 °C) vandenį. Vidutinė užpilo trukmė yra apie 30 minučių – 1 valanda, jei tai kvapni arbata. Kitoms arbatoms (juodajai ar oolong arbatai) gali prireikti iki 3 valandų.
Viskas, ką turite padaryti, tai įdėti karfą į šaldytuvą arba įdėti ledo kubelių, kad užpilas būtų atšaldytas, kol taps lediškai šaltas. Arbatos lapelių, žolelių ar vaisių nereikia išimti, nes naudojant „šaltą” užpilą nėra rizikos perpilti, o dangtelyje įmontuotas nerūdijančiojo plieno filtras sulaikys visus gabalėlius ir fragmentus.
Stiklo karafa su infuzoriumi
Šio tipo arbatinukas puikiai tiks šaltiems lapų ir vaisių ar maltų prieskonių užpilams, nes nerūdijančio plieno infuzorius juos efektyviai sulaikys.
Teapot pitcher
Idealus ąsotis dideliam šaltos arbatos ar vaisinio vandens ąsočiui paruošti arba pasigrožėti žydinčia arbatos gėle.Pasirinkite jį su nerūdijančio plieno filtru ant dangtelio, jis sulaikys arbatos gabalėlius ir vaisių gabalėlius, kai pilstysite mėgstamą gėrimą.
Stūmoklinis arbatinukas
Suvirškinti birią ar žolelių arbatą stūmokliniame arbatinuke, dar vadinamame „prancūziškuoju spaudikliu”, yra vaikų žaidimas.
Įdėkite lapelius ir (arba) vaisius į arbatinuką, užpilkite vandeniu ir palikite, kad prisitrauktų. Tiesiog paspauskite filtrą, kad nuspaustumėte visus lapus ir vaisius į dugną, kai norėsite nutraukti infuziją, ir patiekite!”
Neturite arbatinuko ar karfutės su infuzoriumi arba filtro dangteliu? Nesvarbu, pakaks paprasto ąsočio ar stiklinio indo su dangteliu, jei naudojate arbatos ar žolelių arbatos maišelius arba jei filtruojate lapelius į puodelį naudodami smulkų tinklinį filtrą, pavyzdžiui, puodelio infuzorius, arbatos sietelis arba filtre feuille.
Kiek laiko šaltai verdate įvairias arbatas?
Varant vadinamajame vidutinės temperatūros vandenyje arba kambario temperatūros vandenyje, t. y. tiesiai iš čiaupo arba iš butelio, laikomo kambario temperatūroje, baltąją arbatą virkite mažiausiai 30 minučių, žaliąją – 1 valandą, juodąją – 2 valandas.
Jei norite užplikyti atšaldytame vandenyje, baltąją ar žaliąją arbatą mirkykite nuo 6 iki 8 valandų, juodąją ar oolong arbatą – nuo 8 iki 12 valandų.
Arbatą patiekite tokią, kokia yra, arba su pasirinktais priedais. Uždengta ir šaldytuve laikoma arbata gerai išsilaiko 3-5 dienas.
Jeikite daug vandens turinčius vaisius ir daržoves.
Taip pat kaip ir kokteiliai, salotos yra puikus būdas išlikti hidratuotam. Daugumoje salotų yra mažiausiai 94 % vandens, ir tai dar prieš pridedant kitas daržoves. Kai kitą kartą gaminsite salotas, pridėkite salierų, pomidorų, paprikų ir morkų.
Kai kuriuose vaisiuose ir daržovėse, be sveikatą stiprinančių maistinių medžiagų, yra daug vandens. Arbūzai, braškės, kantalupos, persikai ir ananasai – tai vaisiai, kuriuose yra daug vandens. Daug vandens turinčios daržovės – tai agurkai, lapiniai žalumynai, ridikėliai, salierai, cukinijos ir pomidorai.
Planuodami maistą atsisakykite sausų, daug angliavandenių turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, makaronų. Rinkitės cukinijų makaronus ir kitus moliūgus ar morkas, kuriuose yra apie 95 % vandens. Šis patiekalas, suporuotas su pomidorų padažu, kuriame paprastai yra apie 90 % vandens, yra tikras hidratacijos ir sveikatos sustiprinimas.
Kai per karšta, būkite patalpoje
Par karštomis dienomis būkite patalpoje, vėsioje aplinkoje. Jei namuose neturite oro kondicionieriaus, išbandykite prekybos centrą, kino teatrą ar viešąją biblioteką. Venkite būti saulėje, ypač nuo 10 iki 14 valandos, kai spinduliai yra stipriausi. Veiklą lauke planuokite anksti ryte arba vakare.
Atsižvelkite į orą
Dėvėkite lengvus, laisvus drabužius, leidžiančius odai kvėpuoti. Tamsios spalvos sugeria šilumą, todėl verčiau rinkitės šviesius atspalvius. Saulėje dėvėkite plačiabrylę skrybėlę, kad galva būtų vėsi, ir naudokite kremą nuo saulės, kad išvengtumėte nudegimų saulėje, kurie gali padidinti odos temperatūrą ir neleisti išlikti vėsiems.
Atkreipkite dėmesį į dehidratacijos požymius
Jei kas nors iš jūsų šeimos narių serga, atkreipkite dėmesį į tai, kiek jis gali išgerti, ypač maži vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės. Visi karščiuojantys, vemiantys ar viduriuojantys asmenys turėtų gerti daug skysčių.
Atkreipkite dėmesį į bet kurį iš šių dehidratacijos požymių:
- Tamsesnis nei įprastai šlapimas
- Neišsiskyrimas, nepaisant to, kad reguliariai geriamas vanduo
- ./li>
- Mūsų mėšlungis
- Slogus kvapas iš burnos
- Nuovargis
- Virpulys ar šaltkrėtis
- Sausa burna / oda
- Pastovus širdies ritmas
- Pervargimas
- Susimąstymas
- Atsipalaidavimas
.
Todėl žinote (beveik) viską apie šalto užpilo naudą!
(1)Yang, Deng-Jye; Hwang, Lucy Sun; Lin, Jau-Tien: „Effects of different steeping methods and storage on caffeine, catechins and gallic acid in bag tea infusions”, Journal of Chromatography, A, 1156 (2007), S. 312–320.