Japoniškas arbatinukas: VISKAS, ką reikia žinoti

Japonijos arbatinukai ir arbata : Sostinės reikšmė

Ta arbata (cha) japonų kultūroje yra itin svarbi. Į archipelagą įvežta VIII a., tačiau tikroji jos raida prasidėjo vėliau, kai buvo pradėta gaminti miltelių pavidalo arbata, geriama po užplikymo (matcha).

Tiek japonų arbatos ceremonijai (Cha No Yu), tiek kasdieniam milijonų arbatos mėgėjų vartojimui, arbatos objektai Japonijoje sulaukia didelio dėmesio tiek dėl savo dizaino, tiek dėl naudojimo.

Japoniškas arbatinukas – ne išimtis ir japonų estetikai būdingo ” daikto kulto ” dalis.

Pirkti japonišką arbatinuką

Ar svajojate įsigyti japonišką arbatinuką nes atradote ar norite atrasti japonišką žaliąją arbatą? Nes norite padovanoti sau vertingą daiktą iš Japonijos? Nes norite pasinerti į šią ypatingą ir turtingą kultūrą?”

Jūs pataikėte ten, kur reikia.

Mes ne tik supažindinsime jus su skirtingomis japoniškų arbatinukų rūšimis, bet ir pateiksime jų savybes, privalumus, o jūs atrasite (arba turėsite patvirtinimą), kad tai tikrai išskirtiniai įrankiai, ir ne tik žaliajai arbatai!

Tradicinis japoniškas arbatinukas

 Kyusu (急須) yra tradicinis japoniškas arbatinukas. Dažniausiai naudojamas žaliosioms arbatoms, kurios sudaro didžiąją daugumą Japonijoje auginamų arbatų, virti, tačiau kyusu gali virti ir kitų rūšių arbatas.

Šio simbolinio japoniško arbatinuko ištakos siekia Kiniją, tačiau vėliau jis buvo ištobulintas Japonijoje. 

Japoniškas arbatinukas yra idealus įrankis žaliosioms arbatoms, ypač japoniškoms žaliosioms arbatoms, virti. Iš tiesų, naudoti arbatos rutuliuką ar medvilninį/popierinį filtrą netinka, nes japoniškų žaliųjų arbatų lapeliams reikia daug vietos. Šiems lapeliams reikia erdvės, kad jie galėtų išsiskleisti, atsiskleisti ir išskleisti visus savo aromatus.

Collection de kyusu Théières Du Monde

Japoniškas terakotinis arbatinukas

Japoniškų arbatinukų būna įvairių formų ir spalvų…nbsp;įvairių, tačiau dažniausiai ir tradiciškai jie gaminami iš skirtingų terakotos rūšių, kurios gali turėti įtakos arbatos užpylimui.

Japoniškas molinis arbatinukas

Molis (molis), iš kurio gaminamas „Kyusu”, turės įtakos arbatos skonio savybėms. Japonų žaliosios arbatos mėgėjai tvirtai įsitikinę, kad naudojamo molio kokybė ir rūšis turi įtakos arbatos skoniui. Iš tikrųjų Japonijos vulkaninės kilmės dirvožemyje esantis molis yra labai mineralizuotas, o jo santykis, priklausomai nuo kilmės, skiriasi&nbsp(geležis, cinkas, varis, manganas, chromas…)  ir daro įtaką vandens skoniui.

Be to, jei arbatinukas pagamintas iš neglazūruoto natūralaus molio, taninai gali nusėsti ant jo sienelių per kelis užplikymus ir ilgainiui sustiprinti arbatos skonį. Todėl patartina arbatinuką užplikyti panašių rūšių arbata.

Todėl japoniškam arbatinukui pasirinkto molio kokybė yra labai svarbi, jei nenorite sugadinti arbatos skonio. Japonijoje meistrai puodžiai vis dar gamina kyusus tik rankomis ypač 3 gamyklos, kurių stilius atpažįstamas: Tokoname-yaki, Mumyoi-yaki ir Banko-yaki, (Yaki reiškia degti). Kiekviename iš šių regionų natūralaus molio kyusus arbata, kurią verdate juose, gali įgauti šiek tiek skirtingą skonį.

Tokoname-yaki arbatinukas

Tokoname-yaki (常滑焼)

Aičio prefektūroje.
Japonijoje pirmaujantis arbatinukų gamybos regionas, Tokoname turi daugiau nei 1000 metų istoriją. Jis pramintas ” raudonuoju miestu dėl išskirtinės kokybės raudono molio, naudojamo arbatinukams gaminti. Tokoname molio arbatinukai yra fantastiški arbatos gaminimo įrankiai.

théières Tokoname

Mumyoi-yaki (無名異焼)

Niigatos prefektūroje
Tokoname, kaip ir Tokoname, arbatinukai gaminami iš raudono molio (tai ženklas, kad juose nemažai geležies). Mumyoi-yaki arbatinukai dažnai būna juodi dėl ypatingo degimo proceso (redukcinio degimo), kurio metu sumažėja geležies kiekis, todėl raudona spalva degimo metu išblunka .

Banko-yaki (萬古焼)

Mie prefektūroje.
Molis, kurio pagrindas yra geltonas, degimo metu įgauna violetinę spalvą (degimo metu, siekiant suaktyvinti geležį, neįsisavinamas degimas), todėl gaunami violetiniai arbatinukai. Banko-yaki arbatinukai pasižymi labai aukštu natūralaus molio arbatinukų rafinuotumo lygiu. Arbatos aromatas (kvapas) bus šiek tiek silpnesnis, tačiau jos skonis bus sodresnis ir ilgiau išliks ant gomurio.

Japoniškas keraminis arbatinukas

 Kai molis sumaišomas ir išdegamas aukštoje temperatūroje, jūsų japoniškas arbatinukas galės užvirinti visų rūšių arbatą be išimties. Akmens masės ar porceliano, iš esmės vadovausitės estetiniu kyusu aspektu – akmens masės leis jums įsigyti senovinio ir kaimiško stiliaus arbatinukus, o porceliano – rafinuotesnio ir elegantiškesnio stiliaus. 

japoniškas keraminis arbatinukas

Japoniškas porcelianinis arbatinukas

Porcelianas yra neutraliausia keramika, neturinti atminties, todėl japoniškame arbatinuke galėsite virti visų rūšių arbatą, neišlaikydami aromatų.

théière japonaise porcelaine

Japoniškas stiklinis arbatinukas

Stiklas yra neutraliausia egzistuojanti medžiaga. Jei norite visiškai nepamiršti arbatinuko, pavyzdžiui, išbandyti naujas arbatas, ir kaip bonuso turėti galimybę grožėtis arbatos lapelių išsiskleidimu ir užpilo spalva, stiklinis kyusu yra tai, ko jums reikia.

Japoniškas stiklinis arbatinukas

Japoniškas kyusu arbatinukas

Yra kelios kyusu rūšys, priklausomai nuo to, ar yra (arba nėra) rankenėlė, kokia jos padėtis ir kokio tipo filtras įrengtas arbatinuke. Tačiau visi „Kyusu” pasižymi šiomis savybėmis :

  • Įdiegtas filtras pagamintas iš keramikos arba nerūdijančio plieno. Paprastai jis turi gana didelį paviršiaus plotą, jo tinklelio akys paprastai yra smulkios, idealiai pritaikytas žaliosioms arbatoms, kurių lapeliai gali būti miltelių pavidalo arba labai smulkių gabalėlių, virti. Jei tinklelio akys per didelės, žaliosios arbatos gabalėliai gali patekti į puodelį ir išbalansuoti užpilą. Kita vertus, per smulkus tinklelis sulaikytų ne tik lapelius, bet ir aromatus bei daugybe privalumų apdovanotas žaliosios arbatos mikrodaleles

  • Didelė viršutinė anga, leidžianti manipuliuoti lapeliais, kad būtų galima juos užplikyti kelis kartus ir kad lapeliai turėtų pakankamai vietos laisvai išsiskleisti vandenyje.

Atskirkime dabar skirtingas kyusu rūšis:

    Yokode kyusu

    Yokode no kyusu (横手の急須)

    Lietuviškai tai reiškia „laisvų rankų arbatinukas”.

    Jokode no kyusu tipo arbatinukas yra plačiausiai naudojamas japoniškas arbatinukas ir kartu su šonine rankena yra japoniško arbatinuko simbolis.

    Jokode no kyusu arbatinukas turi cilindro formos šoninę rankeną, pastatytą 90 laipsnių kampu snapelio atžvilgiu. Iš pradžių tokia forma palengvino arbatos pilstymą sėdint ant tatamio kilimėlio tradiciniame japoniškame kambaryje, nes šeimininkas sėdėjo priešais svečią, o ne pilstė arbatą iš šono ar nugaros. Ergonomiška rankena leidžia pilti arbatą tiesiog pasukus riešą, nepakėlus rankos.

    Jokode kyusu Japonijoje plačiai naudojamas žaliajai sencha arbatai ruošti. Iš tiesų jo forma buvo sukurta tam, kad būtų maksimaliai efektyvu pilant arbatą nedideliais kiekiais, greitai padalijant į kelis puodelius (kad arbatos skonis būtų kuo stabilesnis nuo užpylimo pradžios iki pabaigos).

    Vis dėlto šio tipo japoniškas arbatinukas gali būti naudojamas beveik bet kokiai arbatos rūšiai. Tai geras pasirinkimas arbatoms, kurioms reikia žemesnės vandens temperatūros, ir puikiai tinka daugkartiniam užpylimui. 

    yokode kyusu

    Ushirode kyusu

    Atode no kyusu (後手の急須)

    Lietuviškai tai reiškia „arbatinukas rankomis”.

    Šio tipo arbatinukas turi apvalią rankenėlę, esančią arbatinuko gale, priešais snapelį.

    Tai bene plačiausiai pasaulyje naudojamas kyusu tipas. Šio tipo japoniškas arbatinukas dažniausiai naudojamas vakarietiško stiliaus arbatoms (mažai lapų, daug vandens, ilgas virimo laikas) virti.

    Hohin kyusu 

    Houhin (宝瓶)

    Lietuviškai tai reiškia „lobių laivas”.

    Houhin – tai kyusu be rankenos ar rankenos, su platesniu snapu nei kitų tipų kyusu. Jis idealiai tinka labai aukštos kokybės gyokuro ir sencha arbatoms, kurioms reikia žemos virimo temperatūros (+/- 60 °C), virti. Todėl galite būti ramūs, tokia žema virimo temperatūra reiškia, kad hohin kyusu galėsite imti į rankas ir nenusideginti pirštų.

    Houhin variantas be filtro yra shiboridashi kyusu apie kurį kalbėsime toliau.

    Taigi houhin puikiai tinka aukštos kokybės gyokuro ir sencha arbatoms ruošti. Labai greitas užpylimo laikas leidžia kruopščiai kontroliuoti infuziją. Tai padės išgauti tobulą gėrimą!

    Uwade kyusu

    Uwade no kyusu (上手の急須) 

    Lietuviškai tai reiškia „arbatinukas rankomis”, arba

    ./p>

    Dobin (土瓶 )

    Lietuviškai reiškia „molinis butelis”

    Šis kyusu yra arbatos virdulio formos su rankena virš korpuso. Ši rankena, esanti ant arbatinuko viršaus, vėliau vadinama rankena. Šio tipo japoniško arbatinuko dydis paprastai yra didesnis nei kitų Japonijoje aptinkamų kyusu tipų, jis labai praktiškas aptarnaujant daugybę žmonių.

    Dobiną rekomenduojama naudoti tokioms arbatoms, kaip houjicha ir bancha, arba tais atvejais, kai reikia aptarnauti daug svečių.

    dobin kyusu

    Futanashi kyusu.

    Atkreipiame dėmesį, kad šiame modelyje yra šoninė rankena, bet nėra dangčio.

    Japonijos arbatinuko filtras

    Kiusuose neabejotinai yra integruotas filtras, tačiau kelių skirtingų tipų, todėl pasižymintis skirtingomis savybėmis, priklausomai nuo jų medžiagos, vietos ir tinklelio :

    Sasame arba Tou-ami filtras

    Filtras turi platų paviršių ir mažas skylutes. Jis gaminamas iš to paties molio kaip ir arbatinukas ir dedamas snapelio apačioje. Šio tipo filtras yra pakankamai platus, kad lapeliai neužkimštų filtro ir užtikrintų nenutrūkstamą arbatos tekėjimą. Tai labiausiai paplitęs filtro tipas.

    filtre sasame

    • Jeigu filtras yra pusės rutulio su iškišta skyle formos, sakoma, kad jis yra Debeso.
    • Jei skylės išgręžtos tiesiai išilgai kyusu sienelės aukščio, sakoma, kad filtras yra Do-ake
    • .

    • Jeigu filtras yra virš pylimo snapelio (dažnai aptinkamas houhin), sakoma Tsukumo
    • .Filtras integruotas tiesiai į Kyusu dangtelį  (dažnai aptinkamas ant houhin), jis vadinamas Tenro
  • .h3 id=”subtitle-31803773″>Obi ami filtras

    Filtras pagamintas iš smulkaus nerūdijančio plieno tinklelio, einančio aplink arbatinuką

    filtre obi ami

    Filtre Ita ami

    Filtrai yra pagaminti iš smulkaus nerūdijančio plieno tinklelio, apvalūs, esantys tik priešais arbatinuko snapelį

    filtre ita ami

    Shiboridashi

    Vienas populiariausių japoniškų arbatinukų yra Shiboridashi ir Hohin. Daugelis žmonių nežino, kuo skiriasi „Shiboridashi” ir „Hohin”, todėl pateikiame nedidelę įžangą, kuri padės priimti pagrįstą sprendimą dėl pirkimo.

    „Shiboridashi” ir „Hohin” arbatinukai leidžia naudotojams vos per kelias minutes išvirti įvairių rūšių trapią arbatą (kuriai reikia žemos virimo temperatūros) ir gerti ją tiesiai iš arbatinuko. Šie arbatinukai efektyviai užvirina arbatą ir atkurs geriausią arbatos skonį.

    Vis dėlto turite žinoti, kaip jais naudotis, nes jie gali lengvai nudeginti rankas. Tačiau šiek tiek pasipraktikavę galite būti tikri, kad sugebėsite įvaldyti jų naudojimo meną nebijodami nudegti ar juos numesti.

    Šiboridaši – tai mažas arbatinukas be rankenos ar rankenėlės, naudojamas aukštos kokybės „Sencha” arba „Gyokuro” arbatoms virti. Šiame japoniškame arbatinuke šalia snapelio yra plyšeliai, kurie veikia kaip filtras, todėl arbatos lapeliai, pilant arbatą, lieka arbatinuke.


    Antra, štai keletas lyginamųjų savybių su 2 į jį panašiais arbatinukų tipais: gaivanu (kiniškas arbatinukas) ir hohinu (japoniškas kyusu) :

    • Jo dizainas panašus į Gaiwan, tačiau plokštesnis
    • Jis turi snapelį, kartais su elementariais „grėblio” tipo filtrais, kuriuos sudaro šiurkščios linijos, nusklembtos vidiniame paviršiuje
    • ./li>
    • Priešingai nei „Hohin”, jis dažnai neturi apibrėžto dangtelio krašto, todėl reikia išmokti, kaip su juo elgtis neleidžiant dangteliui nuslysti.
    • Ji neturi įmontuoto filtro, priešingai nei „Hohin”. Filtro funkciją atlieka dangtelis, kaip ir gaiwano atveju.

    Todėl šiboridaši yra labai gražus ir praktiškas japoniškas arbatinukas, skirtas mėgautis išskirtinėmis japoniškomis arbatomis. Daugiausia jų rasite keraminių: akmens masės arba porcelianinių.

    Shiboridashi

    Chawan 

    Tradicinės japoniškos keramikos gamybos srityje nėra nė vienos formos, kuri būtų vertingesnė už chawan dubenėlį – tai nedidelis dubenėlis, naudojamas matcha arbatai ruošti.

    Chawan Matcha

    Visą šimtmetį ši labai pamėgta keramikos forma leido keramikams atlikti tyrimus, susijusius su idealaus dubenėlio, skirto mėgautis matcha arbata, gamyba.

    Ruošiant matčą labai svarbūs du elementai: reikia turėti čavaną arba matčos dubenėlį ir taip pat matčos plaktuvą – časeną.

    Šis chawan – tai dubuo su aukštomis pertvaromis ir pakankamai platus, kad chasenas galėtų judėti pirmyn atgal ir atgal ir energingai plakti matčą. Chawan yra aukštos kokybės daiktas, priklausantis bet kuriai japonų arbatos gėrimo ceremonijai, ir dažnai ieškomas rankų darbo daiktas.

    Chawan, poetiškas dubenėlis

    Su chawan susiję kur kas daugiau dalykų, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kalbame ir apie diskretiškas subtilybes, kurias jis įkūnija, ir apie sielą, kurią jis atskleidžia, ir pasaulį, kurį jis pretenduoja laikyti mūsų rankose. Būtent apie visa tai grakščiai užsimena chawan.

    Japoniškai chawan taip pat vadinamas Tenmoku, o kinų kalba jis vadinamas Jian.

    Nors šis dubenėlis į Japoniją atkeliavo iš Kinijos, Japonija turi savitą tradicinį naudojimo būdą Yra daugybė skirtingų būdų, kaip naudoti chawan, ir ne tik geriant arbatą. Pavyzdžiui, chawan galite naudoti ir ryžiams ar makaronams valgyti!

    Yunomi Chawan

    Cawan naudojamas arbatai gerti. Jį geriausia naudoti trapioms arbatoms (žaliosioms, baltosioms arbatoms), užplikytoms maždaug 60 °C temperatūroje, nes tai dubenėlis be rankenėlės.

    Be to, skiriasi „Matcha Chawan” ir „Sencha Chawan” – tai dvi skirtingos arbatos puodelių rūšys, skirtos dviem skirtingoms arbatos rūšims.

    Chawan Meshi

    Nors šį chawan galima naudoti matcha arbatai ar bet kokiai kitai arbatai gerti, chawan taip pat žinomas kaip Meshi Chawan, kaip dubenėlis ryžiams gerti.

    Japonijoje pagal etiketą valgyti reikia naudojant chawan laikomą kairėje rankoje

    Donburi Chawan

    Šis storas keraminis dubenėlis yra didesnis už Meshi Chawan. Dubenėlis turi dangtelį, kuris išlaiko aromatą ir apsaugo arbatą / maistą nuo oro.

    Japonijos tradicijos diktuoja, kad jis labiau naudojamas maistui. Šiame dideliame dubenyje ryžiai užpilami garnyru. Yra daugybė donburi rūšių&nbsp(su žuvimi,  su tempura…)

    Ramen Donburi

    Tai didelis chawan, skirtas valgyti makaronus arba ramen.

    Ochazuke Chawan

    Šiame chawan ruošiama arbata, kuri užpilama ant baltųjų ryžių. Šiais laikais sūdyta slyva ir ant grotelių kepta lašiša yra būtini priedai.

    Tamago Kake Gohan

    Šiame chawan balti ryžiai ruošiami su žaliu kiaušiniu ir sojų padažu. Šis neįprastas dubuo yra gilus, apvalus, tačiau keturkampės formos.

    Yunomi

    Yunomi puodelis

    Junomi (jap: 湯 の み) – tai tam tikros formos keraminis (dažnai akmens masės arba porceliano) puodelis. Šis japoniškas arbatos puodelis yra aukštesnės nei platesnės formos, o jo kojelė yra nupjauta arba pasukta. Priešingai nei per japonišką arbatos gėrimo ceremoniją naudojamas chawan, yunomi yra kasdienis daiktas, skirtas gerti arbatą labiau neformaliai.

    Meoto Yunomi

    Jau galite rasti yunomi „porų” (meoto reiškia „sutuoktinių pora”). Meoto yunomi – tai pora dviejų puodelių, dekoruotų tuo pačiu motyvu, tų pačių arba skirtingų spalvų, tačiau šiek tiek skirtingų dydžių, o kartais ir formų. Tuomet didesnis puodelis yra „vyras”, o mažesnis – „žmona”.

    Japoniškas ketaus arbatinukas

    Galite peržiūrėti mūsų išsamų straipsnį apie ketaus arbatinuką. Tuo tarpu pateikiame trumpą jo savybių santrauką:

    Tetsubinas

    Ketaus arbatinukas

    Tam, kad galėtumėte mėgautis ketaus grožiu ir visomis jo savybėmis.
    Tetsubin yra japoniškas ketaus virdulys, kurio pagrindinė funkcija – šildyti vandenį.

    Ketaus geležis pasižymi puikiomis šiluminėmis savybėmis, įskaitant greitą šilumos perdavimą ir ilgalaikį jos išlaikymą.

    Vandeniui užvirus, nedidelis kiekis ketaus sudėtyje esančios geležies galės susimaišyti su vandeniu, taip sukurdamas įdomų geležies indėlį, ypač skonio požiūriu.

    Tai geriausias įrankis tokioms arbatoms, kaip „Kyobancha”, su dideliais lapeliais ir dideliais kiekiais virti.

    Neglazūruotas ketaus arbatinukas užima svarbią vietą ilgoje Japonijos arbatos istorijoje.

    Tetsubin

    Tetsubin Kyusu

    Glazūruotas ketaus arbatinukas

    Moderni senovinio grožio versija.

    Tetsubin Kyusu, arba Tetsu Kyusu, arbatinukas savo forma panašus į tetsubin, nors dažnai būna mažesnės talpos. Kita vertus, kadangi jis pagamintas iš emaliuoto ketaus, jo negalima naudoti vandeniui šildyti arba vidutinės trukmės ar ilgalaikėje perspektyvoje kyla pavojus pažeisti emalį.

    Japoniškas ketaus arbatinukas yra labai paplitęs Vakaruose, nes jis dažnai pigesnis ir kartu labai panašus į originalų japonišką tetsubin.

    Prestižiškiausi ketaus arbatinukų gamintojai Japonijoje yra Iwachu ir Wazuqu

    théière en fonte Iwachu

    Wazuqu ketaus arbatinukas

    Atkreipkite dėmesį, kad nors emaliuotas japoniškas ketaus arbatinukas jums naudingas puikiomis šiluminėmis savybėmis, kita vertus, emalis padaro jūsų arbatinuką nepaminkštintą ir neporėtą, neabejotinai užkerta kelią rūdžių atsiradimui (jei pasirinkote kokybišką emaliuotą ketaus arbatinuką), bet taip pat ir geležies patekimui į vandenį, kuris naudojant neemaliuotą ketaus arbatinuką praturtina vandenį geležimi.

    théière en fonte

    Japoniško arbatinuko naudojimas

     Japoniškas arbatinukas buvo kuriamas, apgalvojamas ir tobulinamas per amžius, kad būtų galima sublizgėti ir visapusiškai mėgautis žaliąja arbata.

    Taigi kyusu, shiboridashi ar ketaus arbatinuke galite virti bet kokią jums patinkančią arbatą. Tačiau turėsite nepamiršti reguliuoti užplikyto vandens temperatūrą.

    Todėl apie japonišką arbatinuką žinote (beveik) viską!

  • Leave a Reply

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *