Mažo arbatinuko privalumai

Yixing kiniškas arbatinukas

Galbūt žinote, kad kinų kultūroje arbata laikoma gėrimu, tinkamu bet kuriuo paros metu. Todėl gali atrodyti nelogiška, kad, nepaisant Kinijoje suvartojamų didelių arbatos kiekių, tradiciniuose arbatinukuose (pavyzdžiui, Yixing) retai telpa daugiau nei 250 ml vandens.

Tiems iš mūsų, kurie yra pripratę prie vakarietiškų tradicijų, mažas kiniškų ar japoniškų arbatinukų dydis gali atrodyti neįprastas ar net visiškai nepraktiškas. Tačiau yra kelios labai logiškos priežastys, kodėl verta naudoti mažą arbatinuką, net jei nesate kinas. Štai kokios jos:

1. Individualus arbatinukas asmeniniam naudojimui

Arbatinukas 1 asmeniui

Kai europietiškas arbatinukas buvo skirtas aptarnauti daugybę svečių aristokratų puotose, prieš tai buvęs&nbspkinietiškas arbatinukas.nbsp;išpopuliarėjo paprasti darbininkai, kurie Mingų dinastijos laikais per darbo dieną su savimi nešiojosi asmeninį arbatinuką.

Seniau arbata buvo sumalama į miltelius ir meistriškai suplakama, panašiai kaip šiuolaikinė matcha. Tačiau kai naujuoju standartu tapo sveiki arbatos lapeliai (imperatoriaus įsako dėka), arbatinukai palengvino virimą dėl juose įmontuotos filtravimo sistemos, ir paprasti žmonės ėmė priimti arbatą į savo kasdienį gyvenimą. 

Mažas arbatinukas

Mažas arbatinukas

Mažas arbatinukas lengvai įsideda į kišenę, rankinę ar lagaminą, kad bet kada galėtų būti panaudotas. Daugiau jokių pasiteisinimų ryžtis vartoti pramoninius arbatos maišelius, pateikiamus per viešbučio pusryčius ar kavos aparate darbe, jokių pasiteisinimų pirkti plastikinius butelius su aromatizuotu vandeniu ir kitais „arbatos” gėrimais darbe.

Mažas arbatinukas visur jus lydės įvairiomis formomis, atraskite įvairių rūšių nomadiškus arbatinukus !

2. Arbatinukai keliems užpilams gaminti: daugkartiniai užpilai

Daugkartiniai užpilai

Nusikelkime keliais šimtmečiais atgal. Nepaisant didėjančio arbatos populiarumo, ji vis dar buvo brangi prekė, o sveiki lapeliai savo aromatą skleidė daug lėčiau nei senieji miltelių pavidalo. Kad neprarastų šio brangaus aromato, kinų arbatos gėrėjai pradėjo naudoti tuos pačius arbatos lapelius daugiau nei vieną kartą. Jie atrado, kad daugelis arbatų antrą ar trečią kartą užplikytos buvo dar geresnės nei pirmą kartą.

Užuot gaminę didelį kiekį karčios, ant viryklės verdančios arbatos, arbatos gėrėjai dalį lapelių laikė mažuose nešiojamuose arbatinukuose ir per dieną tiesiog įpildavo karšto vandens kiekvienai arbatos pertraukėlei.

Mažos talpos arbatinukas

Trumpi užpylimai

Trumpas užpylimas apriboja arbatos, net ir prastesnės kokybės, kartumą. Trumpi ir daugkartiniai užpylimai leidžia išnaudoti kiekvieną arbatos lapelį maksimaliai ir geriausiai.

3. Geresnė temperatūros kontrolė

Šilta arbata be kartumo

Mažesnis vandens kiekis leidžia tiksliau kontroliuoti temperatūrą. Trumpi užpylimai užtikrina, kad užpylus arbatą ji vis dar būtų karšta, o nedideli kiekiai leidžia greitai atvėsinti arbatą, kad ją būtų galima gerti.

Todėl daugeliu atžvilgių mažas arbatinukas paprasčiausiai užtikrina didesnį virimo tikslumą, nes vanduo greičiau pasisavina aromatą, be to, lengviau sustabdomas kontaktas su lapeliais, todėl išvengiama per didelio užpylimo, dėl kurio atsiranda kartumas.

Mažos talpos arbatinukas

Mažos talpos arbatinukas apriboja paruoštos arbatos kartumą ir maksimaliai padidina jos skonį, todėl galiausiai gaunamas gong fu cha procesas, kuris šiandien naudojamas per kinų arbatos gėrimo ceremoniją arba bandant naujas arbatas. 

Naujos arbatos bandymas

Mažas arbatinukas leidžia paruošti koncentruotą užpilą (panašų į espreso), kuris padės pajusti subtilius skonio skirtumus ir nustatyti bendrą norimos įvertinti arbatos kokybę.

Mažo tūrio arbatinukas

4. Gong Fu Cha: galimybė pabendrauti

Šiais laikais daugelis kinų arbatos mėgėjų, kaip ir daugelis vakariečių, arbatos lapelius verda moderniame kelioniniame termose arba dideliame puodelyje. Tačiau mažas arbatinukas vis dar yra gong fu cha virimo metode, kur jis naudojamas keliems mažiems puodeliams. Pripratusiems prie europietiško stiliaus arbatos patiekalų vėlgi gali pasirodyti, kad mažos talpos yra nepraktiškos, netgi šykščios, tačiau atidžiau įsižiūrėjus tampa aišku, kad kvietimas pasėdėti ir pabendrauti slypi ne degustacijoje, o užpylime.

Iš tikrųjų maža arbatinuko talpa skatina visą grupę pasilikti ir tęsti pokalbį per kelis trumpus užvirinimus, kad ir kokia būtų tema. Nedideli puodeliai pripildomi iš naujo, vos tik ištuštėja, todėl kiekvienas svečias gali išgerti tiek arbatos, kiek nori, arba tiek, kiek nori. Galiausiai, dėl geresnės kontrolės, kurią suteikia mažas užplikomas indas, šeimininkas gali koreguoti arbatą ir atsisakyti tokių priedų kaip cukrus, medus, pienas ar citrina.

Jei norite reguliariai praktikuoti „Gong Fu Cha” degustaciją, rekomenduojame pirmenybę teikti Yixing molinis arbatinukas ir paaiškinti kaip jį pasirinkti.

Ar dabar įsitikinote, kad mažas arbatinukas yra jums tinkamo dydžio? Pateikiame skirtingus egzistuojančių mažos talpos arbatinukų tipus:

Mažas keraminis arbatinukas

Gaiwan

Gaiwan

Kinų kilmės nedidelis arbatinukas gaiwan arba zhong./span>, deformacija iš veiksmažodžio „chong”, kuris kinų kalboje reiškia „pilti vandenį”, gali būti verčiamas kaip dubuo su dangčiu”. Gaiwan yra puodelis be rankenos, su dangteliu ir kartais su lėkštute. Jo dydis pritaikytas laikyti viena ranka. 

Tai labai praktiškas arbatinukas ir 5 svarios priežastys

Kyusu

Kyusu

Tradicinis japoniškas arbatinukas vadinamas Kyusu (急須 ). Jis labai dažnai gaminamas iš terakotos.

Paprasčiausi kyusu modeliai yra su šoninėmis rankenėlėmis, vadinami yokode kyusu. Yra dar&nbsppenki kyusu variantai: ushirode kyusu (rankena priešais snapelį), dobin arba uwade kyusu (rankena virš arbatinuko), houhin kyusu (be rankenos su filtru), shiboridashi (be rankenos be filtro) ir futanashi kyusu (šoninė rankena be dangtelio). Jei reikia, galite išplėsti savo žinias apie japonišką arbatinuką per kelias minutes.

Taigi, nedidelis japoniškas arbatinukas, vadinamas shiboridashi, puikiai tiks prestižinėms japoniškoms žaliosioms arbatoms, pavyzdžiui, gyokuro, virti:

shiboridashi

Yixing Teapot

Théière en Terre de Yixing

Pasakyta, kad Téières en Terre Cuite de Yixing yra Teières en Terre Cuite de Yixing .span> „atmintis” dėl to, kad užplikytos arbatos aromatai perkeliami į molį, kuris laikomas geriausiu Kinijoje.

Todėl rekomenduojama molininį arbatinuką pasilikti tik vienai arbatos šeimai ar net tik vienai arbatai.

Šis arbatinukas yra geriausias gong fu cha degustacijai.

Mažas stiklinis arbatinukas

Su mažu stikliniu arbatinuku grožėsitės užpilo spalva, prie kitų pojūčių pridėdami malonumą akims. Stiklas taip pat yra neutraliausia medžiaga, todėl puikiai tinka įvairioms arbatoms atrasti.

Mažas ketaus arbatinukas

Pagrindinis mažo ketaus arbatinuko privalumas yra tas, kad jis ilgiau išlaiko užpilo šilumą nei kito tipo maži arbatinukai. Tai ypač naudinga, nes mažas arbatinukas šilumą išlaiko trumpiau nei didesnis arbatinukas.

Théière Nomade

Ironiška, bet maži arbatinukai, kuriais šimtmečius buvo maitinamas kasdienis arbatos virimas, dabar dažnai laikomi nišiniais arbatos ekspertų įrankiais, o dideli arbatinukai, sukurti aristokratiškiems Europos arbatos vakarėliams, plačiai pripažįstami kaip kasdienio naudojimo daiktai.

Tačiau jūsų, kaip šiuolaikinio arbatos gėrėjo, privilegija – pasirinkti jums labiausiai tinkantį dydį!

Ar jums labiau patinka mažo arbatinuko teikiama kontrolė, ar patogumas verdant didelį kiekį arbatos? Praneškite mums toliau esančiuose komentaruose!

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *