5 priežastys, kodėl verta virti arbatą gaiwane

Gaivanas, kas tai?

Gaivanas, arba žongas, kaip jis vadinamas Kantono regione, yra nedidelis kiniškos kilmės arbatinukas, puikus visų arbatos mėgėjų palydovas. Išvertus į lietuvių kalbą, jis reiškia „dubenėlį su dangteliu”: iš tiesų dažniausiai jį sudaro 80-200 ml talpos puodelis, dangtelis ir lėkštutė.

Nors pirmieji gaivanai buvo sukurti Mingų dinastijos laikais, maždaug tuo pačiu metu kaip ir pirmieji arbatinukai, „dubenėlis su dangteliu” niekada nesulaukė tokio pat susidomėjimo visame pasaulyje. Šiandien glaudus gaiwano ryšys su kiniškomis arbatomis suteikia jam egzotišką reputaciją, kuri gali gąsdinti naujus arbatos mėgėjus, tačiau iš tiesų tai labai praktiškas įrankis kasdieniam paruošimui ir reikliam degustavimui. Ypač ji tobulai tinka mėgautis arbata, paruošta su gong fu cha.

Todėl penkios priežastys, kodėl mes mylime gaiwan, ir manome, kad jūs taip pat!

Gaiwan celadon

 

1. Gaivanas: Gaiwan vs Yixing

Gaiwan vs Yixing

Tarp tradicinių kinų arbatos gaminimo įrankių Yixing arbatinukai dažnai sulaukia daugiausia dėmesio. Dėl subtilių detalių, sodrių spalvų, kaimiškos neglazūruotos tekstūros ir daugybės formų šiems mažiems arbatinukams neįmanoma atsispirti. Tačiau angliuotas paviršius, kuris yra esminis Yixing arbatinukų bruožas, daro juos poromis. Jie įsisavina dalį juose verdamos arbatos skonio, o jo arbatinukai laikui bėgant pamažu „sukietėja”. Dėl šios priežasties arbatinukas turi būti pritaikytas vienam arbatos stiliui, kad „culotting” sustiprintų arbatos skonį, o ne jį užgožtų.

Kokiai arbatai tinka gaivanas?

Kita vertus, gaivanai gali būti naudojami užplikyti visų rūšių arbatą. Tinkamiausios arbatos, žinoma, yra birios, neskaldytų lapelių arbatos ir arbatos, kurias galima užplikyti kelis kartus.

Kadangi gaivanas paprastai gaminamas iš glazūruotos keramikos

(porceliano, akmens masės) arba stiklo, jos paviršius verdant nesugeria aromato. Norite šiandien gurkšnoti puikų pu-erh, o rytoj – subtilų žalią? Pirmyn, ir būkite tikri, kad neliks jokių žemiškų pu-erh likučių, kurie sugadintų tą trapų žalios spalvos skonį. Kiniškos arbatos mėgėjams gaivanas leidžia lengvai paragauti įvairių rūšių arbatos, neinvestuojant į didžiulę tradicinių arbatinukų kolekciją.

2. Gaivanas leidžia grožėtis savo gėrimu

Gaivanas vs arbatinukas

Gaivanas ir arbatinukas

Gaivanas .plati anga gaiwano viršuje palengvina stebėti arbatos lapelius, kai jie verda, o tai dar vienas privalumas kiekvienam arbatos gėrėjui, bandančiam naujas arbatas. Stebint, kaip lapeliai atsiveria ir išsiskleidžia, galima įvertinti užpilo stiprumą. Be to, netrukdomas vaizdas leidžia lengvai reguliuoti virimo laiką ir išgauti geriausią kiekvienos arbatos skonį, o tai neabejotinas privalumas, palyginti su siauromis, neaiškiomis daugumos arbatinukų angomis.

Porcelianinis „Gaiwan”

Be to, gaivanams iš balto porcelianoarba iš vidaus baltai emaliuotų, galima įžiūrėti ne tik lapus, bet ir įsipylimo spalvą. Ar jis labai greitai tampa labai tamsus? Ar lapai yra nupjauti arba sulaužyti? Nors šie pastebėjimai ne visada susiję su skonio stiprumu, jie padeda suprasti arbatą ir įvertinti jos kokybę, palyginti su panašiomis arbatomis. Pirmą kartą ragaudami arbatą mėgstame naudoti baltą glazūruotą gaivaną, kad būtų neutralus užpilas ir aiškiai matytųsi lapeliai.

3. Gaivanas leidžia kontroliuoti infuziją

Temperatūros matomumas ir kontrolė

Gaivanams žinovai dažnai teikia pirmenybę ruošdami trapias arba „subtilias” arbatas, nes juose galima visiškai kontroliuoti visus virimo proceso aspektus. Be geresnio matomumo, dėl plačios angos karštis gali arba išsisklaidyti ruošiant lengvesnes arbatas./strong>, arba ją galima uždengti dangteliu, kad išlaikytų šilumą, ruošiant stipresnes arbatas.

Krepšelis su dangteliu

Svarbiausia, kad <.strong>dangtelio naudojimas filtruojant lapus leidžia visiškai ir tiksliai kontroliuoti pilstymo greitį. Skirtingai nei arbatinukai, kurių srautą dažnai riboja siaura snapelio anga, gaivanas gali visiškai ištuštinti infuziją tik per 5 sekundes. Tai leidžia jam išvengti tolesnio virimo, kol teka vanduo, ir užtikrina, kad užplikymas nutrūks reikiamu momentu.

4. Gaivanas: estetiškas arbatinukas

Nors gaivanas būna daugybės skirtingų formų, pagrindinis dizainas yra elegantiško paprastumo. Paprastame dubenėlyje, uždengtame dangteliu, laikomi mirkomi arbatos lapeliai. Paprastai pridedamas sauceris arba lėkštutė, kuri gali būti naudojama padėti manipuliuoti dubenėliu, kai jis yra karštas. Kai kurios įprastos dizaino detalės yra ir praktiškos, ir grakščios, pavyzdžiui, tipiškas plonas, paplatintas dubenėlio kraštas, kuris leidžia arbatą pilti sklandžiai ir be lašų. Gaiwano formoje viskas apgalvota, kad ji būtų praktiška ir estetiška.

Gaiwan naudojimo būdas taip pat yra labai estetiškas, o tai yra dar viena priežastis, kodėl jie dažnai naudojami arbatos renginiuose. Neturėdamas rankenos ar snapelio, gaivanas iš tikrųjų yra labiau subalansuotas rankoje nei arbatinukas. Šiek tiek pasipraktikavus, arbatą lengva pilti sklandžiai ir natūraliai, o tai daro įspūdį svečiams.

5. Gaiwan: naudojimo paprastumas

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jį naudoti sudėtinga, gaiwan iš tikrųjų yra gana prastas naudoti. Didelė anga yra dar didesnis privalumas, kai reikia įdėti didelius arbatos lapelius ir išvalyti lapelius po virimo. Naudodami dangtelį kaip infuzorių, galite reguliuoti angos dydį, kad galėtumėte perkošti net ir mažus arbatos lapelius, nors kai kurie gaiwano naudotojai ant gaiwano (arba puodelio), į kurį pila arbatą, taip pat naudoja nedidelį sietelį, kad sugautų pro jį prasisunkusius gabalėlius.

Gaiwano naudojimas panašus į įprasto arbatinuko naudojimą. Paprastai naudosite nuo 2 iki 7 gramų arbatos (nuo vieno iki 3 arbatinių šaukštelių), priklausomai nuo gaiwano talpos. Tada reikia užpildyti jį iki 3/4 vandeniu. Tada uždengsite dangtelį ant jo užpylimo trukmei (kuri yra gana trumpa), tada tiesiog išpilkite užpilą į puodelius arba ąsotį.

Vienas iš labiausiai gąsdinančių aspektų pirmą kartą naudojant gaivaną – žinoti, kaip jį laikyti pilant, tačiau iš tikrųjų yra keletas būdų, kaip tai padaryti nenusideginant pirštų. Nors dauguma patyrusių naudotojų gaivaną laiko tik viena ranka, galite naudoti ir dvi rankas, kad saugiai laikytumėte gaivaną pilstydami. Tiesiog pakiškite pirštus po lėkšte, uždėkite nykščius ant dangtelio mygtuko ir palenkite gaiwan į save, kad galėtumėte pilti.

Drąsiai skaitykite mūsų specialų straipsnį, skirtą išmokti naudotis gaiwan. Įspėjame, vieną ar du kartus nusideginsite pirštus, kol įvaldysite šią techniką!

Nepaisant nepažįstamos formos, gaivanai gali daugeliu atžvilgių palengvinti virimo procesą.

Taigi, ar esate įtikinti? Ar jūs savo ruožtu naudojate gaivaną kasdieniam virimui? Praneškite mums toliau esančiuose komentaruose!

Ar įsitikinote ir ieškote gaiwano, kad galėtumėte pradėti šį pasakišką naują nuotykį? Ateikite ir atraskite mūsų gaiwan kolekciją !

Gaiwan kolekcija

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *