Tradicinis japoniškas arbatinukas vadinamas Kyusu (急須 ). Jis labai dažnai gaminamas iš terakotos.
Ir nors labiausiai paplitę šoninės rankenos modeliai, nes juos labai praktiška naudoti, ypač daugkartiniams žaliosios arbatos užpilams, yra šeši kyusu variantai: Yokode kyusu, ushirode kyusu, dobin, houhin kyusu, shiboridashi ir futanashi kyusu.
Kyusu: sužinokite daugiau
Kyusu atsirado Kinijoje Songų dinastijos laikais (960-1279 m.). Vėliau per šimtmečius jis paplito Japonijoje ir tapo pagrindiniu įrankiu ruošiant žaliąją arbatą. Šis japoniškas arbatinukas dažniausiai gaminamas iš terakotos, o jo tūris paprastai būna nuo 120 iki 400 ml, kartais ir didesnis, ypač Dobin. Štai 6 kyusu tipai, kuriuos galite rasti:
Šoninė rankena:Rankena: yokodé kyūsu (横手急須) arba yokode no kyusu
Rankena gale, priešais snapelį: ushirodé kyūsu (後手急須) arba atode no kyusu
Rankutė arbatinuko viršuje: uwadé kyūsu (上手急須) arba dobin.
Be rankenos ir su filtru: houhin arba hohin kyūsu
Be rankenos ir be filtro (dangtelis tarnauja kaip filtras) : Shiboridashi
Šoninė rankena be dangtelio: futanashi kyūsu
Japoniškam kyusu arbatinukui taip pat yra įvairių rūšių filtrų, čia jie trumpai pristatomi:
Sasame arba Tou-ami: tame pačiame grunte kaip ir arbatinukas, integruotas priešais arbatinuko snapelį
Ita ami: Obi ami: smulkiu nerūdijančio plieno tinkleliu, apvaliu, esančiu tik priešais arbatinuko snapelį
Tokoname arbatinukas
Didžioji dalis mūsų kyusų gaminama Japonijoje, Tokoname, japonų keramikos Mekoje, bet ne tik ten. Taip pat atkasėme talentingų meistrų Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Kinijoje pagamintų japoniškų arbatinukų!